Wat zijn de risico’s van het roken tijdens een zwangerschap?

Wat zijn de risico’s van het roken tijdens een zwangerschap? Mocht je twijfelen om voor je zelf te gaan stoppen om roken, misschien helpt dit artikel je wanneer je zwanger bent of wilt worden. Er zijn zeker risico’s wanneer je rookt voor, tijdens en na de zwangerschap. Hier vind je welke risico’s dat zijn.

Zwanger worden (vrouw)

Wanneer je probeert zwanger te worden dan kan het zeker helpen om te stoppen met roken. Als niet roker en gezond bent, ben je vaak binnen een jaar zwanger. Voor een roker duurt het vaak langer, omdat je minder vruchtbaar zijn. Vrouwen doen er wel twee keer langer over dan iemand die niet rookt. Tevens is de kans op succes ook kleiner bij behandelingen in een ziekenhuis of IVF.

Zwanger worden (man)

Een man kan natuurlijk niet zwanger raken, maar speelt wel een grote rol in het proces. Rokende mannen zijn ook minder vruchtbaar. Ze hebben namelijk zaadcellen die minder beweeglijk zijn dan een man die niet rookt. En deze beweeglijkheid is nodig om de eicel van de vrouw te bereiken. Daarnaast heeft de man meer kans op impotentie! Door het roken zijn de bloedvaten verkleind in de penis, door de nicotine. De bloedvaten kunnen dan minder goed vollopen met bloed en daardoor kan de man geen erectie krijgen.

Kans op miskraam

Een vrouw die rookt heeft meer kans op een miskraam. De kans wordt groter naarmate je ouder wordt en dus rookt. De kans op een miskraam is anderhalf tot drie keer zo groot dan iemand die niet rookt.

Vroeggeboorte

Een vrouw die rookt heeft meer kans dat haar kindje te vroeg geboren wordt. De baby is dan zwakker en kwetsbaarder, heeft een slechtere conditie en meer kans om ziek te worden. De kans op een vroeggeboorte is 20% hoger bij een vrouw die rookt dan bij een vrouw die niet rookt.

Gevolgen voor de ontwikkeling

De baby heeft meer kans dat er iets mis is met zijn of haar gezondheid. De kans dat de baby iets mankeert is 46% als je tot 10 sigaretten per dag rookt en 61% indien je 10 tot 20 sigaretten per dag rookt. Een baby heeft meer kans op een gespleten gehemelte, hazenlip of klompvoetje. Daarnaast heeft een baby meer kans op een verminderde longfunctie en om een oorinfectie op te lopen. En het risico is groter dat ze last krijgen van astma, bronchitis en/of een darmstoornis.

Lager geboortegewicht

Voor een moeder die rookt bestaat bestaat de kans dat haar baby te maken krijgt met een geboortegewicht onder de 2,5 kilo en dat deze tussen 200 en 250 gram minder weegt. De kans is 54% bij een matige roker en zelfs 130% voor een zware roker.

Wiegendood

Roken tijdens de zwangerschap vergroot de kans op wiegendood met wel 1,4 tot 3 keer. Als een baby alleen na de bevalling te maken krijgt met de rook, dan heeft de baby tot twee keer zoveel kans op wiegendood.

Het geven van borstvoeding

Wanneer je rookt heeft het ook invloed op het geven van borstvoeding. Een moeder die rookt maakt minder borstvoeding aan en tevens smaakt het minder lekker. Maar roken kan er voor zorgen dat het toeschietreflex vermindert. Toeschietreflex zorgt voor de combinatie van de melkproductie en het melktoevoersysteem om de melk snel en vrijelijk uit de borsten te laten stromen.

Lees verder

© 2010 - 2024 Misterlak, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Roken tijdens de zwangerschap, wat zijn de risico's?Roken tijdens de zwangerschap, wat zijn de risico's?Wat is het effect van roken tijdens de zwangerschap? Dat is een vraag waar veel (bijna) zwangere vrouwen het antwoord op…
Roken tijdens de zwangerschapRoken tijdens de zwangerschapRoken en zwangerschap gaan vaak niet goed samen. Roken heeft een schadelijke invloed op het zwanger worden, de zwangersc…
De lichamelijke voordelen van stoppen met rokenDe lichamelijke voordelen van stoppen met rokenVoor iemand die verslaafd is aan roken, is het in veel gevallen erg lastig om daar zomaar mee te stoppen. Gelukkig geeft…
Redenen om wel of niet te rokenRoken is het inhaleren van de vrijkomende rook van smeulende tabak. Er zijn ook andere genotmiddelen en drugs die gerook…
Ovulatie of eisprongOvulatie of eisprongAls je de kans op een zwangerschap wilt beïnvloeden omdat je bijvoorbeeld een kinderwens hebt, dan is het belangrijk te…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Realworkhard, Pixabay
  • Internet: http://www.bewusteouders.nl/index.html?thispage=http://www.bewusteouders.nl/pagina.php?id=262
  • Internet: http://www.babyinfo.nl/advies/verzorging/jijenjelichaam/art_rokenenzwangerschap.asp
Misterlak (90 artikelen)
Laatste update: 10-08-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.