Je haar permanent kleuren

Je haar permanent kleuren Wanneer je je haar wilt kleuren zijn er veel dingen om rekening mee te houden. Allereerst moet je voor jezelf bepalen welke kleur het beste bij jou past en of het nodig is je haar te bleken voor het kleuren. Vervolgens kies je een methode van verdere verzorging die het best bij jouw haar aansluit. In dit artikel gaan we verder in op de verschillende factoren die komen kijken bij het kleuren (en eventueel bleken) van het haar.

Bleken

Wanneer je haar donkerder of even donker is als de kleur waarin je je haar wilt verven, zal je het hoogstwaarschijnlijk eerst moeten bleken. Wanneer je je haar bleekt opent de waterstofperoxide de schubben van je haar en het bleekmiddel dringt tot diep door in het haar en verdrijft de haarkleur uit de schudden. Bleken is heel erg slecht voor je haar. Wanneer je je haar laat bleken, let er goed op dat het bleekmiddel niet te lang in je haar blijft zitten. Laat het net zo lang tot je de kleur hebt die je wilt, maar wees voorzichtig! Hoe langer het in je haar zit, hoe meer je het haar beschadigt. Wanneer je je haar gebleekt hebt is je haar zwaar beschadigd of dood. Als je haar dit eenmaal is, kun je het niet herstellen. Dood is dood. Je kunt wel producten gebruiken voor droog of beschadigd haar. Deze producten laten je haar er beter uitzien waardoor het lijkt alsof het nog gezond is.

Tips voor na het bleken

  • Gebruik 2-3 keer per week een haarmasker (zelfgemaakt of van de drogist) voor droog of beschadigd haar. Laat dit masker 1 van deze keren per week flink lang (ongeveer een uur) intrekken voor het beste resultaat.
  • Gebruik na elke wasbeurt conditioner, laat deze zo lang mogelijk intrekken.
  • Gebruik spray-in conditioner. Deze kun je de hele dag door in je haar sprayen en hoef je niet uit te spoelen.
  • Knip regelmatig je haar. Een keer per maand de dode punten is prima.

Haarkleuring

Wanneer je je haar kleurt zal het product de haarschubben openen (haarverf is dus ook slecht voor je haar) en zal de kleur in het haar trekken waarna de schubben zich weer zullen sluiten. Omdat de schubben beschadigd zijn zal de kleur langzaamaan vervagen. Hieronder staan wat tips om dit zo lang mogelijk uit te stellen.

Tips voor kleurbehoud van je haar

  • Was je haar met koud water
  • Was je haar niet te vaak
  • Meng je conditioner met een beetje haarverf (2/3e conditioner, 1/3e haarverf) en gebruik deze af en toe in plaats van je normale conditioner of gebruik speciale after-shampoo producten met een kleuringelement.
  • Gebruik shampoos/conditioners/etc. die speciaal gemaakt zijn voor gekleurd haar. Kappersmerken zijn het best.
  • Bescherm je haar tegen UV-straling met bijvoorbeeld een speciale shampoo/conditioner.

Het haar (laten) verven is dus niet zo simpel als het vaak lijkt. Er zijn veel factoren waar je rekening mee zal moeten houden en alles bij elkaar zal het je veel tijd en geld gaan kosten. Ook moet je er natuurlijk rekening mee houden dat je je uitgroei elke zoveel tijd zal moeten bijverven. Deze tijd verschilt van 1 tot 2 maanden. Dit is afhankelijk van de snelheid van je haargroei.

Tot slot is het ook zeker verstandig om een idee te hebben van hoe je je oude haarkleur weer terug kan laten komen nadat je je haar hebt geverfd. Dit kan door het laten uitgroeien van het geverfde deel of het kleuren van je haar in je oude haarkleur. Het kleuren van je haar in je oude haarkleur zal nog steeds tijd en geld kosten: je loopt immers nog steeds met gekleurd haar rond.
© 2013 - 2024 Apacem, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Permanente haarkleuring verwijderen met Colour B4Permanente haarkleuring verwijderen met Colour B4Colour B4 is een manier om permanente haarkleuring te verwijderen. Het gaat om een product dat u thuis kunt gebruiken da…
Op een veilige manier je haar ontkleurenBen je je donkere haar beu? Wil je ook eens iets anders? Wil je ook dezelfde goudblonde lokken als Beyoncé? Dan is ontkl…
Haarverf brandt op hoofdhuidHaarverf brandt op hoofdhuidHaarverf of haarkleuring is bedoeld om het haar een andere kleur te geven of om grijs haar te dekken. Vrouwen gebruiken…
Kleur in je haar: van subtiel blond tot smaragdgroenKleur in je haar: van subtiel blond tot smaragdgroenWat wil je in je haar? Driedimensionale effecten met high- en lowlights? Sprookjesmooi pastelroze of lila? Of zelfs een…

Beauty: MannencosmeticaBeauty: MannencosmeticaVoor de ene man is het nog een deur te ver en de ander maakt er gretig gebruik vanů en waarom ook niet. Alsof de mannenh…
Feestelijke kapselsHet is voor de feestdagen dringen voor de camera voor iedereen die met het uiterlijk bezig is. Iedereen weet wat hét moe…
Apacem (2 artikelen)
Gepubliceerd: 10-12-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.