7 tips om beter te slapen en overdag meer energie te hebben!

7 tips om beter te slapen en overdag meer energie te hebben! De manier waarop je je voelt overdag heeft alles te maken met hoe goed of hoe slecht jouw nachtrust is. De oorzaak voor slaapstoornissen en vermoeidheid overdag kan vaak gevonden worden in onze dagelijkse routine. Je slaapschema, bedgewoontes of gewoontes overdag kunnen een enorm verschil maken in de kwaliteit van onze nachtrust en dus ook onze energie overdag. De volgende slaaptips zullen je helpen jouw nachtelijke rust te verbeteren.

Inhoud


Tip 1: Hou een schema bij

Een juiste cyclus aanhouden is één van de belangrijkste zaken die je lichaam nodig heeft om van nature goed te functioneren. Indien je dagelijks op hetzelfde uur gaat slapen en telkens op hetzelfde uur ontwaakt zal je lichaam zich frisser en energievoller voelen dan wanneer je evenveel slaapt maar op verschillende uren.
  • Een reguliere bedtijd. Ga elke avond op hetzelfde uur naar bed. Kies een uur wanneer je je meestal moe begint te voelen, zodat je niet onnodig ligt te woelen. Probeer deze routine niet te doorbreken tijdens de weekends. Het schema de hele week volgen is van kapitaal belang voor het slagen van onze missie.
  • Ontwaken op hetzelfde uur. Wanneer je voldoende slaap hebt zou je van nature wakker moeten worden zonder wekker. Het is natuurlijk geen probleem wanneer dat wel nodig is. Het is echter wel belangrijk dat ook hier het schema gerespecteerd wordt, ook in de weekends.
  • Doe een dutje. Wanneer het overdag echt niet lukt is het geen schande om een dutje te doen, integendeel! Het is gezonder om overdag een half uurtje te slapen dan 's morgens uit te slapen. Het is wel belangrijk om niet te lang te slapen overdag, om zo je nachtrust niet te verstoren.
  • Negeer slaperigheid. Het gebeurd wel eens dat we na het avondeten 's avonds in de zetel moe worden en geneigd zijn in slaap te vallen. Het is zeer af te raden je dan te laten gaan en in slaap te vallen, probeer iets actief te doen en vecht tegen je slaap totdat het bedtijd is.

Tip 2: Een slaapvriendelijke slaapkamer

Niet enkel de kwantiteit is belangrijk ook de kwaliteit van de slaap. Wanneer je je schema goed volgt maar nog steeds moe bent overdag of 's nachts niet kunt slapen moeten we wellicht verder graven naar de oorzaak. Laten we eens kijken of je slaapkamer wel slaapvriendelijk genoeg is.
  • Hou het stil. Niet iedereen is even gevoelig voor geluid om in slaap te vallen. Maar ook wanneer je slaapt kan geluid een storende factor zijn. Over het algemeen geldt dus de regel dat je ervoor moet zorgen dat je slaapkamer zo geluidsarm mogelijk is. Sommige geluiden die van buiten komen kunnen we echter niet vermijden, simpele oordopjes zijn hiervoor de perfecte oplossing.
  • Donkere en koele kamer. Een mens is een 'dagdier' dus is het belangrijk dat wanneer we slapen het donker is. Zelfs kleine stand-by lampjes van een computer of televisietoestel kan het lichaam verwarren. Schakel daarom alle apparatuur uit en blokkeer alle licht van buitenaf. Wanneer dat niet mogelijk is kan een oogmasker de oplossing brengen. Ook de temperatuur van een slaapkamer heeft invloed op onze slaap. De meeste mensen vinden hun rust het best bij een temperatuur van 18°C. Je laat ook best een raam of deur openstaan voor voldoende verluchting.
  • Comfortabel bed. Is jouw bed groot genoeg? Om comfortabel te slapen heb je in de eerste plaats genoeg ruimte nodig om te woelen en te strechen. Wanneer je regelmatig wakker wordt met rugpijn kan het interessant zijn om te investeren in een betere matras en/of kussen. Experimenteren is ook hier weer de boodschap aangezien ieders rug anders is.

Tip 3: Zoek een relaxerende bedtijd-routine

Een relaxerende activiteit zoeken voor je slapen gaat zorgt ervoor dat je makkelijker in slaap valt en vooral ook dieper. Een relaxerende routine stuurt krachtige signalen naar de hersenen die op hun beurt de stress van de dag makkelijker vergeten.
  • Weg met de televisie. Veel mensen kijken gezellig televisie om hun avond af te sluiten. Je hebt er misschien zelfs één in je slaapkamer. Televisie kijken voor het slapen gaan is echter zeer af te raden aangezien het de hersenen opwindt in plaats van relaxeert. Relaxerende activiteiten zijn: een boek lezen, een warm bad nemen, rustige muziek beluisteren,...
  • Je bed dient om te slapen. Sommige studenten gebruiken hun bed om te studeren, anderen slapen misschien in een uitklapbed in de woonkamer. Allemaal zeer slecht. Gebruik je bed enkel en alleen om te slapen, zo weet je lichaam wanneer je je bed in kruipt, het is tijd om te slapen.

Tip 4: Vergeet stress en angst

Ontwaak je 's nachts steeds uit je slaap of lukt het zelfs helemaal niet om in slaap te vallen? De oorzaak is stress, kopzorgen en angst. Wanneer je steeds wakker wordt moet je je proberen te herinneren waaraan je dacht en daarna proberen dit uit je hoofd te zetten, relativeren kan de oplossing bieden. Soms kunnen we de dingen echter niet van ons afzetten, daarom kunnen enkele oefeningen ons helpen beter te slapen.
  • Diep ademen. Sluit je ogen en probeer om diep en langzaam in te ademen. Steeds dieper dan de vorige keer.
  • Ontspan je spieren. Om je spieren te ontspannen moet je ze eerst opspannen. Begin bij je tenen en ga zo naar je hoofd. Span je spieren eerst op om ze daarna rustig in rust te brengen.
  • Denk aan het paradijs. Sluit je ogen en denk aan wat voor jou het paradijs is. Dat kan voor iedereen anders zijn, kies een plaats die jij associeert met kalmte en rust.

Tip 5: Pas je eetgewoontes aan

Je eetgewoontes spelen ook een belangrijke rol in je slaap. Het is zeer belangrijk dat je erop let wat je met je lichaam doet voor je slapen gaat. Meer informatie omtrent gezond eten kan je in dit artikel vinden.
  • Vermijd alcohol. Veel mensen denken dat een slaapmutsje helpt om beter in slaap te vallen. Niet is minder waar. Alcohol kan je wel sneller in slaap helpen vallen, de kwaliteit van de slaap die erop volgt laat echter te wensen over. Alcohol vermijden in de uren voor bedtijd is daarom aan te raden.
  • Vermijd cafeïne. Dat cafeïne ons wakker houdt weet iedereen wel. Maar wist je dat zijn effect tot wel twaalf uur na het consumeren blijft duren? Daarom is het aan te raden om na de lunch geen cafeïne meer toe te nemen of zelfs helemaal te stoppen ermee.
  • Drink niet teveel. Niet enkel alcohol moet je vermijden voor het slapengaan, alle dranken zijn best te vermijden. Drinken overdag is heel belangrijk maar 's nachts kan het resulteren in een frequentere behoefte naar het W.C. Cafeïnehoudende dranken stimuleren dit effect nog meer dan bijvoorbeeld water of sinaasappelsap.
  • Stop met roken. U zal wellicht niet geschokt zijn als ik zeg dat roken voor niets goed is? Natuurlijk ook niet voor je slaap. De behoefte naar nicotine kan bij sommige mensen zo sterk zijn dat ze wanneer ze slapen en niet roken het extra moeilijk hebben.
  • 'S nachts niet eten. Probeer het avondeten niet te laat te serveren en vermijd zware kost enkele uren voor het slapen gaan. Vettig voedsel vergt veel energie van je maag om het eten te verteren wat er voor kan zorgen dat je niet in slaap kunt vallen. Pikant of zuur voedsel zijn ook af te raden voor het slapengaan aangezien ze voor maagpijn of -zuur kunnen zorgen waardoor je natuurlijk ook niet kan slapen.

Tip 6: Denk niet aan slapen

Het is normaal om regelmatig wakker te worden 's nachts, een goede slaper zal het zich zelfs niet herinneren. Maar wanneer je 's nachts wakker wordt en het niet lukt om weer in slaap te vallen heb je wel een probleem. Volgende tips kunnen je dan helpen.
  • Blijf ontspannen. Blijf steeds ontspannen en denk niet steeds aan het feit dat je in slaap moét vallen. Het visualiseren van beelden of mediteren zijn technieken die makkelijk toegepast kunnen worden terwijl je nog in bed ligt. Ze kunnen helpen je rust te vinden en zo in slaap te vallen.
  • Doe iets rustig. Wanneer je meer dan 15 minuten niet in slaap kunt vallen, sta dan op uit bed en probeer een rustige activiteit uit te oefenen. Hou de lichten zo gedimd mogelijk zodat je lichaam niet denkt dat het tijd is om op te staan. Een lichte snack of thee kan helpen om rust te vinden. Wees echter voorzichtig, teveel eten of drinken is ook niet goed om weer in slaap te vallen.

Tip 7: Overweeg een slaapdokter

Heb je alle bovenstaande tips geprobeerd maar je hebt nog steeds problemen om in slaap te vallen? In dat geval heb je wellicht een serieuze slaapstoornis die een professionele behandeling vereist. Overweeg een afspraak met een slaapdokter in dat geval.
© 2011 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beter slapen naast je partnerBeter slapen naast je partnerHeb jij ook een partner die je ‘s nachts uit je slaap houdt? Lijkt hij of zij voortdurend te woelen of te snurken. Of tr…
Slaapproblemen oplossen – Tips bij slapeloosheidSlaapproblemen oplossen – Tips bij slapeloosheidEen goede nachtrust is heel belangrijk voor onze gezondheid. Daarom moeten we onze slaap serieus nemen. Als je slaapprob…
SAT-relatie: apart slapen en een gelukkige relatieSAT-relatie: apart slapen en een gelukkige relatieVele stellen liggen ‘s nachts wakker omdat ze last van elkaar hebben. Dat kan komen door een snurkende partner of een pa…
Goede gezonde nachtrustGoede gezonde nachtrustIeder mens heeft een goede gezonde nachtrust nodig, dit is erg belangrijk voor uw lichaam. Een goede nachtrust zorgt erv…

Slaap: Lekker slapen door alcoholSlaap: Lekker slapen door alcoholAlcohol helpt veel mensen om beter in slaap te komen. De vraag is echter of alcohol wel zo'n effectief slaapmiddel is. H…
Zo zorgen we voor een gezond beendergestelZo zorgen we voor een gezond beendergestelGezonde botten en beenderen vormen de basis van ons bewegingsapparaat. Zowel onze botten als onze beenderen, ondergaan d…
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 18-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.