Leef langer en gezonder met deze simpele tips!

Leef langer en gezonder met deze simpele tips! Een mooie lijn wanneer je jong bent betekent niet steeds dat je die lijn ook zal behouden wanneer je ouder bent. Steeds meer en meer mensen krijgen te kampen met overgewicht. Ongeveer 30% van de vrouwen en 50% van de mannen worden dikker wanneer ze ouder worden. Dikker worden heeft een negatieve impuls voor onze gezondheid. Overgewicht gaat gepaard met diverse gezondheidsproblemen die op termijn fataal kunnen zijn. Onderhoudt je je lijn dan ook ten alle tijde, ook wanneer je niet dik bent.

Heb je overgewicht?

Om ons lichaam te onderhouden hoeven we het natuurlijk niet zo ver te laten komen tot we echt aan overgewicht lijden. Het is echter altijd handig om te weten hoe het nu echt staat met ons gewicht. Om dit te weten moet je je BMI berekenen, hoe dat moet kan je hier ontdekken.

De tien tips

Geen supplementen

Wondermiddeltjes om toch te kunnen eten wat je wil en gezond te blijven bestaan niet. Volg daarom een gezond en evenwichtig dieet in combinatie met meer beweging.

Gezonde voeding

Gezond diëten draait meestal om niet meer dan anders eten. Vettig en suikerrijk voedsel kan je gerust missen. Laat dat wekelijks zakje patat en die cola achterwege. Vervang ze liever door extra groenten en fruit. Of zelfs melk kan je helpen, lees daarover hier meer.

Lijnvriendelijke voeding

Wanneer we het juiste gewicht hebben moeten we niet meteen weer vettig en suikerrijk voedsel gaan eten. Ook dan dient het lichaam onderhouden te worden door dagelijks verschillende belangrijke voedingsbronnen te consummeren zoals: graanproducten, aardappelen, groenten, fruit, zuivelproducten, mager vlees en vis. Het is niet enkel gezond voeding het is ook lijnvriendelijke voeding.

Drie maaltijden per dag

Drie maaltijden per dag nuttigen is erg belangrijk om een gezonde lijn te behouden. Een goede dag begint bij een goed ontbijt, wie een gevulde maag heeft zal minder snel in de verleiding komen om in de voormiddag te gaan snoepen. Wanneer je een maaltijd overslaat zal dit meestal dan ook lijden tot de hele dag door snoepen. Zo verlies je al snel het zicht op wat je nu eigenlijk op een dag eet en is het dieet verloren. Drie maaltijden per dag met twee tussendoortjes is daarom aangeraden.

Tussendoortjes

Naast drie maaltijden per dag zijn ook tussendoortjes een belangrijk punt in een gezond dieet, gezonde tussendoortjes dan wel. Wie groenten en fruit kiest als tussendoortje mag dagelijks gerust vaker dan twee keer een tussendoortje nuttigen.

Kook anders

Wanneer je zelf kookt is het erg makkelijk om de ingrediënten aan te passen zodat de maaltijd gezonder wordt. Dit kan je doen door dingen als:
  • Gebruik olie in plaats van boter om te bakken.
  • Gebruik minder zout.
  • Probeer vettig vlees te vermijden.
  • Voeg geen suiker toe aan de groenten.
  • Gebruik magere zuivelproducten.

Je eten kruiden

Het zijn vaak de erg vette sauzen die ons eten zo'n volle smaak geven. Vervang deze door zelfgemaakte sauzen op basis van kruiden. In het begin zal het even zoeken zijn, maar er zijn zoveel mogelijkheden dat er voor ieder wel wat wils tussen zit.

Gebruik geen vet

Koken of bakken zonder vet kan zonder probleem, het is helemaal niet nodig om wekeljiks een dik pak boter te consummeren. Probeer je maaltijden eens te pocheren, stomen of grillen. Veel dingen kan je zelfs gewoon garen in de microgolfoven.

Gezonde slasaus

Rauwkost past perfect in een gezond dieet, het is de mayonaise of dressing die de boosdoener is. Hoewel veel mensen denken dat dressing gezoner is, zitten er vaak ook erg veel verzadigde vetzuren in. Kies daarom voor een gezonde saus op basis van yoghurt en kruiden.

Eet brood en aardappelen

In tegenstelling tot wat vele mensen denken zijn brood en aardappelen geen dikmakers, in normale hoeveelheden wel te verstaan. Ze zogen ervoor dat we een gezond gevuld gevoel krijgen waardoor we minder snel de neiging gaan hebben om te snoepen. Gefrituurde aardappelen zoals kroketten of patat maken natuurlijk wel dik.

Bewegen

Bewegen is de basis van een gezond lichaam. Beweeg dagelijks minstens een half uur om voor de jusite calorieverbranding te zorgen. Bewegen is niet enkel goed voor onze lijn, maar zal ook de hart- en bloedvaten open houden en is goed voor nog tal van andere aandoeningen!
© 2011 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dieet: caloriearme diëtenDieet: caloriearme diëtenCaloriearme diëten zijn een vorm van dieet waarbij men de hoeveelheid calorieën die men op een dag binnen krijgt nauwlet…
Top 5 effectieve en gezonde diëtenTop 5 effectieve en gezonde diëtenEr bestaan inmiddels zoveel verschillende diëten. Wel of geen koolhydraten. Wel of geen vetten. Ieder dieet belooft veel…
Dieet: vasten en ontgiften diëtenDieet: vasten en ontgiften diëtenEr bestaan zo veel diëten dat het lastig is een dieet te vinden dat bij jouw wensen aansluit. Vasten en ontgiften diëten…
Gezonde voeding in een aantal stappenVoedsel heeft verschillende functies in ons lichaam. Ze zijn noodzakelijk voor de groei, de ontwikkeling van het lichaam…

Het juiste voedsel voor ons hartHet juiste voedsel voor ons hartZo lang ons hart klopt, is er hoop. Ons hart is immers niet voor niets dé motor van ons lichaam. Eens die motor sputtert…
Verslaafd aan suikerVerslaafd aan suikerHeb jij ook iedere dag zoveel trek in zoetigheid? Denk je er steeds aan en kan je er echt niet vanaf blijven? Grote kans…
Harrys (177 artikelen)
Laatste update: 23-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.