Stoppen met roken voor mooie haren

Stoppen met roken voor mooie haren Wie houdt er nu niet van om er mooi uit te zien? De wens om een mooi uiterlijk te hebben geldt wereldwijd voor mannen en vrouwen. Het hebben van mooi haar staat hierbij vaak bovenaan het wensenlijstje of tenminste in de top-vijf. Voor rokers is er goed nieuws: wie stopt zal zien dat zijn of haar haardos niet alleen sneller groeit maar ook gaat glanzen en dikker wordt.

Stoppen met roken: tips en motivatie

Gezondheid

Veel rokers hebben moeite om te stoppen met roken. Zij zijn op zoek naar tips en hebben flink wat motivatie nodig om zonder sigaretten door het leven te gaan. Gek genoeg is onze gezondheid vaak een 'te-ver-van-ons-bed-show' om de sigaretten direct af te zweren, zeker voor de relatief jonge rokers onder ons en mensen die nog geen direct merkbare gezondheidsschade van het roken (denken te) ondervinden.

Direct merkbare gevolgen

Uit onderzoek blijkt dat het goed is om redenen te vinden die op korte termijn motiveren om te stoppen met roken. Zo weet je immers direct waarvoor je het doet. Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat uiterlijk zeer belangrijk is. Wie de sigaretten echt af wil zweren, heeft er wellicht baat bij om goed na te denken over de gevolgen van roken voor het uiterlijk.

Mooie haren

Alle 'stoppers' zullen hun uiterlijk binnen enkele weken na het stoppen met roken sterk op zien knappen. Sommigen zien binnen een week al verbetering zoals een betere conditie van de huid en het haar. Dit artikel gaat in op de gevolgen van roken op het haar. Een belangrijke motivator om te stoppen met roken, zo blijkt. Want wie wil er nu niet met een mooie gezonde haardos rondlopen?

Rokers hebben broze haren

Futloos

Of je nu man of vrouw bent, stevige rokers hebben niet zo'n mooie haardos als niet-rokers. Natuurlijk weten we allemaal al dat het haar van een roker niet zo lekker ruikt als de lokken van niet-rokers. Maar het is niet bij iedereen bekend dat de haren van rokers ook broos en futloos zijn. Dit geldt in het bijzonder voor zware rokers maar ook rokers die af en toe een sigaretje opsteken, ondervinden al nadelige gevolgen van het roken op het haar.

Haar heeft voeding nodig

Roken vernauwt de bloedvaten. Juist deze bloedvaten zorgen via de bloedsomloop voor voldoende toevoer van zuurstof naar de haren. Zuurstof geeft glans aan je haar en zorgt dat het er goed gevoed, dik en gezond uitziet. Door de sterk verminderde zuurstoftoevoer komen rokers voldoende voeding voor de haren tekort.

Rokers worden sneller grijs...

Teveel zorgen of sigaretten?

Veel mensen zeggen dat ze versneld grijs zijn geworden door alle zorgen in hun leven. Dit is waarschijnlijk een fabeltje. Wat wel een feit is, is dat rokers sneller grijs worden dan hun metgezellen die zonder sigaretten door het leven gaan. Ook hierbij geldt voor rokers als oorzaak dat er te weinig voedingsstoffen het haar bereiken. Denk hierbij aan onder andere vitamine B en aminozuren die zorgen voor glanzende en kleurige haarlokken.

Kleurig kapsel

Rokers kunnen deze tekorten helaas niet aanvullen met vitaminepillen of andere supplementen. Door het zuurstoftekort zullen de voedingsstoffen het haar namelijk maar ten dele bereiken. Ook geldt dat bij rokers de aanmaak van melanine soms helemaal stopt in de haarfollikels. Hierdoor verlies je pigment in je haren en zijn de grijze haren snel zichtbaar. Rokers zullen de sigaretten dus moeten laten staan om hun kleurige haar te behouden.

Gele haren, baarden en snorren

Rokers die al voor een groot gedeelte grijs zijn, krijgen er bovendien een extra probleem bij. Hun haar wordt op den duur gelig. Nicotine en alle andere chemische en toxische stoffen in sigaretten tasten het haar niet alleen inwendig aan maar hebben ook een uitwendig effect op het haar. Op de haren van rokers zijn nicotine en andere toxische stoffen aanwezig. Al deze stoffen uit de sigaret zorgen voor de wat gelige uitslag op het haar, de zogenaamde nicotinevlekken genoemd. Deze zijn ook zichtbaar bij mannen met baarden of snorren. Een extra reden om te stoppen dus voor mensen die er mooi en fris uit willen zien!

Kale rokers

Bloedcirculatie

In Nederland geven we massaal veel geld uit aan de kapper. We laten het verven en mooi knippen en als we kaal worden laten we gewoon nieuwe haren implanteren. Er is echter een makkelijker methode voor de rokers onder ons: stop! Roken vermindert namelijk niet alleen de zuurstoftoevoer en voeding naar je haardos. Het zorgt ook voor een verminderde bloedcirculatie waardoor je haar niet alleen minder snel groeit maar ook eerder uitvalt.

Hormonen

Uit onderzoek blijkt dat roken ook de aanmaak van bepaalde hormonen zoals oestrogeen tegengaat. Deze hormonen zorgen juist voor de aanmaak van nieuwe haren. Hoe meer je rookt, hoe minder nieuwe haren er worden aangemaakt. Roken bevordert dus kaalheid en zorgt ervoor dat je vervroegd met een minder volle haardos door het leven gaat.

Stoppen met roken? Hoe doe je dat?

Motivatie

Stoppen met roken is nog niet altijd eenvoudig maar voor iedereen haalbaar! Motivatie en een goede voorbereiding blijken zeer essentieel om de sigaretten definitief af te zweren. Natuurlijk doe je dit op eigen kracht. Hiernaast hebben veel mensen ook baat bij hulpmiddelen en/of ondersteuning. Denk hierbij aan:
 • telefonische coaching
 • groepscoaching
 • medicijnen en/of nicotinepleisters
 • ondersteunende boeken en/of informatie op internet
 • persoonlijke begeleiding

Methode

Bedenk vooraf welke methode het beste bij jou past of raadpleeg je huisarts om te overleggen hoe je het beste kunt stoppen met roken. De huisarts denkt graag met je mee en heeft vaak al goeie tips. Op internet zijn allerlei sites te vinden over stoppen met roken en eventuele ondersteuning. Succes!
© 2013 - 2024 Schoontje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stoppen met roken 5 tipsStoppen met roken 5 tipsHet is intussen al even geleden, maar op 1 juli 2008 is door heel Nederland definitief het rookverbod ingegaan. Verboden…
Tips en redenen om te stoppen met rokenTips en redenen om te stoppen met rokenRoken is een ongezonde en dure gewoonte, maar stoppen is niet altijd eenvoudig. Aangezien roken steeds duurder wordt en…
Nicotine helpt met stoppen met rokenNicotine helpt met stoppen met rokenWereldwijd zijn er 1,1 miljard rokers. Veel mensen willen ook stoppen met roken, omdat dat niet goed is voor je lichaam…
Waarom stoppen met roken?Waarom stoppen met roken?" Roken is schadelijk voor de gezondheid ". Dit is een bekende verklaring voor iedere roker. Iedereen weet dat roken van…
Bronnen en referenties
 • www.girlscene.nl
 • www.e-gezondheid.be
 • www.menshealth.nl
 • www.trimbos.nl
 • www.stoppenmetrokenmethode.nl
Schoontje (91 artikelen)
Gepubliceerd: 01-07-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.