Op een veilige manier je haar ontkleuren
Ben je je donkere haar beu? Wil je ook eens iets anders? Wil je ook dezelfde goudblonde lokken als Beyoncé? Dan is ontkleuren iets voor jou! Je kunt ervoor kiezen om bij de kapper te gaan, maar je kan ook met het oog op je budget in deze tijden van crisis opteren om zelf aan de slag te gaan. Hoe pak je het aan? En waar moet je zeker rekening mee houden?
Het haar
De natuurlijke haarkleur van een mens wordt door het melaminegehalte van het haar bepaald. Er zijn twee soorten melamine, je hebt het donkere eumelanine en het lichte feomelanine die in verhouding tot elkaar verschillen. Blond of rood haar heeft meer feomelanine dan eumelanine en zwart of donker haar bevat meer eumelanine dan feomelanine. Van de twee pigmenttypes is eumelanine het gemakkelijkst te verwijderen door middel van ontkleuring. Dit is ook de reden waarom zwart/bruin haar dat wordt ontkleurd de neiging heeft om rood uit te slaan.
Soorten kleuringen
Permanente haarkleuring
Permanente haarkleuring is noodzakelijk om het pigment in het haar te vervangen door het gekozen haarkleur. Het is mogelijk om een breed spectrum aan kleuren te verkrijgen. Een permanente haarkleuring start steeds met een bleaching proces. Daarna wordt een pigmentkleur naar keuze toegevoegd. De ingrediënten in een permanente haarkleuring bevat ammoniak, peroxide en een pigment.
Semi-permanente haarkleuring
Bij een dergelijke kleuring is bleachen niet nodig om het uiteindelijke kleur te verkrijgen. Ze bevatten een alkalinebasis in plaats van ammoniak. Met deze kleuring is het dus niet mogelijk om natuurlijke pigmenten lichter te maken. De kleurpigmenten trekken wel in het haar, maar komen niet tot de kern van de haarvezel.
Tijdelijke haarkleuring
Een tijdelijke haarkleuring is weinig dekkend, maar wel geschikt om de natuurlijke haarkleur te verlevendigen. Bij dof, beschadigd of glansloos haar zorgt een tijdelijke haarkleuring voor glans en schakering.
Indien je een donkere haarkleur lichter wil kleuren is het noodzakelijk dat je je haar eerst ontkleurt. Hoeveel tinten je het haar lichter kan maken hangt af van je natuurlijke haarkleur en het type haarkleuring dat je gebruikt. Met een ontkleuringscreme is het mogelijk om het haar tot vijf tinten lichter te maken.
Kleurenleer
Je haarkleur kan je bepalen aan de hand van een plaatje dat op het doosje met haarverf staat afgebeeld. Hierop staan de verschillende met nummers afgebeeld. Normaal is een 10 licht en een 1 zwart. Het kan zijn dat het jouw pakje een andere nummering aanhoudt, let dus altijd goed op.
- zwart
- donker zwart/bruin
- zwart/bruin
- donkerbruin
- middenbruin
- lichtbruin
- donkerblond
- middenblond
- lichtblond
- heel lichtblond
Elke kleur heeft een weerschijn, een nuance. Op het doosje van de haarkleuring kan je deze code terugvinden door te kijken naar het cijfer dat achter de punt wordt weergegeven:
- blauw
- violet
- geel
- oranje
- magenta
- rood
- groen
Bijvoorbeeld:
Een 6.5 is lichtbruin haar met een rode weerschijn. Als we blond haar willen, dan komt dit overeen met geel.
We nemen het kleurenwiel erbij. Links vind je de meer koude kleuren terug en aan de rechterkant de meer warme kleuren. We kunnen uit het kleurenwiel ook afleiden dat rood en blauw paars wordt en blauw en geel groen. Kleuren die tegenover elkaar staan worden opgeheven. Met andere woorden oranje wordt opgegeven door blauw en violet door geel enz. In ons voorbeeld moet het rood dus weg, want we willen blond zijn (=geel). In dat geval moeten we een kleur kiezen met een groene weerschijn, dus haarkleuring met een 7 achter de punt (Bijvoorbeeld 6.7). Als je donkerder wilt worden dan vormt dit geen probleem, als je lichter wil gaan, dan moet er ontkleurd worden of een kleuring worden gebruikt met een oplichtend effect.
Het ontkleuringsproces
Uitvoeren gevoeligheidstest
Test de kleurcrème achter het oor en wacht 48 uur. Wanneer je tijdens die periode een reactie vaststelt zoals jeuk, rode vlekken of zwelling, gelieve dan de haarkleuring niet te gebruiken en een arts te contacteren.
Doe de test
Om verrassingen te vermijden kan het een goed idee zijn om de haarkleur te testen op een stukje haar die niet onmiddellijk opvalt. Dit geeft je ook de mogelijkheid om na te gaan hoe lang je nodig hebt om het gewenste resultaat te verkrijgen.
Tip: was je haar niet voordat je het gaat kleuren. Je kan beter je haar één of twee dagen niet wassen voordat je het gaat verven. De natuurlijke oliën zullen je hoofdhuid beschermen tijdens het verfproces.
Ontkleuren
Ontkleuringscrème mag niet op de hoofdhuid worden aangebracht. Hou bij het ontkleuren je haar en de tijd in de gaten, het gaat soms sneller dan je denkt. Laat de ontkleuringscrème nooit langer dan aanbevolen op het haar, dit zorgt enkel voor meer beschadiging. Ontkleuren tast de kwaliteit van het haar aan, dus een goede naverzorging is belangrijk.
Resultaat
Na het ontkleuren kiezen sommigen er nog voor om een permanente kleuring op het haar aan te brengen om de rood/ gele kleur die meestal optreedt weg te werken. Het is hierbij aangeraden om hiermee twee tot drie weken te wachten na de laatste ontkleuring.
Niet het verwachtte resultaat?
Het kan zijn dat je haar anders uitvalt dan verwacht. Veel voorkomende problemen zijn:
- Oranje haar: zet er een asblonde kleuring op. Een askleur neutraliseert namelijk warme tinten.
- Groen haar: dit wijst op het feit dat je te weinig roodpigment in je haar hebt. Pak tomatenpuree en smeer het in je haar en laat dit 20 minuten intrekken.
- Geel haar: gebruik zilvershampoo. Dit heeft als ondertoon violet, het tegenovergestelde van geel.
Natuurlijke ontkleurders
Wil je liever niet het risico lopen om je haar permanent te beschadigen? Kies dan voor een natuurlijk ontkleuringsproduct zoals citroen, waterstofperoxide of honing.