CO2 meten voor een gezond leefklimaat

Wist u dat een te hoog CO2 gehalte in de lucht schadelijk kan zijn voor uw gezondheid? Met een CO2 meter houdt u het CO2 gehalte in uw woning, kantoor, kinderdagverblijf of school in de gaten en weet u wanneer er geventileerd moet worden. Door alleen te ventileren wanneer dit nodig is, zorgt u niet alleen voor een gezond leefklimaat in uw woning, maar bespaart u ook energie en geld! Wilt u weten wat u zelf kunt doen om een gezonder leefklimaat te realiseren?

CO2 meten in uw eigen woning

Een slecht geventileerde woning kan schadelijk zijn voor u en uw gezin. Doordat het CO2 gehalte in de lucht oploopt, samen met het aantal ziektekiemen en andere schadelijke stoffen die niet kunnen worden afgevoerd, loopt uw gezondheid gevaar. Een CO2 meter kan helpen om het CO2 gehalte in de woning binnen bepaalde grenzen te houden. Hoe hoger het CO2 gehalte in de ruimte is, hoe hoger de gezondheidsklachten kunnen zijn. Zo kunt u last hebben van ernstige vermoeidheid en hoofdpijn ten gevolge van een te hoog CO2 gehalte.

Waarom thuis ventileren?

CO2 is een voor uw gezondheid schadelijk gas dat echter niet waarneembaar is, het is namelijk een onzichtbaar en geurloos gas. Vaak merkt men het niet als een ruimte slecht is geventileerd, misschien valt het alleen op dat het af en toe muf ruikt en vochtig is in de ruimte. Doordat wij deze schadelijke stoffen in onze woning, vooral CO2, niet kunnen ruiken of zien, wordt vaak het nut van goede ventilatie vergeten of als onbelangrijk beschouwd. Echter kunnen de gevolgen van het inademen van te veel CO2 erg vervelend zijn voor u en uw gezin. Zo kunnen gezondheidsklachten variëren van sufheid en hoofdpijn tot ernstigere klachten, zoals astma.

Door uw woning regelmatig te luchten, zal het CO2 gehalte dalen en wordt ook de luchtkwaliteit in de woning beter en gezonder. Door het CO2 gehalte in uw woning te meten met een CO2 meter, kunt u precies bijhouden wanneer het CO2 gehalte te hoog is, zodat het schadelijk is. Op deze manier weet u precies wanneer u de woning moet luchten of wanneer u een ventilator aan moet zetten. Doordat de CO2 meter aangeeft wanneer er geventileerd moet worden, kunt u veel geld en energie besparen, u hoeft uw mechanische ventilator immers niet meer voortdurend aan te hebben staan wanneer dit niet nodig is.

Mechanisch ventileren voor een lager CO2 gehalte in uw woning

In combinatie met een CO2 meter is het verstandig om ook mechanische ventilatie te overwegen. Via mechanische ventilatie kunt u er namelijk voor zorgen dat de luchtkwaliteit in uw woning continu gewaarborgd wordt. Daarbij kunnen de kosten en het energieverbruik goed gecontroleerd worden, omdat de CO2 meter precies aangeeft wanneer er geventileerd moet worden. Om nog beter te ventileren en nog meer geld te besparen, zou zelfs een WTW unit of een automatisch CO2 gestuurd ventilatiesysteem overwogen kunnen worden. Met een WTW unit kunt u uw woning tegelijkertijd ventileren en verwarmen, en een CO2 gestuurd ventilatiesysteem zorgt er automatisch voor dat er geventileerd wordt wanneer dit nodig is.

Voor een gezonde en schone leefomgeving in uw woning is het aanschaffen van een CO2 meter (en een mechanisch ventilatiesysteem) zeker het overwegen waard!

CO2 meten in kantoren, scholen en kinderdagverblijven

Niet alleen thuis is het belangrijk om het CO2 gehalte in de aanwezige lucht te beperken, maar ook op het werk, het kinderdagverblijf of de school van uw kind kan het CO2 gehalte oplopen tot schadelijke hoogte. Zelf kunt u uw werk, kinderdagverblijf of school van uw kind hierop aanspreken en hen wijzen op de gevaren van een te hoog CO2 gehalte. merkt u zelf dat u op het werk last heeft van hoofdpijn, vermoeidheid of sufheid? Dan zou een te hoog CO2 gehalte in de ruimte mogelijk de oorzaak kunnen zijn. Merkt u dat uw kinderen vaak vermoeid, rustig en suf uit school of van het kinderdagverblijf komen? Ook dit kan de oorzaak zijn van een te hoog CO2 gehalte in de lucht.

Goede ventilatie in kinderdagverblijven en scholen ontbreekt vaak

Vooral op kinderdagverblijven en scholen is het belangrijk dat er goed geventileerd wordt. Kinderen zijn vaak erg vatbaar voor de schadelijke gevolgen van een te hoog CO2 gehalte in de lucht. Ook ontbreekt het scholen en kinderdagverblijven vaak aan het nodige budget om een goed ventilatiesysteem aan te schaffen, waardoor schadelijke stoffen in de lucht blijven hangen. Wijs het kinderdagverblijf of de school van uw kind op de gevaren van een te hoog CO2 gehalte en adviseer hen een CO2 meter. Zo kunnen zij zelf zien hoe goed de ruimtes geventileerd zijn en of de omgeving schadelijk kan zijn voor de kinderen. Op basis hiervan kunnen scholen beginnen met natuurlijk of mechanisch ventileren, of hun aanwezige ventilatiesysteem verbeteren.

Gratis CO2 meters van de overheid voor scholen

Omdat de luchtkwaliteit in scholen zo belangrijk is, staat het thema ook al op de politieke agenda. Scholen die nog niet beschikken over een eigen CO2 meter, kunnen deze gratis aanvragen bij de overheid. Zo kunnen scholen direct het CO2 gehalte in de school gaan meten en weten ze of ze moeten overgaan op mechanische ventilatie. Door de politieke aandacht voor het belang van een goede luchtkwaliteit zou geen enkele school meer zonder CO2 meter hoeven zitten. Attendeer de school van uw kind daarom op deze regeling, zodat uw kind niet meer in een schadelijke omgeving hoeft te verblijven.

Het aanschaffen van een CO2 meter wordt zowel voor thuis, als op het werk en op school sterk aangeraden. Op basis van de resultaten van de CO2 meter kunt u, uw werk, of de school van uw kind beslissen of natuurlijke ventilatie voldoet, of dat er toch een mechanisch ventilatiesysteem aangeschaft dient te worden. De gezondheid van u, uw kind en omgeving staan immers voorop!
© 2014 - 2024 Ventilatieland, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom is ventileren zo belangrijk?Veel mensen onderschatten het nut en de noodzaak van goede ventilatie in huis. Vaak wordt het gezien als een luxe in pla…
Ventilatie in uw woning: verplichte energiebesparing! (BE)Wie in Belgie sinds 2006 een bouwaanvraag heeft ingediend, was verplicht om een ventilatieplan op te stellen. Een woning…
Ventileren tegen hooikoortsWist u dat ventileren kan helpen tegen de klachten die gepaard gaan met hooikoorts en andere allergieën? Het hooikoortss…
Huis goed ventileren: hulpmiddelenHuis goed ventileren: hulpmiddelenJe huis goed ventileren is beter voor de gezondheid. In een huis met een goede ventilatie voel je je energieker, wakkerd…

Goede manieren om calorieën te verbranden in de zomer?Goede manieren om calorieën te verbranden in de zomer?Je hoeft niet als een topsporter te trainen om fit te blijven in de zomer. Er zijn ruim voldoende activiteiten die je bu…
Afvallen of aankomen: calorieën, sporten en voedingAfvallen of aankomen: calorieën, sporten en voedingOm af te vallen of aan te komen is voeding het belangrijkste aspect. Veel mensen weten dit maar vragen zich nog steeds a…
Bronnen en referenties
  • www.ventilatieland.nl
Ventilatieland (3 artikelen)
Gepubliceerd: 23-05-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.