Slaapproblemen oplossen Tips bij slapeloosheid

Slaapproblemen oplossen  Tips bij slapeloosheid Een goede nachtrust is heel belangrijk voor onze gezondheid. Daarom moeten we onze slaap serieus nemen. Als je slaapproblemen hebt, is het goed om zo snel mogelijk een oplossing daarvoor te zoeken. Hoe kan ik beter slapen? Dat is een vraag die veel mensen stellen. Soms kunnen simpele dingen onze nachtrust beïnvloeden. Hier volgen enkele tips voor mensen die niet in slaap kunnen vallen.

Kies voor goede slaapgewoontes

Door op vaste tijden op te staan en op vaste tijden naar bed te gaan creëer je voor je lichaam een ritme. Je doet er goed aan door je ook in de weekeinden aan deze tijden te houden. De beste manier om vast te stellen hoe laat je naar bed moet gaan is door te bedenken hoe laat je s ochtends moet opstaan. Zorg ervoor dat je zeven tot acht uur daarvoor gaat slapen. Je moet hierbij ook rekening houden met de tijd die je nodig hebt om in slaap te vallen. Dat is ongeveer een kwartier bij de meeste mensen.

Niet te lang in bed blijven

Niet iedereen heeft evenveel slaaptijd nodig. Misschien heb je minder behoefte aan slaap dan je denkt. Probeer iets minder te slapen als je vaak wakker ligt in bed. Als je overdag niet slaperig bent wanneer je minder slaapt, betekent dat dat je genoeg hebt geslapen.

Slaaproutine aanhouden

Door je eigen slaaproutine op te bouwen kan het makkelijker zijn om in slaap te vallen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen om elke avond een korte wandeling te maken, even te lezen of een glas warme melk te drinken. Door een routine iedere avond aan te houden, zal je geest wennen aan de betekenis hiervan: dat je zo direct gaat slapen. Je kan de dag dan makkelijker loslaten.

Voor ontspanning zorgen

Je kunt beter slapen als je voor het naar bed gaan geen inspannende activiteiten doet. Kies voor rustige bezigheden zoals een mooi boek lezen of naar rustige muziek luisteren. Zorg dat er in je slaapkamer geen fel licht aan staat voordat je gaat slapen. Als je slaapkamer schemerig is kan je lichaam zich beter voorbereiden voor een goede nachtrust.

Slaapproblemen oplossen met een goede slaapruimte

Alle tips voor een goede nachtrust zullen niet helpen als je geen goede slaapruimte hebt. Ten eerste heb je een goede bed en een goede matras nodig. Maar ook je dekbed en je kussen moeten comfortabel zijn om slapeloze nachten te voorkomen. Verder is het belangrijk om je slaapkamer alleen als slaapruimte te gebruiken. Door een computer, televisie, laptop en andere apparaten in je slaapkamer te zetten wordt het al gauw een werkkamer.

Extra tips om beter te slapen

Slecht slapen kan ook een gevolg zijn van de dingen die je overdag doet of juist dingen die je niet doet. Als je bijvoorbeeld rookt kan dat je slaap bemoeilijken. Ook het drinken van te veel alcohol kan voor slaapproblemen zorgen. Je kunt slapeloosheid ook voorkomen door overdag voor voldoende beweging te zorgen. Verder kan voldoende daglicht gedurende de dag ook helpen om beter te slapen.

Niet kunnen slapen. Wat nu?

Als je alles hebt geprobeerd en toch niet in slaap kunt vallen is het misschien beter om iets ontspannends te gaan doen in plaats van te liggen woelen in bed. Ga een beetje melk drinken, een ontspanningsoefening doen of even een boek lezen. Probeer daarna weer te gaan slapen. Als je s nachts opstaat is het handig om gebruik te maken van gedempt licht. Fel licht maakt het nog moeilijker om weer in slaap te vallen.

Medische hulp voor slaapproblemen

Niet in slaap kunnen vallen en de hele nacht liggen woelen in bed kan een negatieve invloed hebben op je dagelijkse leven. Indien het echt niet lukt om je slaapproblemen op te lossen kan een bezoek aan de huisarts uitkomst bieden.
© 2014 - 2024 Hyperinfoteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat moet je doen om goed te slapen?Wat moet je doen om goed te slapen?Voldoende slaap is belangrijk om de dag goed door te komen. Voor mensen met slaapproblemen is het erg moeilijk. Lees in…
Slapeloosheid en slaapmedicatieJe bent moe, maar toch val je niet in slaap. Gedachten stapelen zich op. Drie uur is het inmiddels en je hebt nog geen o…
Hoeveel slaap per dag heb je nodig?De meeste mensen slapen 7 tot 8 uur per nacht omdat het zogenaamd "moet". Maar is dit wel zo? Dit is dus niet zo, want h…

De basale principes van schematherapieSchematherapie is een therapievorm die onder andere veel wordt toegepast bij persoonlijkheidsproblematiek. Dit artikel z…
Waarom is ventileren zo belangrijk?Veel mensen onderschatten het nut en de noodzaak van goede ventilatie in huis. Vaak wordt het gezien als een luxe in pla…
Hyperinfoteur (64 artikelen)
Laatste update: 21-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.