Voordelen van vezelrijk voedsel
De voordelen voor de gezondheid van vezelrijk voedsel zijn legio. Het eten van een menu dat rij is aan vezels doet veel meer dan alleen makkelijker kunnen poepen. Het eten van vezelrijk voedsel verlaagt het risico op ernstige ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en verlaagd de bloeddruk. Een studie van de universiteit van Havard onder meer dan 40.000 mannen toonde aan dat degenen met een hoge consumptie van vezelrijk voedsel 40 procent minder kans maakten op hart- en vaatziekten in vergelijking met degenen met een lage inname van vezels.Vezels
Vezels zijn het deel van plantaardig voedsel dat door het lichaam niet verteert kan worden, waardoor het door het lichaam heen gaat zonder geabsorbeerd te worden. Bronnen van vezels zijn:- fruit
- groenten
- bonen
- erwten
- granen
- noten
- zaden
Oplosbare vezels en niet oplosbare vezels
Er zijn twee typen voedingsvezels. Niet oplosbare vezels en oplosbare vezels. De onoplosbare vezels lossen niet op in water en kunnen verstoppingen verhelpen. Bronnen van onoplosbare vezels zijn:- fruit
- tarwe
- zemelen
- noten
- volkoren meel
Oplosbare vezels lossen op in water. Oplosbare vezels zijn terug te vinden in:
- haver
- bonen
- citrusvruchten
- gerst
- wortelen
Om de gezondheidsvoordelen van vezelrijk voedsel optimaal te benutten is het van belang om zowel oplosbare vezels als niet oplosbare vezels in het voedingspatroon op te nemen.
Spijsvertering
Er zijn veel voordelen voor de gezondheid door toedoen van vezelrijk voedsel. Een van de voordelen van een vezelrijk voedingspatroon is dat het verstoppingen voorkomt. Vezels maken de ontlasting groter, zachter en makkelijker. Het eten van vezelrijk voedsel kan ook het risico van andere spijsverteringsstoornissen verlagen. Een ander voordeel is dat ze het cholesterolgehalte in het bloed verlagen. Dan praten we met name over haver, gerst en bonen.Het nuttigen van vezelrijk voedsel vermindert het risico op hart- en vaatziekten, een van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland. Een vezelrijk dieet dat niet veel verzadigde vetten en cholesterol bevat in combinatie met sporten en fysieke activiteiten, verlagen de kans op hart- en vaatziekten. Onderzoek heeft aangetoond dat vezelrijk voedsel ook helpt bij het verlagen van de bloeddruk en dus het risico op een hartaanval of beroerte verlagen.