Nooit meer ongesteld, kan dat?

Nooit meer ongesteld, kan dat? Veel vrouwen hebben last van hun menstruatie of van PMS. Iedere maand is het weer opzien tegen de vervelendste dagen van de maand. Vrouwen hebben daarom vaak de wens om nooit meer ongesteld te worden. Kan dat wel, en is dat dan wel veilig?

Menstruatie

Meisjes worden vanaf een jaar of 11 ongesteld, soms nog eerder en soms wat later. De meeste vrouwen worden 12 keer per jaar ongesteld totdat zij eind 40, begin 50 zijn. Dat houdt in dat een vrouw die geen zwangerschappen doormaakt ongeveer 570 maal in haar leven een menstruatiecyclus doormaakt. Voor iedere voldragen zwangerschap wordt dit aantal met 9 keer minder. Een vrouw met een gemiddeld aantal kinderen zal dus al gauw ongeveer 550 maal in haar leven menstrueren.

De menstruatie gaat bij veel vrouwen gepaard met klachten. Zij hebben last van PMS (premenstrueel syndroom) of klachten tijdens de ongesteldheid zelf. Vlak voor de menstruatie kan men last hebben van pijnlijke, gezwollen borsten, eetbuien, huilbuien, hoofdpijn, vocht vasthouden en van een slecht humeur. Dit kan zelf zo hevig zijn dat de mensen in de omgeving van iemand met PMS er flink last van hebben. Tijdens de menstruatie hebben veel vrouwen last van buikkrampen, rugpijn, vermoeidheid, hoofdpijn, veel bloedverlies en een slecht humeur.

Je wilt niet meer ongesteld zijn, kan dat?

Er zijn vrouwen die iedere maand fluitend hun menstruatie doormaken zonder alle bovengenoemde klachten. Toch blijken veel vrouwen de menstruatie te beschouwen als een vervelende periode van de maand. Daarnaast kan het voor de uitvoering van je werk lastig zijn om ongesteld te zijn, of wanneer je lang moet reizen of graag wilt zwemmen.
Niet meer ongesteld worden is mogelijk door het gebruik van de pil. Veel vrouwen slikken de pil al als voorbehoedsmiddel. Bij gebruik van de pil werd altijd aangeraden na drie weken gebruik een stopweek in te lassen. In de stopweek ontstaat er dan een bloeding. Tegenwoordig is bekend dat je de pil ook gewoon kunt doorslikken, je wordt dan niet ongesteld. Na de laatste pil stop je niet, maar je begint aan de volgende strip. Je kunt ervoor kiezen om op deze manier minder vaak ongesteld te worden en bijvoorbeeld één keer in de 3 maanden een stopweek in te lassen, maar je kunt de pil ook gewoon blijven doorslikken, zodat je niet meer ongesteld wordt.
Ook met de Nuvaring kun je voorkomen dat je ongesteld wordt. Na drie weken gebruik van de Nuvaring verwijder je deze en je plaatst vervolgens meteen de Nuvaring in de vagina.

Is het doorslikken van de pil niet gevaarlijk?

Aan het doorslikken van de pil zitten niet meer risico's als aan gewoon pilgebruik met na drie weken een stopweek. Vrouwen die de pil slikken hebben meer kans op borstkanker en op problemen met hart- en bloedvaten, maar dit percentage wordt niet vergroot door het doorslikken van de pil. Veel mensen denken dat je lichaam het nodig heeft om ongesteld te worden. De gedachte hierachter is dat de baarmoeder zich moet reinigen en dat het bloed hiervoor nodig is. Dit is echter niet zo. Vroeger waren vrouwen veel minder keren ongesteld, omdat zij veel vaker zwanger werden en voor langere tijd borstvoeding gaven. Zij waren daardoor gedurende langere tijd niet vruchtbaar en dus ook niet ongesteld.
Wanneer je de pil doorslikt, dan heb je de eerste tijd wel kans op wat doorbraakbloedingen. Deze bloedingen zijn wel veel minder dan wanneer je normaal ongesteld bent.

Kan ik de menstruatie ook een keer overslaan?

Je kunt je menstruatie ook af en toe een keer overslaan, bijvoorbeeld wanneer je op vakantie gaat en je pret niet wil laten verstoren door je menstruatie. Je slikt twee strippen pillen aansluitend aan elkaar, dus zes weken. Daarna las je een stopweek in. In die week wordt je gewoon weer ongesteld en daarna kan je de pil weer slikken met na drie weken de stopweek.

Ik slik geen pil, en ik wil niet ongesteld worden

Wanneer je (nog) geen pil slikt en je niet meer zo vaak of niet meer ongesteld wilt worden, dan is de enige oplossing om toch aan de pil te beginnen. Bezoek je huisarts en vraag uitgebreid advies wat voor jou de beste mogelijkheden zijn.
Wanneer je zwanger wilt worden, dan is het vanzelfsprekend niet mogelijk de menstruatie te stoppen of uit te stellen.
© 2010 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stopweek: Vragen en antwoorden omtrent de stopweekStopweek: Vragen en antwoorden omtrent de stopweekWanneer je de anticonceptiepil gebruikt is de kans groot dat je ook een stopweek inlast. In de stopweek slik je een tijd…
De pil: Is een stopweek nodig?Veel vrouwen in Nederland gebruiken de pil. De pil is een vorm van anticonceptie, oftewel een middel om niet zwanger te…
Is het doorslikken van de pil schadelijk?Is het doorslikken van de pil schadelijk?Voor veel vrouwen die zou het ideaal zijn om de anticonceptiepil door te slikken (geen stopweek in te lassen dus), zodat…
Anticonceptie: de NuvaringAnticonceptie: de NuvaringDe Nuvaring is één van de vele anticonceptiemiddelen. Net als alle andere anticonceptiemiddelen is de Nuvaring even betr…

Levercirrose: symptomen, leverklachten, oorzaken en alcoholLevercirrose: symptomen, leverklachten, oorzaken en alcoholLevercirrose symptomen variëren al naar gelang het stadium van de ziekte. Levercirrose (of kortweg cirrose) ontstaat lan…
De oorzaken van duizeligheidDe oorzaken van duizeligheidLees hier alles over de oorzaken van duizeligheid en de symptomen die erbij horen. Duizeligheid is geen ziekte, maar het…
Reacties

Anoniem, 25-11-2012
Hoi, ik ben 16 jaar, dus misschien nog wat jong en ben al vanaf mijn 11e ongesteld en vreselijk onregelmatig. Ik weet nu al dat ik later kinderen wil adopteren en niet wil maken. dus ik wil nooit meer ongesteld worden. Heb altijd vreselijk buikpijn en meestal pas na 8 dagen klaar, soms 9. Ik durf het alleen niet aan mijn moeder te vragen, aangezien wij redelijk streng gelovig zijn… wat moet ik doen? Reactie infoteur, 25-11-2012
Je kunt hier het beste je huisarts voor bezoeken. Hij kan je een middel tegen de buikpijn voorschrijven en je advies geven over eventueel het gebruik van de pil.

Lerona, 24-06-2012
Ik heb een probleem teminste weet niet of het een probleem is. ik heb de pil
3 maanden doorgeslikt. en zou nu toch ongesteld willen worden ik slik nu al 4 dagen de pil niet meer maar wordt nier ongesteld wat moet ik doen? of wat is hier de oorzaak van

groetjes Reactie infoteur, 24-06-2012
Je menstruatie kan iets later zijn dan je normaal gewend bent na het doorslikken van de pil. Ook kan het zijn dat je slechts een hele lichte menstruatie krijgt. Vertrouw je het niet, raadpleeg dan je huisarts.

Lisa, 04-11-2011
Ik gebruik nu ongveer 3 maanden de nuvaring en ik heb het idee dat mijn lichaam nog erg moet wennen aan de hormonen. Alleen nu had ik de laatste keer dat ik in mijn ringvrije week haast niet ongesteld was. Ik heb de nuvaring goed gebruikt maar ik ben wel seksueel actief. Zou ik zwanger kunnen zijn of is dit gewoon door de hormonen? Reactie infoteur, 05-11-2011
Waarschijnlijk is het inderdaad het wennen aan de hormonen. Maar of je zwanger bent kan niemand je zo vertellen, zeker niet via internet. Bij ieder voorbehoedsmiddel is er een zeer geringe kans om toch zwanger te raken, of dit bij jou zo is kun je alleen maar ontdekken door het doen van een zwangerschapstest of een bezoek aan je huisarts.

Lovely6, 24-08-2011
Ik ben 15 jaar & ben al een half jaar niet ongestelt geweest wat moet ik nu doen, ik ben nog maagd gr Reactie infoteur, 26-08-2011
Als je nog zo jong bent, kan het voorkomen dat je een tijdje niet ongesteld wordt. Als je er ongerust over bent, dan is het het beste om even langs je huisarts te gaan.

Anoniem, 14-04-2010
Hallo allemaal,
Ik heb een probleem.
Ik ben al 6 maanden niet meer ongesteld geweest & ik gebruik de pil niet.
Hoe kan dit?
Ik wil niet naar de huisarts weten jullie wat ik kan doen? Reactie infoteur, 14-04-2010
Naar de huisarts is echt het enige wat je kunt doen. Niemand kan via internet beoordelen waarom je niet menstrueert. Dus zet je over je schroom heen en ga naar je huisarts!

Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 27-01-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.