Een pruik voor tijdens de chemotherapie tegen kanker

Kanker is een ziekte waar iedereen ooit mee in aanraking zal komen. Wanneer je het zelf niet krijgt of hebt gehad, dan ken je wel mensen die de ziekte hebben (gehad). Bij kankerpatiënten denk je al snel aan kale mensen. Dat komt doordat de chemotherapie tegen kanker er voor kan zorgen dat je haar uitvalt. Een pruik kan dan een goede oplossing zijn. Daarnaast zijn er nog andere ziektes waarbij je haar uit kan vallen en een pruik een goede oplossing kan zijn.

Waardoor valt je haar uit tijdens chemotherapie

Niet iedereen krijgt last van haaruitval (al het lichaamshaar) tijdens de chemobehandelingen. Dat is per situaties verschillend: er zijn verschillende situaties en iedere persoon reageert ook anders. Het kan ook zijn dat je haar alleen uitdund. Een arts kan een patiënt vertellen hoe groot de kans op haaruitval ongeveer is. Wanneer het haar na de behandeling weer terug groeit kan het anders van structuur en van kleur zijn.

De zware medicijnen van de chemotherapie tasten de haarwortels aan, deze wil dan geen nieuw haar produceren en daardoor kun je last van haaluitval krijgen tijdens je behandeling tegen kanker. Zodra de medicijnen uit het lichaam zijn, kan de haargroei gewoon opnieuw beginnen. De medicijnen voor chemotherapie, ookwel cytostatica genoemd, verstoren namelijk de levenscyclus van een cel. Dat is nodig omdat kankercellen te snel groeien, waardoor de balans tussen afstervende cellen en nieuwe cellen doorbroken wordt. Er zijn meer nieuwe cellen dan afstervende cellen en daardoor onstaat gezwellen.

Hoe zoek je een goede pruik uit?

Als je haar inderdaad uit gaat vallen door de chemotherapie, dan heb je een aantal mogelijkheden:
  • Je blijft kan en wilt het niet persé bedekken. Je krijgt het vaak wel koud door het warmteverlies op je hoofd.
  • Je kiest één of meerdere leuke petjes, hoedjes en sjaaltjes uit waarmee je je hoofd kan bedekken.
  • Je zoekt een pruik uit die op je huidige kapsel lijkt of die misschien wel juist eens helemaal anders is.
  • Een combinatie van de drie bovenstaande mogelijkheden komt het meeste voor. Per dag en per situatie kies je waar je jezelf het prettigste bij voelt.

Via het ziekenhuis of de arts krijgen kankerpatiënten vaak informatie mee over de behandeling en ook over het laten maken van een pruik. Daar staan adressen in van kapsalons of kapsters die in pruiken gespecialiseerd zijn.
Om een goede pruik uit te zoeken, is het belangrijk om keuze te hebben en om een idee te hebben van wat je wilt. Wil je iets dat zoveel mogelijk lijkt op je huidige kapsel of juist totaal iets anders?

Vanuit folders kun je dan met de kapster modellen uitzoeken. Het is belangrijk om er bij het uitzoeken rekening mee te houden dat de pruiken nog bijgeknipt worden en dat ze in alle verschillende kleuren verkrijgbaar zijn. Je kunt er beter te veel dan te weinig uitzoeken, want de pruiken kunnen na het testen teruggestuurd worden. Naast de modellen wordt ook de kleur voor de pruik uitgezocht met behulp van een kleurenwaaier.

Wanneer de modellen voor de pruik uitgezocht zijn kun je meteen gaan bestellen of wachten totdat het eerste haar uit gaat vallen. Beide opties zijn goed mogelijk, want de pruiken kunnen binnen een dag (behalve in het weekend) geleverd worden. Door de pruik pas later te bestellen, loop je niet het risico een pruik gekocht te hebben en dat je haar toch niet uitvalt.

Zodra de pruiken besteld zijn kunnen ze gepast worden. De beste pruik wordt uitgekozen en naar wens geknipt en hij kan iets strakker gemaakt worden indien nodig.
© 2009 - 2024 Mabe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij haaruitval?Wat te doen bij haaruitval?Iedere dag verliezen alle mensen haren. Maar je kan ook hebben dat je meer haar verliest dan wat normaal is. Maar wat mo…
Een toupim voor als je haar uitvalt na chemotherapieEen toupim voor als je haar uitvalt na chemotherapieNa een chemobehandeling of plotseling haaruitval kan een kaal hoofd het gevolg zijn. Er zijn vele manieren om dit te ver…
Natuurlijke haarverzorging: HaaruitvalKaal worden komt opmerkelijk genoeg voornamelijk voor onder blanken. Geleerden zijn het er niet over eens of dit gevrees…
Feiten en fabels over kaalheidDagelijks verliezen we tussen de 50 en 100 haren. Dat is geen enkel probleem omdat het haarzakje meestal een nieuwe haar…

Hoe werkt dexamethason: dexamethason bij kanker en covid-19Dexamethason is voor mensen die aan kanker lijden een soort wondermiddel. Mensen die aan kanker lijden (zeker in de laat…
Staverzaad, eens een beroemd luizenmiddelVan luizen, vlooien en ander 'ongedierte' had men vroeger waarschijnlijk meer last dan nu en dus probeerde men ook toen…
Mabe (95 artikelen)
Laatste update: 14-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.