Hoe vaststellen of iemand marihuana rookt

Hoe vaststellen of iemand marihuana rookt Heb je het vermoeden dat je kind marihuana rookt? Of misschien wel je partner? Stap niet meteen naar een dokter, maar probeer de volgende methoden om te achterhalen of hij aan het goedje zit.
Wanneer iemand marihuana rookt gaat dat meestal gepaard met een brede waaier aan gedragsverandering. Sommige van deze veranderingen zijn heel duidelijk, voor anderen moeten we wat dieper graven. Opgepast, veel van deze gedragsveranderingen kunnen ook veroorzaakt worden door andere dingen. Niemand wil namelijk graag beschuldigd worden van iets dat hij niet gedaan heeft. Daarom zijn dit slechts richtlijnen, enkel een arts kan uitsluitsel bieden.

De geur

Leer de geur van marihuana kennen. Het heeft een zeer sterke geur, heel makkelijk te onderscheiden van andere stoffen aangezien de geur bij geen andere stof voorkomt. Er bestaat ook wierook met marihuanageur, maar zelfs deze ruikt niet zo sterk als het echte product. Laat je dus niets wijsmaken! Wanneer je marihuana echter nooit geroken hebt kan heb moeilijk zijn om het herkennen van de geur te leren. Neem dan contact op met de lokale politie, deze zullen je vast verder kunnen helpen met diversen anti-drugs programma's.

Rode ogen

Kijk uit naar rode en bloeddoorlopen ogen. Marihuana kan ervoor zorgen dat mensen er slaperig uitzien, vaak gaat dit ook gepaard met een gebrek aan motivatie aan hun kan. Wees natuurlijk steeds voorzichtig met uw persoonlijke diagnose. Tieners zijn vaak vermoeid en hebben daardoor minder motivatie, dit heeft niet steeds marihuana als oorzaak. Pas wanneer het buitensporig vaak voorkomt zou er een belletje moeten beginnen rinkelen.

Hulpmiddelen

Zoek naar diverse spullen die kunnen dienen om marihuana te gebruiken. Een kind heeft meestal niet zomaar een waterpijp op zijn kamer staan, hoewel ze vaak zeggen dat het louter ter decoratie is. Ook wanneer je lange sigarettenvloeitjes, zaadjes en stengels in de prullenbak begint te vinden moet er een belletje gaan rinkelen. Opgepast, kinderen zijn erg inventief op het maken van hulpmiddelen. Blikjes en plastic PET-flessen zijn erg populaire hulpmiddelen.

Eetlust

Let op de eetlust van de vermoedelijke gebruiker. Het gebruik van marihuana verhoogt je eetlust. Wanneer kinderen bijvoorbeeld plots altijd moeten eten wanneer ze van school terugkomen kan dat een teken zijn dat ze marihuana roken na de schooluren. Niet enkel plots veel eten, maar ook op onregelmatige tijdstippen kan een teken zijn van het gebruik.

Kortbij praten

Probeer voorzichtig kortbij de persoon te praten. Wanneer ze marihuana gebruikt hebben bestaat de kans dat ze het niet verdragen dat je te kort komt. Dit uit angst omdat je de geur kan waarnemen uit hun mond, of omdat je de ogen beter kan opmerken dan. Een kind dat zijn ouders op afstand houdt is nooit goed en is altijd om een reden. De meeste tieners zijn tot alles bereid om hun gebruik te verbergen voor hun ouders. Wees dus even inventief als zijzelf!

Contacteer een arts

Wanneer u echt zeker bent dat de persoon marihuana gebruikt neemt u best contact op met een arts om testen uit te voeren. Een leugentje om bestwil kan geen kwaad, de persoon in kwestie moet niet de echte reden te weten waarom zijn bloed getrokken wordt. Opgelet, probeer deze stap zo lang mogelijk uit te stellen als je niet helemaal zeker bent van het gebruik.

Afkicken

Laat je niets wijsmaken door niemand, marihuana is wel degelijk verslavend! Na het afkicken stelden verschillende artsen bij verschillende mensen vast dat ze plots last hadden van vertragings- en anxiodepressieve symptomen. Op tijd ingrijpen is dus de boodschap! Medicijnen om af te kicken bestaan er jammer genoeg niet, maar meestal wordt er wel gebruik gemaakt van anti angstmiddelen. Dit omdat er na hevig gebruik vaak hevige angstgevoelens kunnen opduiken bij het afkicken. Bij vrij beperkt gebruik zal de huisarts voldoende zijn, een grote verslaving echter moet verwerkt worden in een afkickcentrum. Beslis niet zelf hoe de persoon moet afkicken. Veel steun en begrip is wat deze mensen nodig hebben.
© 2011 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wiet verslavingWiet verslavingEen wiet verslaving of cannabis verslaving is een verslaving waarbij men verslaafd is geraakt aan het gebruik van wiet,…
Drugsgebruik: Hasj en WietDrugsgebruik: Hasj en WietHasj en wiet worden in Nederland veel gebruikt. Vooral pubers, die willen experimenteren hebben veel interesse in deze d…
De geschiedenis van nederwietDe geschiedenis van nederwietNederwiet is marihuana die in Nederland verbouwd wordt voor recreatief gebruik. Het kan zowel binnen als buiten worden g…
Hennep: Wiet en HasjAls je wiet hebt gehad kun je je heel raar en zweverig voelen en je moet dan overal om lachen. Het kan ook juist het teg…

Het verhaal van nicotineEigenlijk is nicotine een afweerstof van tabakplanten tegen ongedierte. Als een insect van een tabakblad eet, reageert d…
Ontwenningsverschijnselen stoppen met rokenRoken is een hardnekkige verslaving. Als een roker probeert te stoppen, treden er vaak ontwenningsverschijnselen op. Daa…
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 06-01-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.