Ontwenningsverschijnselen stoppen met roken

Roken is een hardnekkige verslaving. Als een roker probeert te stoppen, treden er vaak ontwenningsverschijnselen op. Daarom mislukt het stoppen ook vaak. Tegen welke ontwenningsverschijnselen moet de ex-roker vechten om zijn verslavingspatroon te doorbreken?

Stoppen met roken

Als je stopt met roken, krijgt het lichaam de stof nicotine niet meer binnen. Nicotine geeft een prettig gevoel, de behoefte aan dit gevoel zal nog in stand blijven tijdens de eerste paar rookvrije dagen.

De helft van de mensen die stopt met roken, krijgt last van ontwenningsverschijnselen. Binnen twee à drie dagen is de nicotine uit het lichaam en worden de ontwenningsverschijnselen minder. De trek in roken blijft ongeveer twee maanden aanhouden.

Ontwenningsverschijnselen bij stoppen met roken

De ontwenningsverschijnselen zijn voornamelijk psychisch:
 • Slechte concentratie
 • Niet kunnen stilzitten
 • Rusteloos gevoel
 • Verlangen naar een sigaret
 • Slecht slapen

Er is ook een aantal lichamelijke ontwenningsverschijnselen die je kunt ervaren als je stopt met roken.
 • Een gevoel van ongemak: dit wordt veroorzaakt door gebrek aan nicotine, het verslavende bestanddeel van de sigaret.
 • Een leeg, hongerig gevoel
 • Hoofdpijn, duizeligheid
 • Prikkelende vingers
 • Koude rillingen

De lichamelijke ontwenningsverschijnselen zul je alleen de eerste paar dagen ervaren. De psychische bijwerkingen van het stoppen met roken kunnen soms maanden door blijven sudderen, volgens sommige rokers. Dit verschilt echter per persoon.

Voordelen van stoppen met roken

Je wordt misschien ontmoedigd door het lezen van de lange lijst ontwenningsverschijnselen die het gevolg zijn van het stoppen met roken. Daarom nu de voordelen op een rij, die veel zwaarder wegen dan het tijdelijk ongemak. Sommige effecten treden binnen enkele dagen op, andere zijn voor de lange termijn, maar zorgen uiteindelijk voor een langer leven.

 • Het smaak- en reukvermogen verbetert
 • Frisse adem
 • Je bespaart flink wat geld
 • Minder kans op een beroerte
 • Minder kans op Alzheimer
 • Je krijgt gezondere kinderen
 • Niet meer van die bruine rookvingers
 • Minder premie voor de overlijdensverzekering
 • Na een jaar heb je de helft minder kans op een hartinfarct
 • Na een jaar 50% minder kans op herhaling van een eerder hartinfarct
 • Na een jaar 40% minder kans op overlijden
 • Meer energie, het ademhalen gaat gemakkelijker
 • Klachten als hoesten, piepen en benauwdheid verminderen
 • De longen gaan niet langer achteruit en verbeteren zelfs
 • Na 10 jaar daalt het risico op longkanker met de helft
 • De levensverwachting verbetert sterk

Stoppen met roken en aankomen

Tussen stoppen met roken en aankomen lijkt ook een verband te bestaan. Veel mensen roken als ze last van stress hebben. Snoepen kan dan het roken gaan vervangen, met gewichtstoename tot gevolg. Tevens zorgt roken voor een snellere stofwisseling. Mensen die stoppen met roken, komen gemiddeld twee à drie kilogram aan, maar omdat de stofwisseling zich aanpast, kunnen zij deze kilo's ook weer verliezen, mits ze niet meer snoepen dan voorheen.
© 2011 - 2020 Rebeccahoogers, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Roken, nicotine en tabakRoken, nicotine en tabakRoken; steeds minder mensen doen het, maar er is nog steeds een groot deel van de bevolking die graag met regelmaat een…
De effecten van het gebruik van tabakDe effecten van tabak zijn desastreus op het lichaam. Vanwege dit feit is het belangrijk dat wanneer je rookt of regelma…
Roken: heel slecht voor de gezondheidRoken: heel slecht voor de gezondheidOngeveer 27,9% van de mensen in Nederland rookt. Iedereen weet dat roken slecht voor je is, maar toch blijven er heel ve…
Stoppen met roken d.m.v. nieuwe anti rook behandelingStoppen met roken d.m.v. nieuwe anti rook behandelingRokers en ex-rokers weten hoe moeilijk het is om te stoppen met roken. Het roken is een echte verslaving en je komt er n…

Hoe vaststellen of iemand marihuana rooktHoe vaststellen of iemand marihuana rooktHeb je het vermoeden dat je kind marihuana rookt? Of misschien wel je partner? Stap niet meteen naar een dokter, maar pr…
Stoppen met roken met NortrilenStoppen met roken met NortrilenStoppen met roken met Nortrilen vergroot de kans dat men blijvend stopt met roken, omdat Nortrilen helpt de ontwenningsv…

Reageer op het artikel "Ontwenningsverschijnselen stoppen met roken"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Gerrit, 02-10-2020 09:41 #12
Ik ben nu 36 uur onderweg, In die tijd heb ik amper ontwenningsverschijnselen gehad. Af en toe wanneer ik iemand zie roken wil ik ook wel gaan roken, Dan zeg ik tegen mezelf: Gedachte(Ik wil een sigaret) aan de kant. En doorzetten. Ik denk dan aan hoe het 3 jaar geleden was zonder sigaret.
En dan is die trek al heel snel weer weg.

Mijn tip aan mensen: Zeg de hele dag tegen jezelf, ik wil niet roken, ik kan het. Benoem de hele dag positieve gedachtes in je hoofd dat je bent gestopt. Zeg tegen jezelf dat je trots bent. Dan gaan je hersenen anders denken waardoor het makkelijker word.

Jp van der Pal, 09-11-2017 18:42 #11
Ben 63 jaar
ik begon te roken op mijn 15e, heb wel eens een poginkje gedaan om te stoppen maar dat liep telkens op niets uit. Tot 3 weken geleden ik toch maar weer eens het boek van Alan Carr 'stoppen met roken' te voorschijn haalde en plotseling is het kwartje gevallen. Ik ben op 5 november 22.24 definitief gestopt! Geen hulpmiddelen, geen ontwenningsverschijnselen helemaal niets!

Ik ben gewoon blij dat ik na 48 jaar eindelijk inzie dat ik bijna 1 ton heb uitgegeven aan dat nicotinemonstertje waar ik nu van verlost ben. Vanaf nu beslis ik zelf!

Matt, 28-05-2015 19:20 #10
Ben nu 3 weken gestopt met roken, na 36 jaar zeer veel gerookt te hebben. Tot mijn eigen verbazing heb ik tot nu toe niet echt veel problemen om niet meer te roken. Het is pas een begin, maar ik kan vol goede moed hiermeevdoorgaan

Marjolijn, 28-07-2014 15:59 #9
Ben nu een week gestopt.
Zo van de 1 op de andere dag.
Gebruik geen hulpmiddelen niets. En ja ik heb af en toe trek in een sigaret. ik neem dan kauwgom, een glas water of ga een stuk fietsen om dat stemmetje tussen mijn oren om te zetten.
Mensen in mijn omgeving mogen roken, want daar ga ik hoe dan ook geconfronteerd mee worden. Dus beter nu ik aan het stoppen ben dan dat ik er straks moeite mee heb.
En eigenlijk ben ik trots op mezelf als ik een avond heb doorstaan niet rokend met mijn omgeving wel rokend. :)

Hilde, 21-07-2014 11:51 #8
Ik ben 34 jaar en heb 20 jaar gerookt, ik ben nu 6 maanden gestopt zonder hulpmiddelen. Ik heb alles gehad. Ontwenningsverschijnselen, aankomen, depri gevoel. Maar ik heb nu na een half jaar nog steeds een heel kort lontje en ben inmiddels 10 kilo zwaarder geworden, ik ben snel boos en verveeld en heel ongeduldig. de zin naar een sigaret heb ik al lang niet meer. Zijn er mensen die dit herkennen?

Maarten, 28-06-2014 09:32 #7
Ik ben nu al 5 dagen gestopt met roken, ontwenningsverschijnselen enzo… zit gewoon tussen je oren! Ik hoef geen pleisters, want pleisters werken wel. Omdat jij er in gelooft dat ze werken… ;-)! Gewoon de knop omdraaien is al meer dan genoeg, en in die moeilijke momenten die gedachten verzetten! Zin in een sigaret? Drink een glas water… Aan iedereen die aan het stoppen is met roken. Of wil stoppen. Zeker doen! Veel succes

Hackselmans Pierre, 25-10-2013 08:45 #6
Ben een week gestopt met roken. Heb blijkbaar nog niet vernoemde nevenverschijnselen, nl. spierpijnen in gedeelte van rug naar knieën.
Is dit te verklaren?
Met dank voor de reactie,

Hackselmans.

Bianca Schuit, 16-09-2013 10:58 #5
Ik ben nu 49 jaar en altijd gezegd dat ik zou stoppen voor mijn 50ste. Het moment was gewoon daar. Niks geen medicijnen pleisters e.t.c er ligt zelf nog shag in mijn la. Je kunt jezelf ook steeds voor de gek houden en tegen jezelf vertellen dat je er geestelijk/emotioneel nog niet aan toe bent maar zo stel je het ook steeds verder uit en de jaren blijven doortikken. Iedereen die dit leest zeg ik ''je kunt het!''.

Succes

Bob Schickendantz, 21-05-2013 10:49 #4
Na ca. 45 jaar van de ene op de andere dag gestopt. ( 2e Paasdag 2013)
Ik ben nu 61 jaar en was er klaar mee. Je komt op mijn leeftijd meer en meer in de gevarenzone. Zonder hulpmiddelen gaat het prima… als je er te geestelijk klaar voor bent.
Ander voordeel is dat het mij ruim € 2000,00 per jaar scheelt. Is mooi meegenomen.
Ik ben heel blij dat ik er nu vanaf ben.

Danny, 16-05-2013 07:33 #3
Stoppen met roken met pleisters is een prima oplossing! Wat je alleen niet moet doen is je houden aan die weken of maanden gebruik, zoals deze door (natuurlijk) de producent wordt aanbevolen. Dit is gewoon goede marketing. Gebruik ze gewoon een paar dagen, zodat je even kunt wennen aan het niet opsteken van een sigaret. Tegelijkertijd heb je gedurende die dagen nagenoeg geen ontwenningsverschijnselen. Eigenlijk wordt stoppen gewoon een makkie. Als je maar 1 dag geen sigaret aanraakt is dat al een grote overwinning. Dus pleisters zijn absoluut aan te raden, maar slechts voor enkele dagen en dan gewoon op eigen kracht verder. Werkt prima

Momodo, 01-03-2013 15:59 #2
Als meen die pleisters gebruikt, blijft men nicotine in het lichaam krijgen. Zo heb je bijna geen ontwenningsverschijnsels.Maar als men dan na zes maand stopt met die pleisters, dan krijgt ge de klop maar.Die pleisters zijn even slecht als een sigaret. Het beste is om direct te stoppen. Het is zeer moeilijk, maar als men karakter heeft dan gaat het wel. Ik heb 40 jaar gerookt, en ben gestopt. Zonder gelijk welk hulpmiddel. Het heeft een week moeilijk geweest, maar nu ben ik er van af. Afkick verschijnselen heb ik wel gehad, maar die gaan wel snel over. Volhouden is de boodschap.

Marianne, 08-09-2011 20:43 #1
Ik ben begonnen met pleisters om van het roken af te komen. Is het dan zo dat de ontwenningsverschijnselen helemaal niet meer optreden tijdens het gebruik? zo ja… komen die verschijnselen dan wel als je de pleisters niet meer gebruikt?

Infoteur: Rebeccahoogers
Gepubliceerd: 04-01-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Reacties: 12
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!