Grijs haar voorkomen en behandelen. Help ik word grijs!

Grijs haar voorkomen en behandelen. Help ik word grijs! U begint stilaan grijs te worden? Geen nood, u bent niet de enige persoon op deze planeet. Het is nu eenmaal een fenomeen dat hoort bij het ouder worden waar niets aan te doen is. Wat u wel kan doen is de grijze haren verbergen, dit doen meer mensen dan u misschien wel denkt. Ook een extra goede verzorging van grijze haren is geen overbodige luxe.

Hoe ontstaan (grijze) haren?

Vorming haar en de kleur ervan

Onze haren worden gevormd in de haarzakjes van onze hoofdhuid, daar vindt de celdeling plaats die de haar uiteindelijk zal vormen. De kleur van haren wordt bepaald door het pigment dat zich ook bevindt in deze haarzakjes. Hoe meer pigment hoe donkerder de haren, hoe minder pigment hoe lichter de haren. Dit pigment noemt men in vaktermen ook wel melanine.

Ontstaan grijze haren

Hoe ouder iemand wordt, hoe minder pigment er wordt aangemaakt. Zoals reeds gezegd, hoe minder pigment het haar bevat hoe kleurlozer het zal worden. Op deze manier zal het haar dus gelijkelijk grijzer worden. De meeste mensen zijn zo'n 40 jaar oud wanneer dit proces begint. De kans bestaat echter ook dat grijze haren zich reeds op jonge leeftijd voordoen, bijvoorbeeld wanneer beide ouders ook vroeg grijs waren. Behalve erfelijkheid speelt ook stress een belangrijke rol en slechte eetgewoontes, om beter om te leren gaan met voedsel kan het intressant zijn om dit artikel te lezen.

Verspreiding van grijze haren

Wanneer het proces begint zullen de eerste grijze haren zich meestal voordoen aan de slapen, hierna zullen ze zich onherroepelijk verspreiden over het gehele hoofdhaar. Het voorkomen of stoppen is jammer genoeg niet mogelijk. Eens het proces gestart is, is het niet meer mogelijk om het op natuurlijke manier stil te zetten. Grijze haren verbergen is echter wel mogelijk.

Is er een verband tussen grijze haren en kaalheid

Het antwoord is simpelweg neen. Het verband wordt wel vaak gemaakt aangezien het beide aandoeningen zijn die zich meestal pas voordoen op latere leeftijd.

Grijze haren verbergen

Kleurshampoo

In het prille begin van het grijzingsproces kan een kleurshampoo soelaas bieden. Kleurshampoo dekt 1/4 van de grijze haren. De shampoo zal het haar enkel tijdelijk verkleuren en de structuur van de haren niet wijzigen. Nadeel is dat de shampoo er an enkele wasbeurten er gewoon weer uit is.

Kleurspoeling

Voor een gemiddeld grijzend hoofd is een kleurspoeling de ideale oplossing, het dekt ongeveer de helft van alle haren. Aangezien het de structuur van het haar wel veranderd kiest men best voor een zo natuurlijk mogelijke kleur. Color Pulse van L'Oreal is een erg goed product en verkrijgbaar in verschillende kleuren bij de drogist.

Haarverf

Voor erg grijzende haren is haarverf de enige oplossing. Ook hier kies je best een zo natuurlijk mogelijke basiskleur. Nadeel is dat je maandelijks opnieuw moet verven doordat de uitgroei opnieuw grijs zal zijn. Ook haarverf is gewoon vrij verkrijgbaar bij de drogist.

Grijze haren verzorgen

Grijze haren hebben extra verzorging nodig, zeker wanneer je ze gaat kleuren. Grijze haren zijn van nature stugger en droger dan normaal haar. De reden hiervoor is dat de talgproductie is afgenomen. Enkele goede verzorgingsproducten zijn daarom extra belangrijk bij grijs haar. Denk daarbij vooral aan een conditioner, deze zorgt er voor dat het haar vochtregulerende bestanddelen kan opnemen. Meestal liften er nog extra ingrediënten mee zoals vitamine, reparerende bestanddelen en plantenextracten. Ook een conditioner is verkrijgbaar bij iedere drogist. Elvive van L'Oreal is bijvoorbeeld erg aan te raden.
© 2011 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waar of niet waar? Fabels en feiten over grijs haarWaar of niet waar? Fabels en feiten over grijs haarVoor velen geldt grijs haar als een symbool van wijsheid en ervaring, anderen haten het krijgen van grijze haren omdat z…
Beauty: wat te doen met grijs haar?Beauty: wat te doen met grijs haar?De een vindt grijs worden geen probleem en de ander wel. De een krijgt een mooie kleur grijs haar en de ander niet. Maar…
Grijs haar kleuren met hennaHeb je grijs haar maar ben je er nog niet aan toe om het uit te laten groeien? Dan ben je gedoemd de rest van je leven j…
Grijs haar voorkomen, verhelpen en behandelenGrijs haar voorkomen, verhelpen en behandelenDe oorzaak voor grijs haar kan veelzijdig zijn: erfelijkheid, stress, slechte voeding, gebrek aan vitamines, chemo en ee…

Haren krullen op verschillende manieren''Als je haar maar goed zit'' is een bekend motto dat voor de meerderheid van de vrouwen geldt. Mensen met krullen wille…
Dierlijke stoffen in cosmeticaDierlijke stoffen in cosmeticaPaardenhaar, schapenvet, vermaalde insecten; mensen smeren van alles op hun huid. In cosmetica zitten legio stoffen die…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Julim6, Pixabay
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 03-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.