10 tips om eenvoudig te stoppen met roken

Heb je onlangs goede voornemens genomen om deze keer echt te stoppen met roken? Op die manier ben je zeker en vast van plan om gezonder te gaan leven. Om ervoor te zorgen dat je jouw goede voornemens gemakkelijker kan nakomen bespreken we in dit artikel 10 nuttige tips om definitief te stoppen met roken.

1. Wees ervan bewust waarom je gaat stoppen met roken

Pas wanneer je een echte reden hebt waarom je zou stoppen met roken zal het je echt lukken. Enkel en alleen stoppen met roken omdat het slecht voor je is, is geen geldige reden. Om de motivatie op pijl te houden heb je een goede persoonlijke reden nodig. Je wil ermee stoppen om je omgeving te beschermen tegen de gevaren van het meeroken, of je bent bang om longkanker te krijgen. Misschien wil je jezelf veel fitter gaan voelen. Dit zijn goede redenen om te stoppen met roken, op die manier heb je steeds een doel voor ogen. Pas als je voor jezelf een goede reden hebt uitgekozen zal je merken dat deze het hele proces aanzienlijk vereenvoudigt.

2. Gebruik medicatie of therapie

Veel mensen stoppen uit zichzelf met roken, uiteraard zonder het nemen van medicatie en het volgen van een therapie. Het gevolg daarvan is dat deze mensen zeer snel gaan hervallen in hun oude gewoonten. Er zijn verschillende hulpmiddelen op de markt die je kunnen helpen met stoppen, denk maar aan nicotinevervangers en andere medicatie. Maak daar dus zeker gebruik van.

3. Stoppen met roken doe je niet alleen

Breng er iedereen van op de hoogte dat je gestopt bent met roken. Op die manier helpen je collega's, vrienden en familie je door die ontzettend moeilijke periode heen.

4. Ontspannen

Veel mensen gebruiken het roken als hulpmiddel tegen stress. Om je stress kwijt te geraken bestaan er een hele boel andere geneesmiddelen. Je kan zelfs een massage nemen of naar ontspannende muziek luisteren. Het vermijden van stressvolle situaties kan ook wonderen doen.

5. Alcohol vermijden

Misschien rookte je steeds een sigaret bij het drinken van bijvoorbeeld een kop koffie of een drankje. Probeer deze gewoontes te doorbreken door een tijdje geen alcohol te drinken. Je kan de koffie door thee vervangen. Wanneer je gewoon bent om na het eten te roken kan je je tanden poetsen na de maaltijd. Een kauwgom innemen kan ook helpen.

6. Maak je huis schoon

Wanneer je nu eenmaal volledig gestopt bent met roken wil je in huis niets meer tegenkomen dat je aan je oude verslaving doet terugdenken. Zorg er voor dat alle aanstekers en asbakken het huis uit zijn. Zaken zoals vloerkleden, gordijnen en kledij was je best, op die manier ben je ineens verlost van die vervelende rookgeur.

7. Waag opnieuw een poging om te stoppen met roken

Veel mensen hebben te maken met een terugval. Het is normaal dat je een paar keer probeert te stoppen met roken vooraleer het je definitief en voor goed lukt. Wees er wel van bewust welke de oorzaak is van die terugval. Maak dan van die kennis gebruik wanneer je een nieuwe stoppoging ondergaat.

8. Beweging

Sporten kan de drang naar nicotine en ontwenningsverschijnselen sterk verminderen. Ga even fietsen of lopen in plaats van een sigaret te roken. Op die manier verbrand je ineens die extra kilo's die je misschien bijgekomen bent sinds je gestopt bent met roken.

9. Fruit eten

Wanneer je wil stoppen met roken en tegelijkertijd ook nog eens op dieet wil gaan, moet je echter over een enorme wilskracht beschikken. Concentreer je voornamelijk op gezonde voeding. Veel fruit en groenten eten brengt ongetwijfeld goede resultaten met zicht mee. Universitair onderzoek bewijst dat sigaretten vies gaan smaken wanneer je veel groenten en fruit eet.

10. Jezelf belonen

Als je voorgoed gestopt bent met roken kan je wel zeggen dat je vanaf dan een hele som geld uitspaart. Stop het geld dat je nu uitspaart door niet meer te roken in een spaarpot en verras er jezelf eens mee. Je zal versteld staan hoeveel geld je op termijn uitspaart!
© 2012 - 2020 Maartenrogge, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Stoppen met roken: Hoe stop ik met roken?Als je stopt met roken heb je daar veel voordelen van. Maar hoe stop je met roken? In dit artikel worden verschillende m…
Stoppen met roken  5 tipsStoppen met roken 5 tipsHet is intussen al even geleden, maar op 1 juli 2008 is door heel Nederland definitief het rookverbod ingegaan. Verboden…
Geld besparen, stop met rokenGeld besparen, stop met rokenDe belangrijkste reden om te stoppen met roken is met stipt je gezondheid. Roken is ongezond en vergroot de kans op vele…
Roken: zijn light sigaretten minder schadelijk dan gewone?Roken: zijn light sigaretten minder schadelijk dan gewone?Light sigaretten worden vaak gerookt door rokers die geleidelijk aan willen stoppen met roken. De light sigaret bevat mi…

De lichamelijke voordelen van stoppen met rokenDe lichamelijke voordelen van stoppen met rokenVoor iemand die verslaafd is aan roken, is het in veel gevallen erg lastig om daar zomaar mee te stoppen. Gelukkig geeft…
Niet dikker na stoppen met rokenNiet dikker na stoppen met rokenIedereen weet het - roken is niet goed voor je gezondheid. Stoppen is niet gemakkelijk, maar wat veel mensen bovendien t…

Reageer op het artikel "10 tips om eenvoudig te stoppen met roken"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Maartenrogge
Gepubliceerd: Juni 2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!