Beter slapen naast je partner
Heb jij ook een partner die je ‘s nachts uit je slaap houdt? Lijkt hij of zij voortdurend te woelen of te snurken. Of trekt hij/zij misschien de dekens weg of stoot met zijn of haar ellebogen tegen je aan?
Een goede nachtrust is belangrijk om jezelf te herstellen van de afgelopen dag, men kan zich beter concentreren en is vrolijker als men goed geslapen heeft. Een goede nachtrust is dus niet alleen van belang voor je prestaties op het werk of op school, maar ook voor het in stand houden van je relatie. Als je slecht slaapt is de kans groot dat je je afreageert op je partner, niet erg bevorderlijk voor jullie relatie dus.
Een aantal kleine veranderingen kunnen je een betere nachtrust bezorgen.
Ga tegelijkertijd naar bed
Door tegelijkertijd te gaan slapen is de kans kleiner dat je weer wakker wordt op het moment dat je in het belangrijkste rustmoment, de remslaap, terechtkomt. Als je partner altijd later naar bed gaat is de kans groot dat je minder diep slaapt, doordat je onbewust weet dat er een verstoring op zal treden. Je bent veel alert waardoor je niet zo goed tot rust kunt komen als zou moeten.
Sta tegelijkertijd op
Ook nu geldt dat je automatisch minder diep slaapt, of wakker wordt als je partner eerder opstaat dan jij. Zo wordt je op een vervelende en onrustige manier wakker. Door tegelijkertijd te gaan slapen wordt het ook eenvoudiger om op het zelfde moment weer op te staan.
Indien het echt onmogelijk is om tegelijkertijd te gaan slapen en/of weer op te staan, probeer de activiteiten anders dan slapen, zoveel mogelijk buiten de slaapkamer uit te voeren. Kijk ’s avonds bijvoorbeeld beneden televisie, in plaats van in de slaapkamer. Kleed je ’s morgens in de badkamer aan in plaats van in de slaapkamer, enzovoorts. Op deze manier is de kans het kleinst dat de nachtrust van de ander verstoord wordt.
Stop het gesnurk
Als je wakker wordt gehouden door het gesnurk van je partner, laat hem of haar dan eens door een dokter onderzoeken. Snurken komt namelijk vaak voort uit een ademhalingsprobleem. Als de dokter niets ongewoons constateert, dan is het misschien verstandig dat je partner in een andere houding slaapt. Men snurkt vaker als men op de rug slaapt. Dit komt doordat de luchtwegen samen worden gedrukt. Probeer je partner dus aan te leren om op zijn of haar zij te slapen. De juiste houding tijdens het slapen kan gestimuleerd worden door het liggen op speciaal hiervoor ontwikkelde kussens en matrassen.
De maat van de matras
Een tweepersoonsbed is niet per se groot genoeg voor twee personen. Als zowel jij als je partner de neiging hebben om nogal breed te gaan liggen, kan het toch zo zijn dat jullie elkaar aanstoten. Het idee dat je partner je ieder moment een elleboogje of knietje kan geven zorgt er wederom voor dat je alert bent op het moment dat je eigenlijk zou moeten rusten. Kijk daarom eens uit naar een extra groot bed, zodat jullie alle twee voldoende ruimte hebben om te slapen in de houding die voor jullie prettig is, zonder daarbij de ander lastig te vallen. Koop de nieuwe matras ook samen, zodat jullie allebei zeker weten dat dit de juiste matras is voor jullie.
Alleen slapen is ook niet erg
In de ogen van veel mensen hoort een koppel ook in één bed te slapen. Toch is het beter voor een relatie om apart te slapen en genoeg energie voor elkaar over hebben, dan dat jullie in één bed slapen maar voortdurend futloos en gestresst zijn. Apart slapen betekent zeker niet het einde van de relatie, misschien bloeit de liefde en passie juist weer op door hernieuwde energie!