Eerste keer ongesteld

Eerste keer ongesteld Wanneer word ik voor het eerst ongesteld? Wat gebeurt er met mijn lichaam? Hoe ga ik hier mee om en wat moet ik eigenlijk doen? Allemaal vragen die jonge meisjes zich af kunnen vragen. In dit artikel vindt je veel informatie over wat je wilt weten over de eerste keer ongesteld zijn. Tussen je 11de en je 16de wordt je als meisje meestal voor het eerst ongesteld. Best een raar idee want dat betekend dat je lichaam vruchtbaar is, je kan dus kinderen krijgen. Ieder meisje is anders en helaas kan je niet voorspellen wanneer je voor het eerst ongesteld gaat worden. Wel verandert er voordat je ongesteld wordt al heel veel in je lichaam:

  • Je krijgt borsten
  • je krijgt schaamhaar
  • Je hebt al een tijdje last van afscheiding.
  • Je krijgt een groeispurt en je heupen worden wat breder.

Hoe oud je bent als je voor het eerst ongesteld wordt is voor een groot deel erfelijk bepaald. Als je moeder erg laat was met haar eerste ongesteldheid kan je ervan uitgaan dat jij ook wat later ongesteld wordt. Maar dit is niet met 100 % zekerheid te zeggen. Mocht jij je toch zorgen maken omdat je nog niet ongesteld bent geworden, ga dan naar de huisarts.

Wat voel je van de eerste menstruatie.

Als je voor het eerst ongesteld wordt merk je het meestal pas als je het op de wc hebt ontdekt. Je merkt het aan een beetje bloed wat uit je vagina komt. Het is de eerste keer niet veel, echt maar een paar druppeltjes. Je vindt de eerste keer wat bruine afscheiding in je onderbroek. Soms is dit het en ga je niet verder vloeien, soms verlies je de eerste keer wat meer bloed. gebruik dus vanaf het begin voor de zekerheid een maandverbandje. Neem er ook eentje extra mee in je tas. Misschien heb je wat lichte buikpijn, hoofdpijn of rugpijn. Dan kan je het beste een paracetamol nemen. Het duurt gemiddeld een paar maanden tot je menstruatiecyclus goed op gang is gekomen. Tot die tijd is het niet raar als je niet iedere maand ongesteld bent geworden. Wel ben je vruchtbaar vanaf de eerste keer dat je ongesteld bent geworden. Ga je dus met je vriendje naar bed, is de kans groot dat je zwanger kan raken als je het niet veilig doet.

Groei je nog als je ongesteld bent geworden?

Gemiddeld groeien meisjes nog ongeveer 6 cm. Een groeispurt zal je niet meer krijgen na de eerste keer, maar je groeit nog wel een beetje door. Dit is ook bij iedereen weer anders, als je 11 jaar bent, zal je meer doorgroeien dan als je 15 jaar bent.

Doorlekken

Veel meisjes maken zich zorgen dat ze het niet merken dat ze ongesteld zijn geworden en doorlekken zodat iedereen het kan zien. De allereerste keer zal dit niet zo snel gebeuren omdat je nog niet zoveel bloed zal verliezen. Maar toch is dit geen fijn idee. Zorg daarom dat je altijd een maandverbandje of tampon meeneemt in je tas. Als je al weet dat je ongesteld bent, zorg dan dat je een paar maandverbandjes of tampons meeneemt. Je hoeft niet ieder uur naar de wc om te checken of je niet bent doorgelekt. Zorg gewoon dat je iedere 4 uur een schoon maandverbandje of tampon indoet.


Hygiëne

Als je ongesteld bent, en zeker in het begin, kan je het vies vinden. De meeste meisjes en ook vrouwen zijn bang dat anderen misschien wat kunnen ruiken. Door de maandverbandjes en tampons van tegenwoordig zal dit niet zo snel gebeuren. Als je het maandverbandje of de tampon regelmatig verschoont zul je niet zo snel nare geurtjes kunnen ontdekken. Iedere dag douchen, je vagina goed wassen met alleen water en iedere dag een schone onderbroek is voldoende voor een goede hygiëne.

Tampon of maandverband gebruiken?

Je hebt vanaf de eerste keer dat je ongesteld bent de keus om maandverband of tampon te gebruiken. Als je de eerste keer ongesteld bent is het handiger om gewoon een maandverband te gebruiken. Een tampon breng je in de vagina en dat vergt nogal wat oefening. in ieder doosje tampons zit een gebruiksaanwijzing. Sommige vrouwen vinden dit geen fijne gedachte en blijven liever maandverband gebruiken. Een tampon moet je na uiterlijk 8 uur verwisselen. Als je toch bang bent dat je doorlekt kan je een inlegkruisje gebruiken voor extra zekerheid. Je kan alles blijven doen als je ongesteld bent, zelfs zwemmen. Als je wilt zwemmen is het aan te raden om een tampon te gebruiken. Ook met sporten gebruiken veel vrouwen en meisjes liever een tampon. Bekijk zelf wat jij het fijnste vind en wat het beste bij jou past.


Praat erover

Iedere vrouw en ieder meisje wordt of is ongesteld. De eerste keer is best eng, vooral als je ziet hoe veel last je moeder, zus of vriendin ervan heeft als ze ongesteld is. Dat wil je toch niet? Ongesteld zijn is ook niet leuk maar het hoort bij het vrouw zijn. Dit laat zien dat je vruchtbaar bent. En ongesteldheid laat zien of je wel of niet zwanger bent. Als jij je zorgen maakt over jouw eigen ongesteldheid kan je het dus eigenlijk aan iedereen die ook al eens ongesteld is geweest vragen. Zelfs je oma was vroeger iedere maand ongesteld. Je moeder kan je helpen met het kopen van maandverband en tampons. Praat er dus over, als jij je niet lekker voelt en dat komt omdat je ongesteld bent, zal je moeder dit heel goed begrijpen.
© 2012 - 2024 Heedje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over de eerste keer ongesteldAlles over de eerste keer ongesteldIeder meisje maakt het mee, voor de eerste keer ongesteld. Het is altijd even schrikken, maar het is zeker niet iets om…
Ongesteld voor de eerste keer, wat nu?Bij ieder meisje gaat het een keer gebeuren. Je wordt voor het eerst ongesteld! Op school of door je moeder, is je het w…
Voor het eerst ongesteldDe eerste keer ongesteld worden, ook wel de eerste menstruatie genoemd, kan flink schrikken zijn. Ineens verlies je een…
Menstruatie en het belang van persoonlijke hygiëneMenstruatie en het belang van persoonlijke hygiëneHygiëne is altijd belangrijk. De goede hygiëne voorkomt ziektes en ongedierte en heeft niet alleen te maken met fris rui…

Burn-out en stress oplossen. Geen motivatie meer?Een burn-out, te veel stress en totaal geen motivatie meer? Je bent zeker en vast niet de enige. Steeds meer en meer men…
Stervensbegeleiding en de 5 fases van Kübler RossStervensbegeleiding en de 5 fases van Kübler RossWat is terminale zorg en wat houdt dit nou precies in? Terminale zorg is de zorg voor mensen die in de laatste fase van…
Bronnen en referenties
  • Dokterdokter.nl
  • Beinggirl.nl
  • Volwassenworden.nl
Heedje (5 artikelen)
Gepubliceerd: 15-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.