Ventileren tegen hooikoorts

Wist u dat ventileren kan helpen tegen de klachten die gepaard gaan met hooikoorts en andere allergieën? Het hooikoortsseizoen duurt voor sommige mensen erg lang. Klachten komen voornamelijk voor in het voorjaar en in de zomer. Klachten in deze seizoenen variëren van waterige of brandende ogen, overmatig niezen tot enkel een kriebelende neus. Wilt u weten wat u zelf kunt ondernemen tegen deze vervelende klachten?

Heeft u last van hooikoorts? Ventileren kan uw klachten sterk verminderen!

Hooikoorts is één van de meest voorkomende allergieën in Nederland en door de lange duur, vaak in voorjaar en zomer, ook één van de meest vervelende allergieën. naast medicatie slikken om de symptomen van hooikoorts te bestrijden, kunt u ook zelf actie ondernemen om de klachten te verminderen. Om hooikoorts en andere allergieën te bestrijden en de klachten te verminderen, is het belangrijk dat u altijd zorgt voor een gezonde luchtkwaliteit in uw woning.

Ventileren kan klachten door allergie of hooikoorts bestrijden en verminderen

Hooikoorts wordt veroorzaakt door het bloeien van bomen, bloemen en grassen. In dit bloeiseizoen is er vaak ook sprake van warmte en wind (voorjaar en zomer), wat er voor zorgt dat de pollen makkelijk uw woning binnen kunnen dringen. De aanwezigheid van deze pollen in de woning kan natuurlijk beperkt worden door ramen en deuren dicht te houden. Maar pollen die al in de woning aanwezig zijn, krijgen zo ook niet de kans om weer te verdwijnen, waardoor de klachten ook niet verdwijnen.

Door het huis regelmatig te luchten of mechanisch te ventileren, wordt er voor gezorgd dat deze pollen ook de woning weer kunnen verlaten. Ook helpt het regelmatig verschonen van de aanwezige lucht in uw woning voor minder klachten en symptomen ten gevolge van hooikoorts en andere allergieën. Voor het verversen van de binnenlucht in de woning kan zowel natuurlijke ventilatie als mechanische ventilatie worden ingezet. Het voordeel van mechanische ventilatie is echter, dat hier altijd gebruik van gemaakt kan worden, terwijl natuurlijke ventilatie vaak afhankelijk is van het weer.

Mechanische of natuurlijke ventilatie voor het verminderen van symptomen

Beide manieren van ventileren zullen de klachten al verminderen, zowel natuurlijke als mechanische ventilatie. Toch levert mechanische ventilatie nog een aantal extra voordelen. Zo is het gemakkelijk om de ventilatie te regelen vanuit één ruimte in uw woning, waardoor de luchtkwaliteit in de gehele woning gewaarborgd wordt. Ook kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor een CO2 gestuurd ventilatiesysteem, zodat u alleen ventileert wanneer dit echt nodig is, of een WTW unit waardoor u ook slim en energiezuinig met warmte omgaat.

Natuurlijke ventilatie geschiedt vaak door het openzetten van ramen en deuren, of door het plaatsen van ventilatieroosters in deuren en muren. Een groot nadeel hiervan is dat hierdoor ook regen en kou de woning kunnen binnendringen. Ook is natuurlijke ventilatie niet optimaal om hooikoorts en allergieën te voorkomen, omdat het vooral pollen binnenlaat, in plaats van deze uit de woning verdrijft. Mechanische ventilatie, in combinatie met ventilatieroosters, zorgt daarentegen juist voor zowel voldoende luchtaanvoer als luchtafvoer. Hierdoor wordt een juiste balans gecreëerd, waardoor de luchtkwaliteit binnenshuis gewaarborgd wordt.

Ventileren helpt ook tegen huisstofmijt

Ook tegen allergie voor huisstofmijt werkt natuurlijke of mechanische ventilatie goed. Huisstofmijten zijn kleine spinachtige beestjes die onzichtbaar zijn voor het oog, maar de aanwezigheid van deze beestjes kan wel degelijk gezondheidsklachten opleveren. Door beperkte ventilatie in huis kunnen de huisstofmijten zich onverstoorbaar vermenigvuldigen, waardoor de klachten alleen maar erger worden. Om dit te voorkomen kunt u de woning ventileren middels natuurlijke of mechanische ventilatie. Om huisstofmijten uit de woning te verdrijven werkt het goed luchten van de woning al, maar ook hier gelden dezelfde voor- en nadelen van zowel natuurlijke ventilatie als mechanische ventilatie.

Onderneem zelf actie en zorg dat de klachten en symptomen verminderen. Vindt u het niet nodig om mechanische ventilatie aan te schaffen? Probeer dan uw woning te ventileren middels natuurlijke ventilatie en merk hoeveel verschil dit al oplevert!
© 2014 - 2024 Ventilatieland, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom is ventileren zo belangrijk?Veel mensen onderschatten het nut en de noodzaak van goede ventilatie in huis. Vaak wordt het gezien als een luxe in pla…
Ventilatie in uw woning: verplichte energiebesparing! (BE)Wie in Belgie sinds 2006 een bouwaanvraag heeft ingediend, was verplicht om een ventilatieplan op te stellen. Een woning…
De juiste ventilatie tegen schimmel in de badkamerDe juiste ventilatie tegen schimmel in de badkamerDe badkamer is de ruimte in huis waar het grootste risico op schimmel bestaat, bijvoorbeeld in de tegelvoegen of op het…
CO2 meten voor een gezond leefklimaatWist u dat een te hoog CO2 gehalte in de lucht schadelijk kan zijn voor uw gezondheid? Met een CO2 meter houdt u het CO2…

Slaapproblemen oplossen  Tips bij slapeloosheidSlaapproblemen oplossen Tips bij slapeloosheidEen goede nachtrust is heel belangrijk voor onze gezondheid. Daarom moeten we onze slaap serieus nemen. Als je slaapprob…
Waarom ben ik ziek tijdens de vakantie?Waarom ben ik ziek tijdens de vakantie?Ziekte kan op ieder moment voordoen, zowel tijdens het werk, thuis of juist tijdens een vakantie. In alle gevallen heeft…
Bronnen en referenties
  • www.ventilatieland.nl
Ventilatieland (3 artikelen)
Gepubliceerd: 23-05-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.