Waar of niet waar? Fabels en feiten over grijs haar

Waar of niet waar? Fabels en feiten over grijs haar Voor velen geldt grijs haar als een symbool van wijsheid en ervaring, anderen haten het krijgen van grijze haren omdat ze het wegtikken van de tijd zichtbaar maken. Of en wanneer we grijze haren krijgen, bepalen onze genen. Als je wil weten wanneer het bij jou zo ver is, dan zijn andere familieleden daarom een goed referentiepunt. Maar er bestaan ook veel mythes over grijs haar. Is het bijvoorbeeld waar, dat wanneer een grijze haar wordt uitgetrokken, er twee nieuwe voor in de plaats komen? En waarom wordt ons haar überhaupt grijs? Waarom worden sommige mensen eerder grijs dan andere?

De eerste grijze haren manifesteren zich bij het ouder worden

Hoewel daar een kern van waarheid in schuilt, gaat die stelling niet altijd op. We weten allemaal dat grijze haren meestal pas na een bepaalde leeftijd verschijnen, omdat er een directe relatie met de veroudering van de huid is. De oorzaak daarvan is namelijk een gebrek aan melanine, het pigment dat het haar zijn kleur geeft. Elke persoon heeft zijn eigen ritme en vermogen om melanine te vormen. Om die reden kan het gebeuren dat het haar van een 25-jarige al een zilverachtige glans krijgt, terwijl anderen met 50 jaar nog hun natuurlijke kleur hebben.

Als we één grijze haar uittrekken, krijgen we er twee voor terug

Je hoort wel eens de opmerking “na het uittrekken van één grijze haar, groeien er twee nieuwe voor in de plaats”. Absoluut niet waar! Geen enkel wetenschappelijk onderzoek heeft deze theorie ooit bevestigd. Er bestaat trouwens ook geen manier om vast te stellen wat er zou gebeuren als we de grijze haren niet zouden uittrekken. De reden waarom nieuwe grijze haren verschijnen, is dus moeilijk te analyseren.

Grijs haar groeit sneller

Dat is maar ten dele waar. Er zijn inderdaad onderzoeken die hebben aangetoond dat grijze haren sneller groeien dan haar dat nog pigment bevat. Maar andere onderzoeken hebben aangetoond dat de haargroei afhankelijk is de levensfase waarin men zich bevindt.

Stress kan leiden tot grijze haren

Er bestaat inderdaad een verband tussen stress en grijs haar. Door bovenmatige stress worden de stamcellen van de haarfollikel aangetast, waar de pigmentcellen die het haar zijn natuurlijke kleur geven, ontstaan. Stress kan dus leiden tot grijze haren of zelfs tot haaruitval.

Grijs haar is sterker dan gekleurd haar

Dat is maar de halve waarheid. Het is niet bekend of de dikte van het haar verandert als het grijs wordt. Dat kan echter wel zo lijken omdat het licht anders gebroken wordt. Het is van persoon tot persoon verschillend. Grijs haar kan krachtiger groeien of een robuustere structuur bezitten, maar dat hoéft niet zo te zijn.

Tekort aan vitamine B versnelt het krijgen van grijze haren

Die bewering klopt. Als een persoon jonger dan 35 jaar al veel grijze haren heeft, kan de oorzaak een gebrek aan vitamine B zijn. In dat geval zijn vitamine B5 en pantotheenzuur de hoofdschuldigen. Om dat effect te voorkomen, volstaat het om een ​​vitamine-complex-supplement in te nemen of doelgericht voedingsmiddelen met deze vitaminen in je dieet op te nemen.

Van roken word je eerder grijs

Roken leidt ongetwijfeld tot snellere cellulaire veroudering. Rokers hebben dus een grote kans om eerder grijs te worden.

Grijze haren kunnen weer kleur krijgen

Helaas is dit niet waar is. Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat dit zou kunnen bevestigen. Alleen kleurstof, medicijnen of aangepast voedsel kunnen (gedeeltelijk) helpen. Grijze haren blijven grijs, wat in de toekomst met nieuwe methoden misschien wel kan veranderen. Er zijn trouwens meerdere manieren om grijze haren kunstmatig te kleuren. Het is zeker niet zo dat daarvoor alleen chemische kleurstoffen in aanmerking komen. Er bestaan ook natuurlijke kleurmiddelen, uit kruiden of henna, kleurmiddelen die onze haren minder schaden.

Een trauma kan plotselinge grijsheid veroorzaken

Niet waar. Het haar is niet van de ene op de andere dag grijs. Er bestaat weliswaar een verband tussen grijs haar en traumatische ervaringen, maar de effecten daarvan treden geleidelijk op en zijn niet plotseling zichtbaar.

Frequent zonnebaden leidt tot grijze haren

Dat is ook niet waar. Zonlicht kan bruin of rood haar lichter kleuren, maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat langdurige blootstelling aan zonlicht of UV-straling haren grijs laat worden.
© 2016 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Grijs haar voorkomen en behandelen. Help ik word grijs!Grijs haar voorkomen en behandelen. Help ik word grijs!U begint stilaan grijs te worden? Geen nood, u bent niet de enige persoon op deze planeet. Het is nu eenmaal een fenomee…
Beauty: wat te doen met grijs haar?Beauty: wat te doen met grijs haar?De een vindt grijs worden geen probleem en de ander wel. De een krijgt een mooie kleur grijs haar en de ander niet. Maar…
Vroegtijdig grijze of witte haren: Oorzaken van grijs haarVroegtijdig grijze of witte haren: Oorzaken van grijs haarBij het verouderen krijgen mensen witte of grijze haren. Het menselijk lichaam heeft miljoenen haarzakjes langs de huid.…
Stoppen met roken voor mooie harenStoppen met roken voor mooie harenWie houdt er nu niet van om er mooi uit te zien? De wens om een mooi uiterlijk te hebben geldt wereldwijd voor mannen en…

Behandelingen van donkere kringen of wallen onder de ogenBehandelingen van donkere kringen of wallen onder de ogenWallen of kringen onder de ogen kunnen er voor zorgen dat men er moe, ouder of minder gezond uitziet. De wallen kunnen v…
La Roche Posay Toleriane Ultra voor de gevoelige huidLa Roche Posay Toleriane Ultra voor de gevoelige huidEen gevoelige huid is voor veel mensen een probleem. Het kan cosmetisch storend zijn, maar ook het vinden van geschikte…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Agnesti, Pixabay
  • http://www.volkskrant.nl/wetenschap/kun-je-van-stress-of-emotie-in-een-nacht-grijs-worden~a3365411/
  • https://www.salusi.nl/vroeg-grijs-haar-oorzaken-grijze-haren-voorkomen/
  • http://tijdvoorwatnieuws.blogspot.nl/2016/01/je-haar-grijs-verven-en-opvallen.html
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 10-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.