Het juiste voedsel voor ons hart

Het juiste voedsel voor ons hart Zo lang ons hart klopt, is er hoop. Ons hart is immers niet voor niets dé motor van ons lichaam. Eens die motor sputtert, zitten we met een levensgroot probleem. Wat kunnen we zélf doen om onze motor zo lang mogelijk in conditie te houden? Veel en regelmatig bewegen, dat is zéker. Maar hoe zit het nu eigenlijk met ons voedsel? Wat moeten we bij voorkeur eten, om ons hart extra te verwennen en in optimale gezondheid te houden?

Antioxydanten

Willen we weten wat het beste voedsel is om ons hart gezond en in conditie te houden, dan is dé vraag welke bestanddelen dat voedsel moet bevatten om onze motor op het juiste toerental te houden. Volgens cardiologen is het van groot belang dat onze dagelijkse voeding een hoge doisis antioxydanten bevat. Deze beschermen ons lichtaam tegen schadelijke vrije radicalen, verantwoordelijk voor ons verouderingsproces.

Vitaminen en vetzuren

Vitamines C en E en carotenoïden zoals vitamine A, gaan de verzuring van ons bloed tegen. Ze verhinderen tevens de aanmaak van vrije radicalen in ons lichaam. Natuurlijke ontstekingsremmers als foliumzuur en vitamines C en D, zijn eveneens onmisbaar voor een gezond hart. Deze werken op dezelfde manier als aspirine. Ze verminderen de ontsteking in onze weefsels, van cruciaal belang voor de gezondheid van ons hart. Hoe meer bloedvaten aangetast worden door ontstekingen, hoe groter het risico op hartfalen. Omega-3 vetzuren, vooral terug te vinden in vette vissoorten als haring, zalm, paling, makreel en sardines, zijn een uitstekend middel om het triglyceridengehalte in ons bloed te doen dalen. Deze vetzuren vertragen de aangroei van slechte cholesterol in onze aders, waardoor het risico op hartritmestoornissen aanzienlijk kleiner wordt. Ons hart houdt zeker ook van kalium. Dit alkalisch metaal houdt onze spieren, dus ook ons hart, zo soepel mogelijk.

Oplosbare vezels

Ons hart heeft ook voldoende oplosbare vezels nodig. Deze verbinden zich met levergal en met de cholesterol in ons lichaam. Beide schadelijke stoffen kunnen zo veel gemakkelijker ons lichaam verlaten.

Zwarte chocolade

Wetenschappelijke studies toonden aan dat het dagelijks eten van zo'n honderdvijftig gram zwarte chocolade, het gehalte aan slechte cholesterol in belangrijke mate doet dalen. Het eten van zwarte chocolade is dus een uitstekend wapen tegen allerlei hart- en vaatziekten en werkt de aanmaak van 'goede cholesterol' in de hand. Donkere chocolade bevat bovendien belangrijke hoeveelheden ontstekingsremmende stoffen. Deze beletten verschillende vetachtige stoffen te oxyderen in ons bloed, waardoor anders de aders zouden verstoppen. Chocolade bevat eveneens hoge concentraties favonoïden, een uitstekend middel tegen hoge bloeddruk.

Blauwe besjes

Deze flavonoïden zijn ook in belangrijke mate terug te vinden in blauwe bessen, een opvallend klein maar bijzonder sappig vruchtje met vele gezondheidsvoordelen. Dit blauwe besje bevat ook anthocyaan, een stof die zijn positief effect op hart- en vaatziekte reeds uitvoerig bewees. Anthocyaan zorgt er voor dat de vetophoping in onze bloedvaten sterk afneemt.

Zoete aardappelen

Kies voor zoete aardappelen. Zoete aardappelen, hoe meer kleur ze bevatten hoe beter, zijn rijk aan carotenoïden, een zeer krachtig antioxidant. Het zijn deze stoffen die de zoete aardappelplant in de natuur beschermt tegen té felle zonnestralen. Carotenoïden beschermen op hun beurt ons hart tegen schadelijke vrije radicalen.

Groene thee

Groene thee bevat belangrijke antioxydanten als vitaminen A, C en E maar vooral tanine en flavonoïden. Tanine en flavonoïden zijn organische samenstellingen die ons lichaam helpen kankerverwekkende stoffen te verwijderen. Ze verdedigen ons lichaam tevens tegen muterende cellen en tegen kankercellen. Groene thee bevat opmerkelijk minder cafeïne dan zijn zwarte variant, hetgeen hem gezonder maakt om te drinken.

Gedroogde pruimen

Ook gedrooge pruimen bevatten in hoge mate antioxydanten, zelfs nog meer dan de reeds vernoemde blauwe besjes. Gedroogde pruimen zijn rijk aan oplosbare vezels en zijn bovendien calorie-arm.

Havermout

Havermoutvlokken bevatten opvallend veel oplosbare vezels die zich gemakkelijk verbinden met de slechte cholesterol in ons lichaam. Daardoor kan deze cholesterol gemakkelijker door ons lichaam worden afgescheiden. Haver is bovendien een belangrijke bron van proteïnen, calcium, ijzer, magnesium, zink, koper thiamine en vitamine E. Haver bevat méér gezonde oliën dan alle andere granen. Volkoren havermout geniet de voorkeur, wegens de hoogste concentraties gezonde bestanddelen.

Asperges

Asperges houden van ons hart. Ze bevatten belangrijke hoeveelheden saponine, een chemische stof die in staat is de verbinding aan te gaan met galzuren en cholesterol. Asperges bevatten ook ontstekkingsremmers als foliumzuur en vitamines C en D.

Walnoten

Walnoten zijn rijk aan alfalinolzuur, een omega-3 vetzuur dat in belangrijke mate in vette vissoorten is terug te vinden. Een handvol walnoten per dag verlaagt in belangrijke mate de hoeveelheid endotheline in ons bloed. Endotheline is een hormoon dat ontstekingen in onze bloedvaten veroorzaakt. Endotheline verhoogt ook de vetophoping in onze bloedvaten, oorzaak van vele ernstige hartkwalen.

Sinaasappels

Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat sinaasappels flavanonen bevatten. Deze stof doet de slechte cholesterol in ons bloed dalen en de goede stijgen. Slechte cholesterol is één van de belangrijkste vijanden van onze hart-en bloedvaten.
© 2011 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De motor van ons lichaam, het hartDe motor van ons lichaam, het hartZonder ons hart zijn wij niet in staat te leven. Daarom wordt het hart ook wel de motor van ons lichaam genoemd. Het har…
Hoe de kleur van voedsel onze gezondheid beïnvloedtDoordat kleurenhealing een zeer belangrijk onderdeel was in de oude Indiase geneeskunde trachten veel Indiërs nog steeds…
Voordelen van vezelrijk voedselDe voordelen voor de gezondheid van vezelrijk voedsel zijn legio. Het eten van een menu dat rij is aan vezels doet veel…
Voedingssupplement Acetyl-L-carnitineVoedingssupplement Acetyl-L-carnitineAcetyl-l-carnitine, ook wel ALC genoemd komt van nature voor in onze voeding en het lichaam kan deze stof zelf ook aanma…

Fluor (fluoride) tekort: symptomen, oorzaak en behandelingFluor (fluoride) tekort: symptomen, oorzaak en behandelingFluor of fluoride is een sporenelement, die vooral aanwezig is in de botten en tanden. Teveel fluor kan lijden tot tandv…
Leef langer en gezonder met deze simpele tips!Leef langer en gezonder met deze simpele tips!Een mooie lijn wanneer je jong bent betekent niet steeds dat je die lijn ook zal behouden wanneer je ouder bent. Steeds…
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 02-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.