Roken, nicotine en tabak

Roken, nicotine en tabak Roken; steeds minder mensen doen het, maar er is nog steeds een groot deel van de bevolking die graag met regelmaat een sigaretje opsteekt. Het is de geestelijke verslaving aan het roken, aan het vasthouden van een sigaretje. Maar het is ook de lichamelijke verslaving, aan de nicotine en het gevoel in de keel als de rook geinhaleerd wordt.

Roken

Ook al worden er flink wat campagnes tegen roken gevoerd, toch zijn nog heel wat mensen eraan verslaafd. Wereldwijd roken er meer dan een miljard mensen. Hoe komt dit eigenlijk en wat doet roken met je?

Nicotine

De meeste mensen die roken, voelen zich ontspannen als ze een sigaretje roken. Dit komt vooral door de nicotine die erin zit. Nicotine is een verdovend middel en komt van de tabaksplant. Het werkt in op je zenuwstelsel en het is een verslavende stof. De inademing ervan zorgt weer voor veel verschillende effecten. Zo geeft het mensen een prettig gevoel. Het effect ervan houdt ongeveer twintig minuten aan.

Tabak

Naast de nicotine, bevat een sigaret ook tabak. Heel veel mensen denken dat nicotine kankerverwekkend is, maar dat is niet zo. De kankerverwekkende stof is tabak. Tabak bevat maar liefst drieduizend kankerverwekkende stoffen, waarvan er veertig zeer ernstig kankerverwekkend zijn. Lonkanker komt het meest voor onder rokers. Nicotine komt niet alleen voor in de tabaksplant, maar ook in de cocaplant en in groenten, zoals tomaten en aubergines.

De tabaksplant

De nicotine ontstaat in de wortels van de tabaksplant en het hoopt zich op in de bladeren. Voor de plant werkt de nicotine als een ideaal middel tegen insecten en bladvreters. Ook is nicotine verwerkt in bestrijdingsmiddelen. Het nicotinegehalte van de plant varieert. De bladeren aan de top bevatten de meeste nicotine. Verder is de manier van drogen ook van invloed op het nicotinegehalte in het blad. De tabak kan weer door de zon of door de lucht gedroogd worden. Gedroogde bladeren kunnen 0,6 tot 3 procent nicotine bevatten. Luchtgedroogde tabak bevat weer een hoger nicotinegehalte dan zongedroogde. Er zijn de afgelopen eeuwen weer tabaksplanten ontstaan die meer nicotine bevatten. Dit komt door de kruising en veredeling van planten.

Stoppen met roken

Zoals bekend heeft roken veel nadelige effecten. Zo is het bijvoorbeeld heel slecht voor je longen, tanden en huid. Van roken kun je allerlei ziektes krijgen, zoals longemfyseem en longkanker. Verder is roken ook nog eens erg duur. Sigaretten kosten vaak meer dan vijf euro. Ook al heeft roken heel veel nadelige effecten, toch is het voor de meeste rokers niet zo heel makkelijk om ermee te stoppen. Veel rokers houden de pogingen om te stoppen met roken vaak niet vol. Dit komt door de lastige ontwenningsverschijnselen. Zo krijg je de eerste dagen nadat je bent gestopt een lusteloos gevoel en kan je jezelf erg slecht concentreren. Ook slaap je slechter. Daarnaast heb je vaak trek in een sigaret. Om van dit vervelende gevoel af te komen gaan de meeste mensen meer eten. Het is dus erg lastig om het niet roken vol te houden, vooral de eerste dagen. Vaak houden de ergste ontwenningsverschijnselen 48 uur aan. Na twee dagen merk je dus al een verbetering. Je merkt dan ook dat je niet meer rookt. Je ruikt en proeft veel beter. Ook heb je veel meer lucht. Je kunt dus veel beter ademhalen.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nicotine helpt met stoppen met rokenNicotine helpt met stoppen met rokenWereldwijd zijn er 1,1 miljard rokers. Veel mensen willen ook stoppen met roken, omdat dat niet goed is voor je lichaam…
Stoppen met roken d.m.v. nieuwe anti rook behandelingStoppen met roken d.m.v. nieuwe anti rook behandelingRokers en ex-rokers weten hoe moeilijk het is om te stoppen met roken. Het roken is een echte verslaving en je komt er n…
Waarom stoppen met roken?Waarom stoppen met roken?" Roken is schadelijk voor de gezondheid ". Dit is een bekende verklaring voor iedere roker. Iedereen weet dat roken van…
De effecten van het gebruik van tabakDe effecten van tabak zijn desastreus op het lichaam. Vanwege dit feit is het belangrijk dat wanneer je rookt of regelma…

De dood van de Amerikaanse zangeres Whitney HoustonDe dood van de Amerikaanse zangeres Whitney HoustonDe oorzaak van de dood van poplegende Whitney Houston is een overdosis van medicijnen, drugs en alcohol. De zangeres kam…
Wat zijn harddrugs?Wat zijn harddrugs?Er zijn twee vormen van drugs. Dit zijn harddrugs en softdrugs. Wat betreft het gebruik van softdrugs heerst er in Neder…
Bronnen en referenties
  • LifeRewards
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 29-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.