Help, mijn kind rookt

Uw opgroeiende kinderen maken hun eigen keuzes, hoe dom de keuzes soms ook zijn. U kunt proberen om te voorkomen dat uw kinderen gaan roken, maar succes is niet verzekerd. Volgens Stivoro rookt ongeveer 28 procent van de Nederlanders. Jaarlijks na 1 januari daalt het aantal rokers tijdelijk, maar binnen een paar weken is het oude niveau weer bereikt. Hetzelfde gebeurt op het moment dat de tarieven voor sigaretten omhoog gaan, maar uiteindelijk wennen die rokers hier aan.

Er zijn veel redenen te noemen waarom het roken af te raden is. De belangrijkste motivatie is de gezondheid. Roken is echt ontzettend slecht voor de gezondheid. U kunt te maken krijgen met kleine lichamelijke ongemakken, zoals hoesten, maar de gezondheidsrisico’s zijn groter. In 2009 heeft 27 procent van de rokers een poging gedaan om te stoppen met roken, maar de meeste pogingen mislukken.

Wat doet roken met de gezondheid?

Het roken verhoogt niet alleen de kansen op hart- en vaatziekten en longkanker, maar het brengt ook schade toe aan andere lichaamsfuncties en lichaamsdelen. Rokers hebben ook een grotere kans op een herseninfarct. Daarnaast gaat de huid er slechter uit zien en is de algehele condities van het lichaam slechter.

Mijn zoon of dochter rookt, wat kan ik er tegen doen?

Het belangrijkste is dat u redelijk blijft naar uw zoon of dochter toe. Het roken verbieden en aan het overtreden van de regels consequenties verbinden, heeft vaak geen effect en kan zelfs een averechts effect hebben. U kunt beter in gesprek gaan met uw kind. In deze gesprekken kunnen u duidelijk aangeven wat de consequenties zijn van het roken, maar probeer te voorkomen dat u gaat preken. Uw zoon of dochter is op de hoogte van de nadelige effecten.

Rokende ouders geven het slechte voorbeeld

Rokende ouders zijn het slechtste voorbeeld voor de kinderen. In dat geval kunt u de gesprekken ook voor een deel achterwege laten, omdat u geen geloofwaardige gesprekspartner bent. U kunt moeilijk een geloofwaardig verhaal brengen over de negatieve gevolgen van roken overbrengen,terwijl u zelf ook rookt. U kunt in een gesprek ze toch proberen te behoeden voor een rookverslaving in het geval ze nog niet zover zijn. U bent namelijk wel een ervaringsdeskundige die waarschijnlijk niet trots is op de rookverslaving.

Roken of niet roken wordt sterk beïnvloed door de omgeving

De rokers worden op het idee gebracht om te gaan roken door de directe omgeving. Dit kunnen bijvoorbeeld de ouders zijn, maar ook de vriendenkring heeft een zeer sterke invloed hierop. Een puber in een vriendenkring waarin ze vrijwel allemaal roken, zal vermoedelijk ook gaan roken.

Geld als drijfveer om niet te roken

Door het verhogen van de accijnzen en het duurder worden van de grondstoffen, is een rookverslaving voor een steeds grotere groep vrijwel onbetaalbaar geworden . Een pakje sigaretten kost sinds maart 2011 van sommige merken al meer dan vijf euro. Dit maakt het beginnen aan roken voor jongeren ook steeds onaantrekkelijker. U kunt bij uw zoon of dochter wel aangeven dat u geen geld wenst te steken in de rookverslaving van uw kind, en hem of haar korten op het zakgeld, indien ze roken.

Door bijvoorbeeld een beloning is het verschiet te stellen kunt u voorkomen dat u kind gaat roken. U kunt bijvoorbeeld het rijbewijs gaan betalen, indien ze niet beginnen met roken.

Zie ook:
Help, mijn kind is gokverslaafd
Help, mijn kind is verslaafd aan drugs
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onderzoek: roken bij jongerenOnderzoek: roken bij jongerenRoken. Er is bijna geen gezondheidsrisico groter. Je wenst je dochter of zoon beter. Anti-rookcampagnes roepen jongeren…
Roken tijdens zwangerschap voor baby erg gevaarlijkRoken tijdens zwangerschap voor baby erg gevaarlijkRoken tijdens de zwangerschap leidt er toe dat baby’s vaker vroeger worden geboren dan nodig is om volgroeid te raken. V…
Wat zijn de risico’s van het roken tijdens een zwangerschap?Wat zijn de risico’s van het roken tijdens een zwangerschap?Mocht je twijfelen om voor je zelf te gaan stoppen om roken, misschien helpt dit artikel je wanneer je zwanger bent of w…
Voorkom dat kind gaat roken en verslaafd raaktVoorkom dat kind gaat roken en verslaafd raaktAls ze 11 jaar oud zijn, vinden kinderen roken nog vies. Maar een paar jaar later is een deel van hen toch aan de nicoti…

Evidence Based Methodiek in psychiatrie en verslavingszorgEvidence Based Methodiek in psychiatrie en verslavingszorgOrganisaties in de psychiatrie en de verslavingszorg volgen richtlijnen om goede hulpverlening te bieden. Het volgen van…
Tips en redenen om te stoppen met rokenTips en redenen om te stoppen met rokenRoken is een ongezonde en dure gewoonte, maar stoppen is niet altijd eenvoudig. Aangezien roken steeds duurder wordt en…
Reactie

Ikke, 21-10-2012
Hallo,
Ik had even een vraagje. Veel vrienden van mij roken, en ook een paar in mijn familie. Nu had ik de vraag: Hoe vatbaar ben ik om ook te beginnen met roken? Dit lijk een vraag van, gewoon niet doen, maar als je vrienden je al best vaak vragen om ook eens een trekje te nemen, of als ze aan mij vragen of ik ook rook, word ik daar dan niet vatbaarder door? Mijn vrienden hebben namelijk al wel eens een paar keer aan mij gevraagd of ik ook eens een trekje wou, mijn antwoord was dan vaak nee, maar dan zeurden ze zo door dat ik het toch een keertje deed. Je zult dan wel zeggen 1x is niet zo gevaarlijk, maar vaak dan zeiden ze van: "Je moet dit is proberen te doen." Nou, dat is dan al het 2e trekje, en dan deed ik het verkeerd en moest ik het anders doen, nou, dat was dan alweer het 3e trekje. Mijn vraag is dus kortom: Hoe vatbaar ben ik om ook verslaafd te worden aan roken, of er aan te beginnen?
Alvast bedankt voor je antwoord. Reactie infoteur, 22-10-2012
Een enkele trekje van een sigaret zal niet zorgen voor een verslaving, maar uiteindelijk zal het iedere keer een stapje verder gaan en wel resulteren in een verslaving. Probeer er gewoon volledig van af te blijven.

Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 06-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.