Niet dikker na stoppen met roken

Niet dikker na stoppen met roken Iedereen weet het - roken is niet goed voor je gezondheid. Stoppen is niet gemakkelijk, maar wat veel mensen bovendien tegenhoudt (behalve vervelende nicotine afkickverschijnselen) is het aankomen in gewicht. Toch hoef je niet per se kilo's aan te komen als je stopt met roken. Maar hoe kun je dat het beste aanpakken? De gemiddelde roker die stopt, komt een aantal kilo's aan. Maar hoe komt dit eigenlijk? Het zou kunnen dat je als vervanging meer gaat snoepen, maar bovendien zorgt roken ervoor dat je stofwisseling sneller werkt. Dus zelfs wanneer je niet extra snoept, kun je toch aankomen. Ook remt roken de eetlust en vermindert het smaak. De angst om aan te komen weerhoudt veel rokers van stoppen. Bekijk onderstaande tips om je gewichtstoename onder controle te houden:

Sporten

Je denkt vast dat je hier totaal niet op zit te wachten en al genoeg aan jezelf hebt qua afkickverschijnselen. Toch kan sporten je hier ook bij helpen. Sporten vermindert stress en dat kun je juist goed gebruiken. Uiteraard is beweging goed voor je om gewichtstoename te beperken en zul je minder denken aan roken.

Tanden poetsen

Dit klinkt misschien raar, maar je tanden regelmatig poetsen is ook een handige truc. Een schone, frisse mond helpt je namelijk om je zin in een sigaret én zin om te snoepen te verminderen.

Niet diëten!

Niet gaat crash-diëten terwijl je aan het stoppen bent! Dit werkt eigenlijk meestal alleen maar averechts, waardoor je door de stress uiteindelijk toch de fout in zult gaan. Je hebt het tenslotte al moeilijk genoeg met het onder controle houden van je behoefte naar nicotine. Wat je beter kunt doen is gezonde tussendoortjes eten (zoals suikervrije kauwgum, selderij) en je focussen op voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen maar weinig calorieën bevat. Eet kleiner porties gedurende de dag om je stofwisseling te bevorderen en te voorkomen dat je zo'n trek hebt dat je teveel in één keer eet. Ook veel (ijs)water drinken helpt je om de eetlust te remmen en de stofwisseling te bevorderen.

Ontdek wat jouw triggers zijn

In welke situaties ben je het meest geneigd een sigaret op te steken? Wanneer je stopt moet je bedenken op welke momenten je het meest geneigd bent iets van snoep of koek in je mond te stoppen. Dit gedrag zul je moeten aanpassen om het effectief te kunnen overwinnen. Je kunt het vervangen door iets anders te gaan doen en dit vol te houden in je gedragspatroon. Ga e-mailen, een stukje lopen, etc.

Omgeving

Zorg ervoor dat je niet bloot staat aan verleidingen. Geen sigaretten en ongezond voedsel in huis. Geen dikmakende snacks. Het is gemakkelijker om niet toe te geven wanneer je dit niet binnen handbereik hebt.

Tot slot: Laat de angst om aan te komen je niet weerhouden om te stoppen met roken.
© 2012 - 2024 Ashrivers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontwenningsverschijnselen stoppen met rokenRoken is een hardnekkige verslaving. Als een roker probeert te stoppen, treden er vaak ontwenningsverschijnselen op. Daa…
Stoppen met roken – 5 tipsStoppen met roken – 5 tipsHet is intussen al even geleden, maar op 1 juli 2008 is door heel Nederland definitief het rookverbod ingegaan. Verboden…
Stoppen met roken: Hoe stop ik met roken?Als je stopt met roken heb je daar veel voordelen van. Maar hoe stop je met roken? In dit artikel worden verschillende m…

10 tips om eenvoudig te stoppen met rokenHeb je onlangs goede voornemens genomen om deze keer echt te stoppen met roken? Op die manier ben je zeker en vast van p…
Coca, ook een kruidCoca, ook een kruidIn de moderne westerse wereld is de harddrug cocaïne, geïsoleerd in 1860, een relatieve nieuwkomer. Cocaïne is afkomstig…
Bronnen en referenties
  • www.health.com
  • www.suite101.com
Ashrivers (13 artikelen)
Gepubliceerd: 04-06-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.