Stoppen met roken – 5 tips

Stoppen met roken – 5 tips Het is intussen al even geleden, maar op 1 juli 2008 is door heel Nederland definitief het rookverbod ingegaan. Verboden dus om te roken op openbare plekken, waaronder ook cafetaria’s en kroegen. Creatieve breinen zijn druk bezig om deze wet te omzeilen. Misschien erg betuttelend, maar toch is er maar één manier het makkelijkst en dat is inderdaad stoppen met roken. Daar dat niet vanzelf gaat, volgt hieronder een aantal tips.

Stoppen met roken – doel

Wanneer je het besluit genomen hebt te stoppen met roken, hoeft het niet eens zo moeilijk te zijn. Het is een kwestie van discipline. Wilskracht is van uiterst belang bij het stoppen met roken. Om die reden moet je stoppen met roken ook zien als je doel. Bepaal voor jezelf dat stoppen je belangrijkste doel is. Wanneer je je hier continu van bewust bent, verhoog je de kans op succes.

Stoppen met roken – leef als niet-roker

Waarom zou je niet alvast beginnen te leven als iemand die niet rookt? Misschien klinkt dat raar, maar het is nogal een omslag. Normaal gesproken deed je veel met de sigaret tussen de vingers, tegenwoordig zal dat anders zijn. Sta daar vaak genoeg bij stil en doe dingen waar je van kunt genieten, zonder te roken. Op die manier raak je het snelst gewend aan je toekomstig leefpatroon.

Stoppen met roken – moeilijk genoeg

Omdat het al lastig zat is om te stoppen met roken – zowel fysiek als geestelijk – is het niet verkeerd om het zo makkelijk mogelijk te maken. Dat kan op een aantal manieren. Zo kun je proberen een vriend of familielid over te halen met je mee te doen. Voorkom in dat geval een valkuil en zoek iemand waarvan je oprecht gelooft dat diegene zal stoppen en dat ook daadwerkelijk wilt. Richt je op andere bezigheden, waardoor je niet continu geconfronteerd wordt met het missende gevoel van een sigaret. Stoppen met roken is een kwestie van je leven omgooien.

Stoppen met roken – afspraken

Er is maar één iemand aan wie je verantwoording verschuldigd bent over de vorderingen van het stoppen met roken. En dat is naar jezelf. Het gaat tenslotte om jouw bestwil. Wil je niet stoppen, ook goed. Stop er dan direct mee, want het heeft geen zin! Maak duidelijke afspraken met jezelf als je wel wilt stoppen. Maak een overzicht van de dingen die je zouden kunnen verleiden om toch weer te gaan roken. Zet er vervolgens bij hoe je dat zou kunnen tegengaan, of beloon jezelf in die situaties als je niet gerookt hebt.

Stoppen met roken – één keer

Wie serieus besloten heeft te stoppen met roken, kan een zware tijd tegemoet gaan. De lokroep van het pakje sigaretten is groot, heel groot. Zeker in het bijzijn van familie en vrienden die wel roken. Toch is één zaak heel erg belangrijk bij het stoppen met roken. Doe het in één keer. Want wie keer op keer opnieuw begint met stoppen, gaat dat als een gewoonte zien. En wanneer stoppen met roken een gewoonte wordt, zal het nog moeilijker zijn om er definitief van af te komen.
© 2009 - 2024 Paulsmiezen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stoppen met roken: Hoe stop ik met roken?Als je stopt met roken heb je daar veel voordelen van. Maar hoe stop je met roken? In dit artikel worden verschillende m…
Waarom stoppen met roken?Waarom stoppen met roken?" Roken is schadelijk voor de gezondheid ". Dit is een bekende verklaring voor iedere roker. Iedereen weet dat roken van…
Geld besparen, stop met rokenGeld besparen, stop met rokenDe belangrijkste reden om te stoppen met roken is met stipt je gezondheid. Roken is ongezond en vergroot de kans op vele…
Nicotine helpt met stoppen met rokenNicotine helpt met stoppen met rokenWereldwijd zijn er 1,1 miljard rokers. Veel mensen willen ook stoppen met roken, omdat dat niet goed is voor je lichaam…

Verslaafd aan sigarettenVerslaafd aan sigarettenSigarettenverslaving is een vorm van drugsverslaving. In sigaretten zit immers nicotine. Nicotine is een soort drugs. Ve…
Kun je als ouders voorkomen dat je kind drugs gaat gebruikenmijn kijk opKun je als ouders voorkomen dat je kind drugs gaat gebruikenDagelijks komen er talloze hulpvragen bij de jeugdzorg binnen. Wachtlijsten nemen toe. Waar ligt dat toch aan? De mensen…
Paulsmiezen (97 artikelen)
Gepubliceerd: 25-05-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.