Stoppen met roken met Zyban (bupropion)

Stoppen met roken met Zyban (bupropion) Zyban, ook wel Zyntabac genoemd, is een hulpmiddel dat je kan helpen bij het stoppen met roken. Zyban helpt de ontwenningsverschijnselen die op kunnen treden wanneer je stopt met roken te verminderen, waardoor het gemakkelijker is het stoppen met roken vol te houden. De werkzame stof in Zyban is bupropion.

Stoppen met roken met Zyban (bupropion)

Veel rokers willen op een gegeven moment stoppen met roken. Sommigen lukt het om van de één op andere dag het pakje sigaretten of het pakje shag in de prullenbak te gooien en lijken volstrekt geen moeite te hebben om te stoppen met roken. Anderen vinden het stoppen een hels karwei door de vervelende ontwenningsverschijnselen die men kan krijgen. Er zijn bepaalde hulpmiddelen op de markt die je kunnen helpen bij het stoppen met roken, waaronder nicotinevervangers en medicijnen. Deze hulpmiddelen verminderen de afkickverschijnselen die je kan ervaren enigszins.

Zyban, met de werkzame stof bupropion, is zowel een ontwenningsmiddel als een antidepressivum. Bupropion beïnvloedt de neurotransmitters noradrenaline en dopamine in de hersenen, lichaamseigen stoffen die een belangrijke rol bij de stemming en emoties spelen. Zyban wordt ook voorgeschreven onder de naam Zyntabac.

Hoe gebruik je Zyban?

Begin met het slikken van Zyban nog voordat je met roken stopt. Het is verstandig Zyban één week te slikken terwijl je nog rookt om vervolgens in de tweede week van de behandeling te stoppen met roken. Zyban wordt doorgaans voor negen weken voorgeschreven. Wanneer je na zeven weken nog steeds evenveel rookt is dit middel hoogstwaarschijnlijk geen geschikt antirookmiddel voor je.

Zyban kan wisselwerkingen met andere medicijnen hebben. Dit betekent dat ze werking van Zyban of het andere medicijn in negatieve zin beïnvloed wordt, de werking is bijvoorbeeld vermindert of er kunnen meer bijwerkingen optreden. Zyban heeft wisselwerkingen met onder andere Efavirenz, Lopinavir, Nevirapine en Ritonovir, dit zijn medicijnen die voorgeschreven worden bij HIV en aids. Zyban kan eveneens wisselwerkingen hebben met Theofylline, insuline, Flecaïnide, bètablokkers en antipsychotica. Laat je dus goed voorlichten door de arts wanneer je overweegt Zyban te gebruiken.

Bijwerkingen van Zyban

Zoals vrijwel alle medicijnen kan ook Zyban enkele bijwerkingen geven. Deze bijwerkingen treden over het algemeen in de eerste week van het gebruik op en nemen daarna weer af of verdwijnen zelfs volledig. De meestvoorkomende bijwerkingen van Zyban zijn:
 • Slapeloosheid
 • Maagdarmstoornissen
 • Verhoogde bloeddruk
 • Droge mond
 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Nervositeit
 • Zweten
 • Gewichtsverlies
 • Wazig zien
 • Jeuk

Waar is Zyban te koop?

Zyban is enkel op recept verkrijgbaar. Wanneer je overweegt Zyban te gaan gebruiken als hulpmiddel bij het stoppen met roken, neem dan contact op met je huisarts.

Lees verder

© 2011 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zyban, een wonderpil of niet?mijn kijk opZyban, een wonderpil of niet?Om te stoppen met roken zijn er verschillende manieren waarop je dat kunt doen. Ik wil het in dit artikel hebben over st…
Zyban, stoppen met roken met ZybanZyban, stoppen met roken met ZybanStoppen met roken. Er zijn verschillende methodes om te stoppen met roken. Met medicatie of met laser of acupunctuur, of…
Stoppen met roken: Hoe stop ik met roken?Als je stopt met roken heb je daar veel voordelen van. Maar hoe stop je met roken? In dit artikel worden verschillende m…
Stoppen met roken: wat werkt? Onderzoek, cijfers en feitenStoppen met roken: wat werkt? Onderzoek, cijfers en feitenLasertherapie, medicijnen, nicotinevervangers, inhalators. Er bestonden nog nooit zo veel hulpjes bij het stoppen met ro…

Ontwenningsverschijnselen stoppen met rokenRoken is een hardnekkige verslaving. Als een roker probeert te stoppen, treden er vaak ontwenningsverschijnselen op. Daa…
Stoppen met roken met nicotinezuigtablettenStoppen met roken met nicotinezuigtablettenStoppen met roken is voor velen jaarlijks een goed voornemen. Toch hebben veel mensen grote moeite met het stoppen met r…
Bronnen en referenties
 • http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Producten/Zyban.aspx?mId=10704&rId=753
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 14-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.