Waarom is ventileren zo belangrijk?
Veel mensen onderschatten het nut en de noodzaak van goede ventilatie in huis. Vaak wordt het gezien als een luxe in plaats van een vereiste. Schone lucht in huis is echter erg belangrijk voor de gezondheid en kan veel gezondheidsklachten voorkomen. Of u nu kiest voor natuurlijk of mechanische ventilatie, beide vormen van ventileren kunnen al verschillende gezondheidsklachten voorkomen.
Waarom zou u moeten ventileren?
Veel mensen onderschatten de noodzaak van ventileren in huis, op scholen, op kantoor of in bedrijfspanden. Om optimale werkprestaties te bevorderen en een gezonde leefomgeving zowel in huis als op het werk te creëren is goede ventilatie echter onmisbaar. Om goed te ventileren in uw woning of op uw werk, kunt u kiezen voor mechanische of natuurlijke ventilatie.
Waarom u direct moet beginnen met ventileren
Slecht geventileerde ruimten kunnen veel gezondheidsklachten met zich meebrengen, zoals (chronisch) hoesten, longaandoeningen, (chronische) verkoudheid, hoofdpijn en vermoeidheid. Om deze klachten te voorkomen is goede ventilatie van groot belang. Door goed te ventileren, zorgt u ervoor dat schadelijke stoffen uit de binnenlucht worden afgevoerd. Ook zorgt goede ventilatie ervoor dat vochtige lucht uit de ruimte verdwijnt, binnenlucht wordt namelijk snel vochtig door transpiratie, uitademen, koken en douchen. Vochtige lucht is niet alleen direct schadelijk voor de gezondheid, maar kan ook schadelijke schimmels in huis veroorzaken. Goede ventilatie zorgt er voor dat deze schadelijke en vochtige lucht tijdig wordt afgevoerd.
Ventileer wanneer dit nodig is
Om de luchtkwaliteit in uw woning en kantoor te optimaliseren is het belangrijk om te blijven ventileren wanneer hier mensen aanwezig zijn. Door bijvoorbeeld een CO2 meter te plaatsen, ziet u wanneer het CO2 gehalte en de luchtvochtigheid in de ruimte te hoog zijn en weet u wanneer het belangrijk is om extra te ventileren. Uw ruimten ventileren kan zowel door te kiezen voor mechanische ventilatie als natuurlijke ventilatie.
Kiezen voor mechanische of natuurlijke ventilatie?
Om te ventileren kunt u kiezen voor natuurlijke of mechanische ventilatie. Natuurlijke ventilatie is echter vaak afhankelijk van het weer, waardoor dit niet voor alle seizoenen een optimale keuze is. Mechanische ventilatie is gemakkelijk zelf te regelen zodat u zelf kunt beslissen wanneer u ventileert, in alle seizoenen.
Natuurlijke ventilatie
Natuurlijke ventilatie kunt u realiseren door middel van luchten middels ramen, deuren en ventilatieroosters. Door het openzetten van deuren of ramen kan de woning of ruimte tijdelijk gelucht worden. Vervuilde binnenlucht wordt dan deels vervangen door relatief schonere buitenlucht. Ook het openzetten van ventilatierooster helpt schone lucht naar binnen te komen en vervuilde lucht de ruimte te verlaten. Echter is ventileren middels een open raam of deur slechts een tijdelijke oplossing. Binnen een half uur is de schone binnenlucht alweer vervuild met stof, bacteriën en/of vocht. In de warmere seizoenen zoals het voorjaar en de zomer is natuurlijke ventilatie een goede oplossing, deuren en ramen kunnen dan immers continue open blijven staan, maar in de koudere seizoenen wordt er niet snel een raam opengezet, waardoor de vervuilde binnenlucht niet weg kan.
Mechanische ventilatie
Het voordeel van mechanische ventilatie is dat u elk moment van de dag kunt beslissen of u wel of niet wilt ventileren. Ook de hoeveelheid toegevoerde en afgevoerde lucht kunt u zelf instellen. Bent u met één of meerdere personen in een ruimte aanwezig, dan kunt u ervoor kiezen om extra te ventileren. Is er niemand in de ruimte? Dan kunt u er voor kiezen om de ventilatie uit te schakelen. Ook kunt u met mechanische ventilatie in elk seizoen ventileren. Door tevens een CO2 meter te plaatsen kunt u uw mechanische ventilatie nog meer optimaliseren, daardoor weet u namelijk precies wanneer er extra geventileerd moet worden.
Geld en energie besparen door te ventileren!
Naast het feit dat ventileren belangrijk is voor uw gezondheid, kunt u ook nog geld en energie besparen door goed te ventileren. Veel nieuwe huizen zijn zo goed geïsoleerd dat vochtige en vervuilde lucht de woning nog maar amper uit kan. Dit heeft als gevolg dat de ruimte door deze vochtige en vervuilde lucht ook maar moeilijk verwarmd kan worden. Droge en schone lucht is daarentegen veel makkelijker te verwarmen, waardoor dit dan ook een stuk minder energie kost en minder energieverbruik betekent minder kosten.
Wisselstroom ventilator vervangen door een gelijkstroom ventilator
Heeft u nog een oude ventilator in uw woning hangen? Door deze te vervangen door een energiezuinige gelijkstroom ventilator kunt u ook direct geld en energie besparen. Bijna alle nieuwe modellen mechanische ventilatoren zijn energiezuinige gelijkstroom ventilatoren. Hiermee kunt u bijna 50 euro per jaar besparen op uw energiekosten!
Lees verder