Pruiken en haarstukjes

Pruiken en haarstukjes Pruiken en haarstukjes,u zult zich er niet van bewust zijn van het aantal mensen dat gebruik maakt van een pruik of haarstukje. Sommige mensen dragen dit omdat ze geen haren meer op hun hoofd hebben dit kan door ziekte zijn of door een erfelijke factor zijn veroorzaakt maar andere mensen doen dit om er leuker uit te zien of een ander uiterlijk aan te meten. Tegenwoordig is het niet meer te zien, de pruik en het haarstukje(toupet) oogt echt natuurlijk, niet meer te onderscheiden van echt haar.

Pruiken en haarstukjes

Hoe u uw eigen gedraagt en welke indruk u op andere mensen maakt wordt beïnvloed door uw haardracht. Er zijn maar weinig andere dingen van ons lichaam waar erg veel zorg wordt besteed zoals aan ons haar. Vaak maken mensen zich er erg druk over hoe hun haar zit, het is vaak een afspiegeling van hoe we ons voelen. En vaak wordt er veel tijd en geld aan onze haardracht besteed een behandeling bij de kapsalon of kapper maar ook thuis wordt er de nodige aandacht aan het haar besteed, dure shampoo's, verstevigingsmiddelen, haarlak en kleurspoeling. Er zijn mensen die vanwege erfelijke factoren last hebben van een kaal hoofd of vroegtijdig haaruitval, andere mensen hebben door ziekte last van haarverlies. Een pruik of een haarstukje, ook wel toupet genoemd kan dan een oplossing bieden, het is eenvoudig in gebruik en kost weinig tijd. Ook zijn er mensen die een pruik of haarstukje dragen omdat ze gewoon weg geen tijd hebben om daar veel aandacht aan te besteden. Ook zijn er veel mensen die een pruik of haarstukje gebruiken om een bepaalde personage uit te beelden en op die manier hun uiterlijk veranderen, denk aan mensen uit de filmwereld, acteurs, mensen die op het toneel spelen, foto modellen en mensen die en programma presenteren.

Welke materialen worden gebruikt

Haarstukjes en/of pruiken kunnen gemaakt worden van echt haar of van kunstvezels.

Kunstvezel

Voordelen t.o.v. echt haar zijn; het is lichter van gewicht, de kleur blijft langer goed, de vezels breken niet, splijten niet, het model blijft er veel langer inzitten ook na het wassen.

Echt haar

Voordelen t.o.v. kunstvezel zijn; het echte haar kan geverfd worden, er kan een permanent worden gezet, ziet er veel natuurlijker uit.

Structuur

Of er nu echte haren worden gebruikt of kunstvezels ze moeten ergens op vastgezet worden, de basis, om de pruik of haarstukje tot een geheel te maken. Dit kunnen we onderverdelen in 2 groepen structuren.

Machinaal gemaakt

Met een machine worden haren op trensen(textielstrookjes) vastgenaaid, deze worden op bandjes die elastisch zijn overlappend zoals een dak met dakpannen wordt gelegd vastgenaaid.

Handgeknoopt

Op een gaaswerk van textiel in de vorm van een kap word het haar in niet te grote plukjes er aan vastgeknoopt.

Om een echte kruin te kunnen maken of een schieding aan te brengen moet erop dat gedeelt een stukje ondergrond zijn dat ook de kleur van de huid (skin top) heeft om het echt en natuurlijk te laten uitzien. En gaas dat erg fijn van structuur is en gemaakt van kunststof dat de kleur van de huid heeft(mono top) en waarin de haar per stuk worden vast gezet, hier kunnen de haren alle richtingen worden gekamd en kunnen er meerdere modellen worden gevormd. Ook de echte huid op het hoofd is nog te zien, dit geeft een aanzien dat er erg echt uitziet.

Krijgt u kale plekken of haaruitval door ziekte of een duidelijk aanwijsbare kwaal dan is er de mogelijkheid om uw huisarts te verzoeken dat er een medische indicatie wordt uitgeschreven voor de noodzaak van een pruik of haarstukje, u kunt dan in aanmerking komen voor een bijdrage voor de aanschaf van een pruik of een haarstukje door de zorgverzekering.

Onderhoud

Het onderhoud aan een pruik of haarstukje is eigenlijk hetzelfde als dat u met natuurlijk haar doet, gewoon regelmatig wassen. Vuil en stof in de lucht en als u zweet en/of vet van de huid heeft dezelfde invloeden als op echt natuurlijk haar, het gaat er vies en vet uitzien en het kan gaan ruiken naar zweet en transpiratiegeuren. Als u elke dag een haarstukje of pruik moet dragen is het aantebevelen om 2 pruiken aan te schaffen zodat u ze om de dag kan dragen.
© 2009 - 2024 Ckonemann, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je haar doneren aan een goed doelHeb je lang haar en wil je een goed doel steunen? Dan is het doneren van haar voor de Stichting Haarwensen misschien wat…
Stichting Haarwensen krijgt vlecht voor pruikStichting Haarwensen krijgt vlecht voor pruikStichting Haarwensen verzamelt haar om er pruiken voor kinderen die kaal zijn van te laten maken. Anna Christina van Ame…
Zoektocht naar wondermiddel tegen kaalheid gaat verderZoektocht naar wondermiddel tegen kaalheid gaat verderDe mannelijke kaalheid, Alopecia Androgenetica, is op verschillende manieren te camoufleren of bestrijden. Pruiken, haar…
Een pruik voor tijdens de chemotherapie tegen kankerKanker is een ziekte waar iedereen ooit mee in aanraking zal komen. Wanneer je het zelf niet krijgt of hebt gehad, dan k…

Beauty: gezichtsmaskersBeauty: gezichtsmaskersJe huid af en toe verwennen is helemaal niet erg. Naast de dagelijkse reiniging kan je huid ook wel wat extra’s gebruike…
Tips voor het scheren van de schaamstreekHet scheren van de schaamstreek is nog niet zo eenvoudig. Zowel bij mannen als bij vrouwen vraagt het om een goede voorb…
Ckonemann (58 artikelen)
Laatste update: 15-09-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.