Stoppen met roken met Nortrilen

Stoppen met roken met Nortrilen Stoppen met roken met Nortrilen vergroot de kans dat men blijvend stopt met roken, omdat Nortrilen helpt de ontwenningsverschijnselen te verminderen. Nortrilen wordt eveneens voorgeschreven als antidepressivum en heeft als werkzame stof nortryptiline.

Stoppen met roken met Nortrilen (nortriptyline)

Wanneer je overweegt te stoppen met roken, kan Nortrilen je mogelijk helpen. Stoppen met roken wordt namelijk door velen als een hels karwei beschouwd, met name door de ontwenningsverschijnselen die op kunnen treden, zoals een hevige trek in een sigaret, gevoelens van onrust en emotionele instabiliteit. Er zijn verscheidene producten op de markt die je kunnen ondersteunen bij het stoppen met roken, bijvoorbeeld nicotinevervangers en medicijnen. Nortrilen, met als werkzame stof nortryptiline, is van oorsprong een antidepressivum, maar wordt door artsen ook voorgeschreven als hulpmiddel bij stoppen met roken. Nortrilen helpt namelijk de ontwenningsverschijnselen iets te matigen, waardoor de kans groter wordt dat men blijvend stopt met roken. De precieze werking van Nortrilen op een rookverslaving is niet bekend.

Hoe gebruik je Nortrilen?

Nortrilen is verkrijgbaar in pilvorm en dient dus oraal ingenomen te worden. Nortrilen is in verschillende sterktes verkrijgbaar, de arts zal bepalen wat de juiste hoeveelheid en sterkte is in uw geval. Gedurende de eerste week van het slikken van Nortrilen hoef je nog niet direct te stoppen met roken, men stopt namelijk pa sin de tweede week. Nortrilen wordt doorgaans voor maximaal twaalf weken voorgeschreven in het geval van een rookverslaving. Wanneer na zeven weken gebruik nog even veel sigaretten gerookt worden, lijkt Nortrilen niet het juiste middel en kan men beter overstappen op een ander hulpmiddel.

Nortrilen kan wisselwerkingen hebben met andere medicijnen. Dit betekent dat twee of meer medicijnen elkaar's werking beïnvloeden. Bepaalde andere middelen tegen een depressie, zoals citalopram, paroxetine en fluoxetine, kunnen ervoor zorgen dat men meer bijwerkingen ervaart. Andere potentiële wisselwerkingen kunnen ontstaan met Ritonavir, Cimetidine, Terbinafine en Kinidine.

Bijwerkingen van Nortrilen

Nortrilen kan, net als andere medicijnen, bijwerkingen geven. De bijwerkingen zijn doorgaans van voorbijgaande aard en treden vaak in de eerste week op. De meestvoorkomende bijwerkingen van Nortrilen zijn:
 • Droge mond
 • Hartkloppingen
 • Opgejaagd gevoel
 • Verminderd libido
 • Gewichtstoename
 • Overmatig zweten
 • Obstipatie
 • Duizeligheid
 • Sufheid
 • Lever- en bloedafwijkingen
Let op, wanneer men zwanger is of borstvoeding geeft, mag men dit middel niet gebruiken! De gevolgen voor het kindje zijn op dit moment nog niet voldoende onderzocht.

Waar is Nortrilen te koop?

Nortrilen is niet bij de apotheek of drogist te koop, maar enkel op doktersrecept verkrijgbaar. Neem contact op met je huisarts wanneer je denkt dat Nortrilen je kan helpen bij het stoppen met roken.
© 2011 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stoppen met roken d.m.v. nieuwe anti rook behandelingStoppen met roken d.m.v. nieuwe anti rook behandelingRokers en ex-rokers weten hoe moeilijk het is om te stoppen met roken. Het roken is een echte verslaving en je komt er n…
Stoppen met roken: acupunctuurStoppen met roken: acupunctuurAcupunctuur wordt reeds lange tijd toegepast, met name in de behandeling van pijn, verlammingen, obesitas en psychologis…
Stoppen met roken 5 tipsStoppen met roken 5 tipsHet is intussen al even geleden, maar op 1 juli 2008 is door heel Nederland definitief het rookverbod ingegaan. Verboden…
Rookverslaving: wat zijn de voordelen van stoppen met roken?Rookverslaving: wat zijn de voordelen van stoppen met roken?Stoppen met roken is geen makkelijke opdracht en drijft vele rokers tot wanhoop. Of je het nu met nicotinepleisters, kau…

Ontwenningsverschijnselen stoppen met rokenRoken is een hardnekkige verslaving. Als een roker probeert te stoppen, treden er vaak ontwenningsverschijnselen op. Daa…
Stoppen met roken met Zyban (bupropion)Stoppen met roken met Zyban (bupropion)Zyban, ook wel Zyntabac genoemd, is een hulpmiddel dat je kan helpen bij het stoppen met roken. Zyban helpt de ontwennin…
Bronnen en referenties
 • http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Producten/Nortrilen.aspx?mId=10704&rId=896#
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 03-01-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.