Dierlijke stoffen in cosmetica
Paardenhaar, schapenvet, vermaalde insecten; mensen smeren van alles op hun huid. In cosmetica zitten legio stoffen die van dieren gemaakt zijn. Elk mens smeert een halve boerderijstal op zijn of haar lichaam. Het is voor de consument van cosmetica-artikelen onduidelijk wat plantaardige producten en dierlijke producten zijn. In producten met het misleidende label ´organisch´ mogen 5% chemicaliën, dierlijke of niet-ecologische producten zitten.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Een ethisch vraagstuk
Het gebruik van dierlijke ingrediënten in cosmetica producten is ethisch gezien een dubieuze kwestie. Cosmetica is in Nederland proefdiervrij, maar niet diervrij. Er bestaat 100% organische cosmetica welke gemaakt is op zuiver plantaardige basis. Wanneer op het etiket van een cosmetica-product staat dat het organisch is, is het niet 100% organisch. Organische producten uit de EU, VS en Australië mogen voor 5% dierlijke en chemische stoffen bevatten en er worden pesticiden gebruikt bij het kweken van grondstoffen voor deze organische cosmetica. De term organische cosmetica is dus misleidend, alleen producten met het label ´100% organisch´ of ´100% organic´ zijn diervriendelijk, zonder chemicaliën en ecologisch verantwoord.
Dode dieren opsmeren
In Nederland heerst een verbod op proefdieren in de cosmetica. Vanaf 2004 is een Europees verbod op proefdieren in de cosmetica van kracht. Maar dit verbod heeft niets te maken met dierlijke ingrediënten in cosmetica. Het dierenrijk is een bron van materiaal voor de cosmetische industrie. Proefdiervrije cosmetica doet de indruk wekken dat het diervriendelijk is. In proefdiervrije lipstick zit gewoon schapenvet, in parfum bevergeil en in gezichtscreme varkenshuid. Nadat iedereen het erover eens is dat proefdieren niet moeten worden ingezet voor cosmetica-testen, is het de beurt aan de dierlijke ingrediënten om geweerd te worden uit de producten zelf.
Rattensmeersels
Op de verpakkingen van producten staat niet of er dierlijke ingrediënten in zitten. Wanneer u zou lezen dat er ratten, schapen of honden worden gebruikt om haarspray te maken, zou u het dan nog kopen? Het antwoord is natuurlijk: Nee! Door dierlijke afleidingsproducten allerlei namen te geven van chemische formules draait de cosmetische industrie de consument een rad voor ogen. Er is geen wet die de cosmetica-industrie verplicht om daadwerkelijke grondstoffen op het etiket te vermelden.
Hoofdpijn en eczeem
Sommige mensen zijn gevoelig voor huidproducten. Eczeem is een ziekte van epidemische proporties, wijder verspreid dan een griepepidemie op zijn hoogtepunt. Huisartsen zullen niet gelijk zeggen waarom dat is. Een belangrijke reden dat mensen allergische reacties op huidproducten krijgen is dat er stoffen van ratten, bevers, insecten, paarden, koeien, schapen, varkens, honden in cosmetica verwerkt zit. Om een voorbeeld te geven: in sommige shampoos zit placenta van schapen. Is het dan vreemd dat mensen soms niet tegen een merk shampoo kunnen en er uitslag, roos of hoofdpijn van krijgen?
Dierlijke producten in geneesmiddelen
Premarin is een geneesmiddel wat vrouwen in de overgang krijgen en wat gemaakt wordt van paardenurine. Het hormoon oestrogeen uit deze stof werkt veel sterker dan de menselijke variant. Premarin is geen cosmetisch artikel maar een voorbeeld van een medicijn dat gemaakt is van een dierlijk product. Ook in de medicijnindustrie worden dierlijke afleidingsproducten gebruikt. Een overeenkomt met de cosmetische industrie is dat bedrijven niet op het etiket hoeven te melden dat er dierlijke stoffen in zitten. Alleen al omdat er mensen zijn die principieel vegetariër zijn, zou dat wel wenselijk zijn. Deze mistanden aangaande het gebruik van dieren worden door onwetendheid van het publiek in stand gehouden.
100% organisch
Hieronder volgt een lijst van veel voorkomende dierlijke producten in cosmetica. De lijst is niet volledig omdat dit artikel dan een heel boekwerk zou worden. Wanneer u dierlijke producten wilt vermijden kunt u het beste 100% organische producten kopen. Zelfs wanneer een product volledig chemisch is en er maar één organisch ingrediënt in zit, dan mag er nog op de verpakking staan dat er organische ingrediënten in zitten. Dit is een gevolg van lobby van grote cosmetica-producenten. Zo pikken zij ook een graantje mee van de algemene wens van de consument om op 100% organische en natuurlijke producten over te stappen.
Carmine is een kleurstof die van insecten wordt gemaakt. Duizenden insecten worden geplet en vermalen. Er zijn plantaardige manieren om kleurtjes te genereren.
Collagen en elastine wordt gebruikt in gezichtscremes. Huid van dieren wordt gebruikt om menselijke huid soepel te houden.
Cystine wordt gewonnen uit paardenhaar en gebruikt in moisturizers.
Keratine wordt gewonnen uit hoeven, nagels en haar van dieren. Het zit in shampooproducten om menselijk haar te verstevigen.
Stearinezuur wordt gemaakt uit het vet van varkens, schapen en koeien. Het zit in haarspray, zeep, gezichtsreinigers en deodorant. Volgens de PETA wordt stearinezuur in de VS ook gewonnen uit geeuthaniseerde honden. Producten uit de VS mogen gewoon in de Nederlandse schappen liggen. Het kan dus zijn dat u of uw vrouw zich insmeert met hondenvet.
Talg lijkt op stearinezuur en wordt ook gemaakt van dierenvet. In Duitsland wordt het vet van herten veel gebruikt in bodycremes. Talg uit schapenvet zit vaak in lipsticks.
Castoreum betekent bevergeil en wordt gewonnen uit klieren bij de anus van een bever of muskusrat. Ook de geslachtsorganen van deze dieren zijn een bron van cosmetische geurstoffen. Het zit veel in parfums en aftershaves. Vandaar de naam: musk, voor een aftershave. Mannen hopen door bevergeil op te smeren dat vrouwen hun aantrekkelijker vinden. Civetkatten worden om dezelfde reden gebruikt als bron van geurstoffen.
Placenta van schapen zit in sommige shampoos en zou het haar glimmender moeten maken.
Zelf cosmetica maken
Cosmetica-producten zoals shampoo is eenvoudig zelf te maken. Op de site jojoli.nl kunt u basisingrediënten kopen voor het maken van cosmetica-producten op plantaardige basis. Zo weet u tenminste zeker waar het van gemaakt wordt. Zelf cosmetica maken is simpel. Het is een geslaagde activiteit voor een kinderfeestje en een leerzame ervaring in de schoolklas.
100% organische merken
In de meeste cosmetica worden dode dieren gebruikt als bron van grondstoffen. Wanneer een merk zich niet afficheert met 100%organisch of 100%organic, dan kunt u er zeker van zijn dat er dierlijke grondstoffen gebruikt worden. Hier volgt een lijst van cosmetische merken die zuiver plantaardig zijn:
- Kandesn,
- Nvey Eco,
- Dr. Hauschka Makeup,
- Physician's Formula,
- SukiColor,
- SANTE Cosmetics,
- Couleur Caramel,
- Elysambre,
- Logona,
- Kiss My Face,
- Aubrey Organics,
- Tom’s of Maine,
- Lavera Naturkosmetik,
- Sterling Minerals.
Reacties
Mari Serraris, 10-06-2016
Hoe wordt wolvet gewonnen? Hoe is de kwaliteit van leven voor de belaste dieren?
Reactie infoteur, 07-09-2016
Wolvet wordt verkregen door schapenwol te wassen. Wolvet is één van de vetsoorten die daarbij vrijkomen. Andere soorten vet worden gebruikt als smeermiddel voor bijvoorbeeld kogellagers.
Wolvet is de basis voor vitamine B3. Wolvet is een cholesterol. Alleen uit cholesterol kan een soort ´natuurlijke´ vitamine B3 worden geproduceerd.
Paul van Proefdiervrij, 31-01-2012
Steeds vaker lees ik dat dierproeven voor cosmetica in 2004 al verboden zouden zijn in Europa. Dat is een ernstig misverstand! Dat verbod gold alleen voor eindproducten. Terwijl het juist de ingrediënten zijn waarvoor in de praktijk proefdieren worden gebruikt om de zogeheten veiligheid te testen. In 2013 staat een Europees verbod gepland op dierproeven voor cosmetica én de handel in cosmetica waarvoor nog steeds dierproeven worden gedaan. En nu wordt er zelfs gediscussieerd of dit verbod niet moet worden uitgesteld. Proefdiervrij zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat dit verbod in 2013 doorgang vindt.
Nog één ander klein puntje; de criteria met betrekking tot dierproeven zijn erg mager als je kijkt in de richtlijnen van het BDIH keurmerk. BDIH goedgekeurde cosmetica is zeker nog niet proefdiervrij!
Reactie infoteur, 30-03-2012
Beste Paul, Bedankt voor deze belangrijke nuance!
Blauwtje, 25-12-2011
Is deze lijst compleet? Als ik op internet kijk kom ik ook producten tegen van Lakschmi (ayurvedisch) en bijvoorbeeld original cosmetics die aangeven het BDIH keurmerk te hebben. Is dit keurmerk betrouwbaar?
Reactie infoteur, 27-12-2011
Nee, de lijst is niet compleet want er zijn zeer veel merken cosmetica.
Een keurmerk in het algemeen is een richtlijn waaraan aangesloten organisaties zich houden. Sommige cosmeticabedsrijven, zoals Dr Baumann Cosmetic vinden het BDIH keurmerk niet streng genoeg. Er zijn namelijk niet alleen synthetische stoffen waarvan een mens ziek kan worden maar ook organische stoffen.
Over het algemeen zijn BDIH producten voorzien van biologisch geteelde plantaardige producten. BDIH staat ook voor proefdiervrije producten. Daarmee onderscheidt het zich van de producten van de regiuliere cosmetica-industrie.
Ramon Falasco, 02-08-2011
Geachte,
Ik zie dat u het merk "Oriflame" als zuiver plantaardig omschrijft. Onlangs is mij een Oriflame product onder ogen gekomen en ik kan u garanderen dat zij een grote hoeveelheid aan chemische substanties gebruiken in haar producten.
mvg
Reactie infoteur, 03-08-2011
Beste,
Ik heb het merk oriflame verwjijderd uit de lijst bij dit artikel; wellicht zijn niet al hun producten natuurzuiver.