De lichamelijke voordelen van stoppen met roken

De lichamelijke voordelen van stoppen met roken Voor iemand die verslaafd is aan roken, is het in veel gevallen erg lastig om daar zomaar mee te stoppen. Gelukkig geeft stoppen met roken vele voordelen voor het menselijk lichaam. Deze voordelen kunnen een grote motivatie zijn om te stoppen met roken. Wist je dat het risico op het krijgen van een ernstige ziekte, weer net zo klein kan worden als bij iemand die nooit gerookt heeft? Alleen al om die reden is het altijd het proberen waard om te stoppen met roken.

Lichamelijk gevolgen van stoppen met roken

Wanneer je stopt met roken begint het lichaam direct met het afvoeren van schadelijke stoffen. In het begin kan dit erg lastig zijn, doordat je te maken krijgt met afkickverschijnselen. Gelukkig geeft stoppen met roken juist veel voordelen voor de gezondheid.

Lichamelijke gevolgen van het stoppen met roken

TijdLichamelijke gevolgen
8 uurDe zuurstofconcentratie in het bloed neemt toe. Hierdoor neemt de kans op een trombose of hartinfarct af.
24 uurAlle koolmonoxide is uit het lichaam. De longen zijn zichzelf direct aan het opschonen. Hierdoor kun je veel last krijgen van hoesten. De bloeddruk, en kans op een hartinfarct dalen.
48 uurAlle nicotine is uit het lichaam. Het smaak- en reukvermogen is al sterk verbeterd.
72 uurHet ademen gaat makkelijker. Je merkt dat je meer energie hebt dan voorheen.
1 weekRond deze tijd kun je sterke afkickverschijnselen krijgen, denk aan hoofdpijn en keelpijn. De longfunctie is al verbeterd ten opzichte van een roker.
1 maandDe bloedsomloop is sterk verbeterd. Dit geldt ook voor de conditie. Rond deze periode krijgen mensen vaak behoefte om meer te snoepen ter vervanging van het roken. Mocht je deze behoefte hebben, eet dan iets gezonds. Anders loop je het risico op een grote toename van het gewicht.
2 maandenDe behoefte om te roken zal vanaf nu stukken minder worden. Lichamelijk zal je vrijwel geen last meer hebben van afkickverschijnselen. Echter geestelijk zal het nog steeds erg lastig zijn.
3 tot 9 maandenIn deze periode merk je grote lichamelijke voordelen van het stoppen met roken. De conditie is sterk verbeterd, en ademhalingsproblemen zullen vrijwel over zijn. Je zal minder vaak verkouden zijn. Wanneer je wel verkouden bent is dit minder heftig, en minder lang dan bij een roker.
1 jaarHet risico op hart- en vaatziekten is na een jaar gehalveerd.
5 jaarDe kans op mond- en slokdarmkanker is gehalveerd.
5 tot 15 jaarDe kans op een beroerte is nu net zo klein als bij iemand die nooit gerookt heeft.
10 jaarDe kans op longkanker is nu twee keer zo groot als bij iemand die nooit gerookt heeft.
20 jaarNa 20 jaar is het risico op longkanker net zo groot als bij iemand die nooit heeft gerookt.

Vruchtbaarheid

Roken heeft een negatief effect op de vruchtbaarheid van zowel man als vrouw. Door te stoppen met roken verklein je de kans op vruchtbaarheidsproblemen. Mannen die stoppen met roken hebben daarbij ook nog eens minder kans op impotentie.

Miskraam

Bij mensen die roken is de kans op het krijgen van een miskraam drie keer zo groot dan bij mensen die niet roken. Wanneer je stopt met roken verklein je dus de kans op het krijgen van een miskraam. Dit geldt voor mannen en vrouwen! Het advies is dan ook om eerst te stoppen met roken, voordat je stopt met de pil (of andere anticonceptie). Vaak kom je er namelijk pas na een aantal weken achter dat je zwanger bent. Wanneer je rookt, beschadig je je kindje dus al in de eerste weken van je zwangerschap. In deze periode worden zijn vitale organen aangelegd. Alle redenen dus om te stoppen!

Kanker

Dat roken longkanker kan veroorzaken, is bij de meeste mensen wel bekend. In 86% van de gevallen wordt longkanker veroorzaakt door roken. Wat minder mensen weten is dat roken ook het risico op andere soorten kanker sterk vergroot. Zo hebben vrouwen die roken een grotere kans op het krijgen van borstkanker. Ook kanker is het mond- keel- en slokdarmgebied komt veel vaker voor bij rokers dan bij niet rokers.

Hart- en vaatziekten

Rokers hebben een verhoogd risico op het krijgen van hart- en vaatziekten, zoals een verhoogde bloeddruk, een beroerte, een hartaanval en hartfalen. Ook hebben rokers vaker last van etalagebenen. Dit alles wordt veroorzaakt doordat roken de bloedvaten vernauwd. Er komt dan van binnenuit meer druk op te staan.

Beschadiging

Verder kan roken kleine beschadigingen veroorzaken aan de binnenkant van de bloedvaten. Deze worden dan ruw. Om dit te herstellen worden er een soort korstjes gevormd aan de binnenzijde van de bloedvaten. Dit kan leiden tot verstopping van de bloedvaten.
© 2012 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stoppen met roken: Hoe stop ik met roken?Als je stopt met roken heb je daar veel voordelen van. Maar hoe stop je met roken? In dit artikel worden verschillende m…
Waarom stoppen met roken?Waarom stoppen met roken?" Roken is schadelijk voor de gezondheid ". Dit is een bekende verklaring voor iedere roker. Iedereen weet dat roken van…
Nicotine helpt met stoppen met rokenNicotine helpt met stoppen met rokenWereldwijd zijn er 1,1 miljard rokers. Veel mensen willen ook stoppen met roken, omdat dat niet goed is voor je lichaam…
Stoppen met roken met behulp van nicotine pleistersStoppen met roken met behulp van nicotine pleistersEr zijn genoeg redenen te bedenken om te stoppen met roken. Veel mensen willen wel graag stoppen met roken, maar op de é…

Help ik ben eetverslaafd: wat moet ik doen?Help ik ben eetverslaafd: wat moet ik doen?Een eetverslaving is een psychische aandoening. Hierbij is er sprake van een afwijking van het normale eetgedrag waarbij…
10 tips om eenvoudig te stoppen met rokenHeb je onlangs goede voornemens genomen om deze keer echt te stoppen met roken? Op die manier ben je zeker en vast van p…
Bronnen en referenties
  • KWF Kankerbestrijding
Denn (148 artikelen)
Laatste update: 23-02-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.