Als je (kunst)haar maar goed zit: haarwerk kiezen

Als je (kunst)haar maar goed zit: haarwerk kiezen Helaas schamen veel mensen zich nog voor het dragen van een haarwerk, zoals pruiken tegenwoordig genoemd worden. Over toupetjes worden al helemaal veel grappen gemaakt, omdat mannen hiermee hun kaalheid proberen te verbergen. Toch kan voor iedereen het moment komen waarop een haarwerk geen luxe of grap meer is, maar bijdraagt aan het weer normaal voelen, zoals na een ziekte. Wat zijn de verschillende soorten haarwerken en hoe kies je wat het beste bij je past?

Vier typen

Haarwerken zijn echt niet te vergelijken met die roze pruik uit de verkleeddoos: er is tegenwoordig veel keuze. Er zijn vier typen te onderscheiden: machinaal of handgeknoopt haarwerk van kunstvezel of natuurlijk haar. De onderstaande tabel geeft de basisfeiten per soort voor een eenvoudige vergelijking.

Machinaal geknooptCombinatie machine/handHandgeknooptNatuurlijk haar
OmschrijvingMeestal van kunstvezelDe voorkant is handgeknoopt, de achterkant met de machine. Zowel in kunstvezel als echt haarMeestal van kunstvezelEcht mensenhaar
Prijs300-400 eurovanaf 500 eurovanaf 700-800 euro1200-2500 euro
Gewicht± 120 gram± 95 gram± 75 gram± 68 gram
GebruikAls tijdelijke oplossing totdat je eigen haar weer aangroeitVoor korte en langere tijdVoor korte en langere tijdVoor langere tijd

De prijs van een haarwerk zoals hierboven gegeven is de volledige prijs voor volwassenen. Kinderen tot achttien jaar kunnen via de Stichting Haarwensen een gratis haarwerk krijgen als ze hun haar door medische behandeling of vroegtijdige kaalheid zijn verloren. Afhankelijk van je verzekering kunnen volwassenen een bedrag terugkrijgen. Als er een medische indicatie is dat je een haarwerk moet, dan zit er al vergoeding in het basispakket tot maximaal €386,50 (prijs uit 2011). Eventuele aanvullende pakketten verschillen sterk in hun vergoedingen voor haarwerk, maar het kan oplopen tot €1500 euro, dus het is een goed idee om dit bij de verzekeraar na te vragen. Mensen met een naturapolis dienen verder erop te letten dat de haarspecialist binnen het netwerk van de verzekeraar valt, omdat ze anders niet voor vergoeding in aanmerking komen. Voor mensen met een restitutiepolis geldt dit niet.

Machinaal geknoopt haarwerk

Het goedkoopste haarwerk van de vier typen heeft het minste comfort voor de drager. Het is betrekkelijk zwaar en kan door de kunstvezel warm aanvoelen. Het oogt goed, maar iemand die goed oplet, ziet de overgang van de huid naar het haar op het voorhoofd en ook dat er geen echte hoofdhuid onder zit als het open waait. De kunstvezel is makkelijk in onderhoud (wassen met speciale producten, dan laten drogen), maar niet flexibel qua kapsel wat wil zeggen dat je niet veel aan het model kan veranderen. Sporten met dit haarwerk is geen goed idee.

Bron: Stig Nygaard, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Stig Nygaard, Flickr (CC BY-2.0)

Combinatie machine/hand haarwerk

Dit haarwerk is goedkoper dan het volledig handgeknoopte, maar heeft eigenlijk dezelfde voordelen ten opzichte van een juist compleet machinaal geknoopt haarwerk. Het is comfortabel te dragen en de wind kan gerust waaien want het lijkt alsof je eigen hoofdhuid te zien is. Onderhoud bestaat uit wassen en drogen en stylen is ook mogelijk. Sporten is niet aan te raden vanwege transpiratie. Het belangrijkste verschil met het volledig handgeknoopte haarwerk is het gewicht, wat 20 gram hoger ligt. Dat lijkt niet veel, maar is wel een voelbaar verschil. Dit vertaalt zich ook in een lagere prijs voor het combinatie haarwerk.

Handgeknoopt haarwerk

Doordat de haren niet met de machine maar met de hand zijn geknoopt, oogt het natuurlijker. Het is vrijwel niet te zien bij het voorhoofd dat het om een pruik gaat en ook als de wind haar werk doet, is het alsof je op de hoofdhuid kijkt. Het onderhoud is eenvoudig: wassen met speciale producten en laten drogen. In tegenstelling tot het machinaal geknoopte haarwerk heb je als drager meer vrijheid met het model. Je kunt er mee sporten, al is het niet aan te raden doordat je gaat zweten.

Natuurlijk haarwerk

Dit is natuurlijk de beste, lichtste optie, maar ook de duurste. Het kapje waarop het haar zit (het montuur) is zo dun dat het ademt. De overgang tussen huid en het haarwerk is dan ook niet te zien en als het open waait zie je de hoofdhuid. Omdat het echt mensenhaar is, oogt het natuurlijk. Stylen is volledig vrij. Het onderhoud is wassen, drogen en dan stylen, maar je kunt het ook aan de lucht drogen. Het enige puntje is dat ook met dit haar sporten niet echt mogelijk is.

Hoe kies je een haarwerk?

Vrouw draagt pruik nadat chemotherapie haaruitval heeft veroorzaakt / Bron: Jennifrog, Flickr (CC BY-2.0)Vrouw draagt pruik nadat chemotherapie haaruitval heeft veroorzaakt / Bron: Jennifrog, Flickr (CC BY-2.0)
De haarspecialist helpt bij de keuze voor het haarwerk en let daarbij op de volgende dingen:
  • Hoe lang wordt het haarwerk gebruikt?
  • Wil je een haarwerk voor alle gelegenheden of meerdere om bijvoorbeeld te dragen tijdens een feestje?
  • Wat is de vorm van je gezicht?
  • Wat is de lengte van het haar?
  • Wat is eigen lengte?
  • Wat past bij je persoonlijkheid?

Er zijn standaard haarwerken te koop, maar je bereikt natuurlijk meer comfort als het op maat gemaakt is. Als je schedel een ongebruikelijke vorm heeft, zal het haarwerk sowieso gepast moeten worden gemaakt. Ook voor wie voorgoed zijn/haar haar kwijt is, is maatwerk aan te raden omdat het dan voor lange tijd gedragen moet worden.

Hoe worden haarwerken gemaakt?

De haarspecialist gaat als volgt te werk:
  1. De haren worden naast elkaar gelegd zodat de punten dezelfde kant op wijzen.
  2. Het haar wordt veredeld. Door dit chemische proces wordt het haar gereinigd en verliest het de natuurlijke kleur.
  3. Het haar krijgt de gewenste kleur. Synthetische haren hebben al een kleur en hoeven dus deze stap en stap 2 niet te doorlopen.
  4. Het haar wordt op het kapje geknoopt.
  5. Eventueel wordt het haar gekruld. Bij synthetisch haar gebeurt dit met stoom of in de oven.

Het haar kan dan met tape of medicinale lijm worden vastgeplakt. Als je zelf nog haar hebt, kan het met buisjes, draad of clips hieraan bevestigd worden. Een andere mogelijkheid is om wat van de eigen haren door het haarwerk te trekken.
© 2011 - 2024 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pruiken en haarstukjesPruiken en haarstukjesPruiken en haarstukjes,u zult zich er niet van bewust zijn van het aantal mensen dat gebruik maakt van een pruik of haar…
Je haar doneren aan een goed doelHeb je lang haar en wil je een goed doel steunen? Dan is het doneren van haar voor de Stichting Haarwensen misschien wat…
Het haar verlengenMet haarstukken kun je altijd een geweldig kapsel creëren. Wat voor haarstukken bestaan er allemaal?
Beauty: Haaruitval bij vrouwenBeauty: Haaruitval bij vrouwenHaaruitval is lastig en vervelend en zeker bij vrouwen is een kaal hoofd – nog even los van het feit of je het als mooi…

Slaapritme bij daglichtSlaapritme bij daglichtNormaal slaapt een mens 's nachts en het lichaam is daar dan ook op ingesteld. Het kan echter voorkomen dat iemand overd…
Beter slapen naast je partnerBeter slapen naast je partnerHeb jij ook een partner die je ‘s nachts uit je slaap houdt? Lijkt hij of zij voortdurend te woelen of te snurken. Of tr…
Bronnen en referenties
  • Josette Mulders. "Hoe kies je kunsthaar dat goed zit?" Dagblad De Limburger, Gezond katern 5 juli 2011.
  • http://www.haarconsument.nl/370/haarwerk-vrouwen.html
  • Afbeelding bron 1: Stig Nygaard, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Jennifrog, Flickr (CC BY-2.0)
Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 16-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.