Tips en redenen om te stoppen met roken
Roken is een ongezonde en dure gewoonte, maar stoppen is niet altijd eenvoudig. Aangezien roken steeds duurder wordt en er steeds meer mensen ziek van worden is het verstandig om te stoppen. In dit artikel vertel ik hoe het eenvoudig is om te stoppen met roken. Geef je gezondheid een boost door deze tips om te stoppen met roken te volgen.
Verslaving
In sigaretten zit nicotine, een verslavende stof die er voor zorgt dat roken een deel wordt van uw leven. Na een aantal sigaretten kan u geestelijk en lichamelijk verslaafd raken aan roken. Doordat nicotine een verslavende stof is, is het moeilijk om te stoppen. Het lichaam is namelijk aan de stof gewend en heeft het min of meer nodig.
Redenen om te stoppen met roken
Dat roken ongezond is weet iedereen, het wordt duidelijk aangegeven op sigaretten verpakkingen en veroorzaakt vaak long- en vaatziekten. Ook is het natuurlijk niet fijn om ergens afhankelijk van te zijn. Vooral niet als het duur is. Roken kan er ook voor zorgen dat uw huid er verouderd uit gaat zien en ook vervroegd kwaliteit gaat verliezen, zelfs de gezondheid van u haar kan beïnvloed worden door het roken van sigaretten.
De trek in een sigaret kan overal vandaan komen. Het kan doordat u lichaam Nicotine nodig heeft maar ook omdat u mensen om u heen ziet roken of het een gewoonte is geworden. Het komt ook vaak voor dat iemand verslaafd raakt aan de ademhaling die u beoefent als u een sigaret aan het roken bent.
Als u stopt met roken zult u snel merken dat u veel geld bespaart. U kunt toch beter een week langer op vakantie gaan van dat geld?
Gevolgen van stoppen met roken
Tijdens het stoppen met roken kunnen er een aantal lichamelijke en geestelijke reacties optreden. Zo kunt u hoofd- en keelpijn krijgen en snel geïrriteerd raken. Dit is het gevolg van het afnemen van de verslaving. Ook wordt het lichaam schoongemaakt van binnen, dit kan tot 7 jaar duren.
Ook zult u merken dat uw gezondheid al snel verbeterd. Dit komt doordat het zuurstof gehalte weer stijgt. Tijdens het roken van een sigaret neemt het bloed namelijk veel nicotine op en heeft u dus minder zuurstof over.
Bespaar veel geld
U kunt veel geld besparen door te stoppen met roken. Aangezien de accijns over tabak blijft toenemen zullen sigaretten elke keer weer duurder worden. Als u één pakje sigaretten per dag rookt bespaart u al gauw €140,- per maand, dat is €1680,- per jaar. Daar kunt u bijvoorbeeld van op vakantie gaan of sparen voor later!
Tips om te stoppen met roken
- Zorg dat er in uw huis geen rooklucht hangt. Zintuigen vangen die lucht namelijk op en prikkelen zo uw verslaving.
- Koop geen sigaretten en gooi de sigaretten die u nog in uw bezit heeft weg, zo kan u als u een sigaret wilt opsteken dit niet doen.
- Laat gasten of medebewoners van uw woning niet roken in de woning, ook niet in de keuken. De lucht verspreid zich namelijk eenvoudig.
- Zorg voor een “vervanging”: veel mensen willen in plaats van een sigaret iets anders vasthouden of in hun mond hebben. Lolly’s zijn een lekkere en betere tijdelijke vervanging totdat de drang naar nicotine helemaal is afgenomen.
- Vraag aan kennissen ook met u te stoppen of niet binnen te roken als u daar komt. Kennissen en vrienden hebben vaak invloed op uw gedrag en kunnen er dus voor zorgen dat u alsnog, ondanks dat u wilt stoppen, een sigaret opsteekt.
- Vertrouw in jezelf: in de meeste gevallen zeggen mensen bij voorbaat al dat zij niet kunnen stoppen met roken. Iedereen kan stoppen met roken zolang zij er zelf in geloven. Het is belangrijk dat u zelfrespect heeft tijdens het stoppen. Dit vereenvoudigt het voor een groot deel.
- Zelf ben ik er geen voorstander van maar er is ook nicotine houdende kauwgom die u stapsgewijs kunnen helpen met het stoppen. Deze zijn net als sigaretten behoorlijk prijzig, ik heb ze niet gebruikt.
- Eet zodra er een neiging is naar een sigaret een stuk fruit.
- Praat en denk niet te veel na over roken. Hoe meer u er mee bezig bent hoe groter de verleiding wordt.
Raadpleeg een arts als het stoppen maar niet wilt lukken
Uw huisarts weet wat moeilijk is bij het stoppen en kan u ondersteunen. Uw huisarts weet ook welke middelen er zijn om te stoppen. Hij of zij kan u ook een medicatie voorschrijven, deze worden door sommige verzekeraars vergoed. Ook zijn er speciale artsen die allerlei technieken weten om u van het roken af te houden.
Succes met het stoppen!