Beauty: wat te doen met grijs haar?

Beauty: wat te doen met grijs haar? De een vindt grijs worden geen probleem en de ander wel. De een krijgt een mooie kleur grijs haar en de ander niet. Maar wat te doen als je nog niet grijs wilt zijn. Wat zijn de mogelijkheden?

Hoe ontstaat grijs haar?

De cellen die melanine produceren heten melanocyten en deze vormen alle pigmentatie van die betreffende persoon. Grijs haar ontstaat als het verlies van melanine ingezet heeft. Melanine is het pigment wat kleur geeft aan je haar. Als het melanine dus geleidelijk afneemt (de melanocyten sterven af) krijgt het haar een neutrale ‘kleur’ grijs en naar mate de melanine afneemt neemt het grijs toe.
Je kunt over het grijs worden van jezelf veel afleiden van je ouders, de erfelijke factor in deze is erg groot. Maar er zijn meer factoren die de toename van grijs haar kunnen beïnvloeden, te denken valt aan:
  • stress
  • verdriet
  • ondervoeding
  • ziekte

Verschil tussen mannen en vrouwen

Typisch dat als mannen grijs worden ze niet als minder aantrekkelijk betiteld worden, zelfs wel sexy e/o gedistingeerd, te denken valt bijvoorbeeld aan George Clooney of Richard Gere. Bij vrouwen daarentegen wordt grijs haar wel als minder aantrekkelijk en ouder gezien. Want laten we eerlijk zijn, hoeveel 40 of 50 jarige actrices of zangeressen zijn grijs? We weten het niet, want de meeste kleuren simpelweg hun haar.

Wat te doen?

Vind je je grijze haar mooi dan kan het gelaten worden zoals het is en is alleen een goede coupe knippen en de juiste producten gebruiken belangrijk. Grijs haar is over het algemeen wat stugger en droger en zachte producten zijn geen overbodige luxe.

Maar wil je er wel wat aan doen dan is het verven van het haar een eenvoudige oplossing. Realiseer je wel dat als je gaat verven dit, afhankelijk van de snelheid van groeien, iedere 3 tot 6 weken bijgewerkt zal moeten worden (zelf of bij de kapper).
Bij de kapper kennen ze de te gebruiken materialen uiteraard goed, maar doe je het zelf zorg er dan voor dat je materiaal gebruikt wat grijs haar ook echt dekt. Dit hoort op de verpakking te staan en is dit niet het geval, vertrouw er dan niet op dat dit gaat gebeuren.

Zo heb je materiaal wat de kleuring er na enkele wasbeurten weer uithaalt en deze materialen zijn nooit geschikt om grijs haar te dekken. Is op de verpakking aangegeven dat de kleuring grijsdekkend is, ga dan van de maximale inwerktijd uit (dit staat op de verpakking aangegeven).

Heb je nog maar wat losse grijze haren of een enkel plukje dan zijn er minder rigoureuze producten op te markt. Kleurspoelingen die er geleidelijk uitgewassen worden, kunnen voor enkele grijze haren nog een prima oplossing vormen en zijn minder slecht voor je haar.

Kleur

De warme kleuren als diepbruin of warm blond houden beter op grijs haar, maar natuurlijk is de kleur afhankelijk van de voorkeur van de betreffende persoon. Vaak wordt er gekozen voor de oorspronkelijke kleur, maar naar mate je ouder wordt kan en zal ook de kleur van het gezicht / de huid veranderen. Vaak wordt er dan voor de wat warme lichte tinten gekozen. Laat je voor de juiste kleur goed adviseren bij de kapper. Vraag desnoods om een kleuranalyse van de huid, steeds meer kappers kunnen dit toepassen. Daarmee valt te bepalen in hoeverre je van de warme tinten bent of de koele tinten en daar kan een kleur advies weer op afgestemd worden.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je haar (laten) vervenGeverfde haren zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Is het niet het grijze haar wegwerken, dan is het welli…
Wat is de beste zilvershampoo?Wat is de beste zilvershampoo?Wat is de beste zilvershampoo? Zilvershampoo wordt vaak gebruikt door ouderen, om grijs haar te verlevendigen, maar ook…
Je haar permanent kleurenJe haar permanent kleurenWanneer je je haar wilt kleuren zijn er veel dingen om rekening mee te houden. Allereerst moet je voor jezelf bepalen we…

Huidverzorging: Gamila SecretGamila Secret zeep verzorgt de huid en stimuleert de natuurlijke balans en het ademen van de huid. Puur natuur en uiterm…
Voorkomen van kraaiepoten of lachrimpelsJe hele leven lang verandert er steeds weer wat in je lichaam. Zodra je een bepaalde leeftijd bent gepasseerd, ga je het…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Julim6, Pixabay
Reactie

Simone, 23-06-2009
Ik ben ineens erg grijs geworden in de zwangerschap. Zijn er meer mensen met deze klacht en waar wordt het door veroorzaakt? Reactie infoteur, 23-06-2009
Ik heb het eerder gehoord en heb begrepen dat een veranderde emotionele situatie (hoe positief dan ook) hier een rol in kan spelen.

Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 23-03-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.