Burn-out en stress oplossen. Geen motivatie meer?

Een burn-out, te veel stress en totaal geen motivatie meer? Je bent zeker en vast niet de enige. Steeds meer en meer mensen hebben last van een burn-out. Grote boosdoener is vaak de werknemer, er moet steeds meer en meer gebeuren met steeds minder personeel. Dit resulteert in te veel druk op de schouders van slechts enkele personen die nog amper tijd hebben om alles psychisch te verwerken. Volg onderstaande stappen om een burn-out te overwinnen door het beheersen van jouw inspanningen en energie op het werk.

In dit artikel


Neem voldoende rust

Erg belangrijk is om genoeg nachtrust te nemen en genoeg te rusten doorheen de dag. Verschillende studies hebben aangetoond dat een volwassen persoon 7 tot 8 uren slaap per dag nodig heeft om zich voldoende uitgerust te voelen om een hele dag te werken. Genoeg rust doorheen de dag is nodig om het lichaam niet te veel te overbelasten en om een goede gezondheid te behouden. Wanneer het even te veel is, is het aangeraden om een extra pauze te nemen. Let wel op dat er tijdens deze pauzes niet overdreven wordt met te veel koffie, deze kan de nachtrust namelijk aanzienlijk aantasten. Wanneer er niet voldaan is aan deze twee vereisten verhoogt de kans op een burn-out aanzienlijk.

Kies voor de juiste voeding

Eet voldoende zodat het lichaam doorheen de dag genoeg energie heeft. De juiste voeding en een correct dieet zijn absoluut essentieel, maar de combinatie van voedsel is evenzeer van belang. Wanneer er te veel verzadigde vetten opgenomen worden dient het spijsverteringsstelsel zich extra in te spannen. Hierdoor moeten de hersenen te veel energie en zuurstof steken in het spijsverteringsproces. Daardoor komt de toevoer van zuurstof en vooral ook energie voor de rest van het lichaam in gedram waardoor men zich moe en futloos kan voelen. Ook alcohol en tabak zijn grote boosdoeners in het verzwakken van het lichaam. De gevolgen ervan zijn niet altijd meteen duidelijk, maar bij overmatig en aanhoudend gebruik staat het buiten kijf dat het lichaam er iets aan zal overhouden. Gevolg is ook hier weer dat de hersenen meer energie moeten steken in het verwerken van de schadelijke stoffen zodat de rest van het lichaam nog amper wat over heeft.

Beweeg iedere dag

Overweeg om iedere dag meer aan lichaamsbeweging te doen. Extra lichaamsbeweging kan het lichaam het gevoelen geven dat het minder moe en uitgeput is. Deze beweging hoeft daarom geen uiterst inspannende krachtsport zijn, enkele simpele dingen zoals vaker de trap nemen of de fiets kunnen al een wereld van verschil maken. Studies hebben aangetoond dat inspanningen zoals wandelen, lopen en fietsen er bevorderend kunnen zijn in het tegengaan van stress of burn-outs.

Neem tijd voor jezelf

Niemand vraagt om aan Zen of Yoga te doen, al zou dat niet verkeerd zijn, gewoon enkele minuten per dag alleen zijn kan al veel goedmaken. Pakweg een kwartier voor en een kwartier na het werk zijn ideaal om tot rust te komen. Probeer daarbij niet te denken aan de werkdag of de dingen die thuis nog gedaan moeten worden, denk aan leuke dingen of zet een leuk muziekje op. Het nemen van tijd voor je zelf zorgt ervoor dat je een fysische, mentale én intellectuele boost krijgt.

Verrijk jezelf met kennis

Neem de tijd om te lezen en te leren. Bouw een dagelijks gebalanceerde leesgewoonte op en probeer stresserende nieuwsverhalen te vermijden. Probeer je te verdiepen in onderwerpen die interessant zijn, dat kan voor iedereen anders zijn maar onderwerpen zoals geschiedenis en filosofie kunnen voor veel personen spannend maar toch kalmerend zijn. Andere bezigheden zoals onder andere computerspelletjes hebben vaak het tegengestelde effect en kunnen best niet op dagelijkse basis beoefend worden worden.

Zoek het spirituele op

Deze zal wellicht niet voor iedereen weggelegd zijn, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Wie zich niet kan vinden in dit soort bezigheden kan zich er dan ook best niet mee bezighouden. Mensen die wel interesse hebben in spiritualiteit zullen het zeker niet tegenspreken dat je er echter wel veel energie uit kan putten. Al zijn het religies kunnen het christendom en jodendom ook gezien worden als spiritualiteit. Maar wie verder wil gaan dan dat kan zich misschien beter toespitsen op Zen of Meditatie en waarom niet alternatief doen en kiezen voor Wicca of New Age?

Bouw een sociaal leven op

Deze zal misschien niet zo evident zijn voor iedereen, toch is hij niet minder belangrijk dan tijd nemen voor jezelf. Het is belangrijk voor een mens om zich te laten omringen door verschillende mensen. Daarbij is het ook belangrijk om verschillende sociale kringen te hebben zodat men altijd en vrijwel overal kan terugvallen op iemand. Vrienden en familie zijn belangrijk wanneer er problemen zijn, maar daarbuiten is het evenzeer belangrijk om er positief mee om te gaan... zo krijgt iedereen een positief gevoel en werken we samen aan het afbouwen van stress en het vermijden van burn-outs.

Lees verder

© 2012 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een burn-out?Wat is een burn-out?Burn-Out is een term die bedoeld wordt voor mensen die het gevoel hebben opgebrand te zijn. Waar een burn-out precies va…
Het voorkomen van een burn-outHet voorkomen van een burn-outEen burn-out is gemakkelijk te voorkomen, er zijn vaak maar een aantal zaken nodig om er voor te zorgen dat je niet uitg…
Hoe voorkom je stress die uitmondt in een burn-out?Hoe voorkom je stress die uitmondt in een burn-out?Door gezonde stress presteert u beter. Zodra de stress verdwijnt, daalt de spanningen kunnen lichaam en geest zich herst…

Glutenvrij door het levenmijn kijk opGlutenvrij door het levenHoe verloopt het proces vanaf de diagnose van gluten intolerantie? Welke problemen kom je tegen en hoe kun je praktisch…
Eerste keer ongesteldEerste keer ongesteldWanneer word ik voor het eerst ongesteld? Wat gebeurt er met mijn lichaam? Hoe ga ik hier mee om en wat moet ik eigenlij…
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 17-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.