Beter slapen naast je partner

Beter slapen naast je partner Heb jij ook een partner die je s nachts uit je slaap houdt? Lijkt hij of zij voortdurend te woelen of te snurken. Of trekt hij/zij misschien de dekens weg of stoot met zijn of haar ellebogen tegen je aan? Een goede nachtrust is belangrijk om jezelf te herstellen van de afgelopen dag, men kan zich beter concentreren en is vrolijker als men goed geslapen heeft. Een goede nachtrust is dus niet alleen van belang voor je prestaties op het werk of op school, maar ook voor het in stand houden van je relatie. Als je slecht slaapt is de kans groot dat je je afreageert op je partner, niet erg bevorderlijk voor jullie relatie dus.

Een aantal kleine veranderingen kunnen je een betere nachtrust bezorgen.

Ga tegelijkertijd naar bed

Door tegelijkertijd te gaan slapen is de kans kleiner dat je weer wakker wordt op het moment dat je in het belangrijkste rustmoment, de remslaap, terechtkomt. Als je partner altijd later naar bed gaat is de kans groot dat je minder diep slaapt, doordat je onbewust weet dat er een verstoring op zal treden. Je bent veel alert waardoor je niet zo goed tot rust kunt komen als zou moeten.

Sta tegelijkertijd op

Ook nu geldt dat je automatisch minder diep slaapt, of wakker wordt als je partner eerder opstaat dan jij. Zo wordt je op een vervelende en onrustige manier wakker. Door tegelijkertijd te gaan slapen wordt het ook eenvoudiger om op het zelfde moment weer op te staan.

Indien het echt onmogelijk is om tegelijkertijd te gaan slapen en/of weer op te staan, probeer de activiteiten anders dan slapen, zoveel mogelijk buiten de slaapkamer uit te voeren. Kijk s avonds bijvoorbeeld beneden televisie, in plaats van in de slaapkamer. Kleed je s morgens in de badkamer aan in plaats van in de slaapkamer, enzovoorts. Op deze manier is de kans het kleinst dat de nachtrust van de ander verstoord wordt.

Stop het gesnurk

Als je wakker wordt gehouden door het gesnurk van je partner, laat hem of haar dan eens door een dokter onderzoeken. Snurken komt namelijk vaak voort uit een ademhalingsprobleem. Als de dokter niets ongewoons constateert, dan is het misschien verstandig dat je partner in een andere houding slaapt. Men snurkt vaker als men op de rug slaapt. Dit komt doordat de luchtwegen samen worden gedrukt. Probeer je partner dus aan te leren om op zijn of haar zij te slapen. De juiste houding tijdens het slapen kan gestimuleerd worden door het liggen op speciaal hiervoor ontwikkelde kussens en matrassen.

De maat van de matras

Een tweepersoonsbed is niet per se groot genoeg voor twee personen. Als zowel jij als je partner de neiging hebben om nogal breed te gaan liggen, kan het toch zo zijn dat jullie elkaar aanstoten. Het idee dat je partner je ieder moment een elleboogje of knietje kan geven zorgt er wederom voor dat je alert bent op het moment dat je eigenlijk zou moeten rusten. Kijk daarom eens uit naar een extra groot bed, zodat jullie alle twee voldoende ruimte hebben om te slapen in de houding die voor jullie prettig is, zonder daarbij de ander lastig te vallen. Koop de nieuwe matras ook samen, zodat jullie allebei zeker weten dat dit de juiste matras is voor jullie.

Alleen slapen is ook niet erg

In de ogen van veel mensen hoort een koppel ook in één bed te slapen. Toch is het beter voor een relatie om apart te slapen en genoeg energie voor elkaar over hebben, dan dat jullie in één bed slapen maar voortdurend futloos en gestresst zijn. Apart slapen betekent zeker niet het einde van de relatie, misschien bloeit de liefde en passie juist weer op door hernieuwde energie!
© 2011 - 2024 M_ichje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snurken, slapeloze nachtenSnurken. Voor velen erg irritant. Vooral als je naast iemand ligt die snurkt. Het maakt een irritant geluid, en je partn…
Wat te doen tegen snurken?Wat te doen tegen snurken?Is je partner ook weer aan het snurken s'nachts? Veel mensen op middelbare leeftijd snurken wel eens en wordt alleen maa…
Snurken, een hinderlijke kwaal voor de omgevingSnurken, een hinderlijke kwaal voor de omgevingIedereen kent wel iemand die snurkt tijdens zijn slaap. Soms komt het alleen voor tijdens bv. verkoudheid, maar er zijn…
Zwanger en snurkenZwanger en snurkenVeel zwangere vrouwen hebben er last van: snurken tijdens de zwangerschap. Snurkte je voorheen bijna nooit of was je een…

Als je (kunst)haar maar goed zit: haarwerk kiezenAls je (kunst)haar maar goed zit: haarwerk kiezenHelaas schamen veel mensen zich nog voor het dragen van een haarwerk, zoals pruiken tegenwoordig genoemd worden. Over to…
Menstruatie (ongesteldheid): feiten en fabelsMenstruatie (ongesteldheid): feiten en fabelsAls je net bent begonnen met menstrueren kun je wel wat informatie gebruiken. Daarnaast zijn rondom menstruatie (ongeste…
Bronnen en referenties
  • http://www.lhj.com/health/sleep/5-ways-to-get-more-sleep-when-bed-sharing/
M_ichje (113 artikelen)
Gepubliceerd: 24-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.