mijn kijk op

Zyban, een wonderpil of niet?

Zyban, een wonderpil of niet? Om te stoppen met roken zijn er verschillende manieren waarop je dat kunt doen. Ik wil het in dit artikel hebben over stoppen met roken door middel van Zyban, en de effecten die Zyban kan hebben. Niet iedereen zal last hebben van deze effecten, net zoals niet iedereen baat heeft bij Zyban. Ook is het geen wondermiddel, dat er voor zorg draagt dat je zonder moeite en inspanning van een hele vervelende verslaving afkomt.

Zyban

Zyban is een middel dat gebruikt kan worden ter ondersteuning van het stoppen met roken. Het werkt in op de dopamine huishouding in de hersenen. Door het gebruik van Zyban komt er meer dopamine vrij, waardoor de behoefte aan nicotine als het ware “vervuld” wordt, en je niet of minder rookt.

Als je wil stoppen met behulp van Zyban, dan begint dat met het contact opnemen met je huisarts. Zyban is een middel dat niet in de vrije verkoop is, en alleen verkrijgbaar op recept. Blijkt dat je voldoende gemotiveerd bent om te stoppen, dan spreek je samen met je arts een datum af waarop je stopt. Vijf dagen voor de stopdatum begin je met het innemen van 1 tablet per dag. Na 3 dagen neem je 2 tabletten per dag, en dat blijf je volhouden tot het einde van de behandeling. De behandeling duurt gemiddeld 7 tot 9 weken.

Mijn ervaring met Zyban

Hoe werkt Zyban

Zyban werkt voor mij zeer goed. Ik ben hierdoor gestopt met roken. Ik kon gedurende "aanloopweek" al het verschil merken in behoefte om te roken. Op het moment dat mijn stopdag was aangebroken en ik niet meer zou roken, ging dit zonder noemenswaardige problemen. Wel heb ik ervoor gezorgd dat ik die eerste stopdag extra activiteiten kon ondernemen om mijn zinnen te verzetten.

Hoe gedraagt Zyban zich in het lichaam

Tweeledig, aan de ene kant werd ik opgewekt en uitgelaten door het gebruik van Zyban, ik noemde ze dan ook mijn "Happy pillen". Volgens mijn echtgenoot was ik hyperactief. Het nadeel is wel, dat Zyban ervoor zorgde dat ik 's nachts niet kon slapen, hetgeen resulteerde in nachten wakker liggen.

Gebruik van Zyban in combinatie met andere middelen

Ik heb hier niets van gemerkt, ook omdat ik geen andere middelen gebruikte. En ook tijdens deze periode heb ik geen alcohol gebruikt.

Duur van de behandeling

De duur van mijn behandeling van de lengte van 1 doosje met 30 tabletten. Zyban werkt, maar is een duur middel. Ik moest rond de €50,-- betalen. Zyban wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Stoppen met het gebruik

Ondanks dat er staat "Alhoewel er geen onttrekkingsverschijnselen zijn te verwachten bij beëindigen van de behandeling met Zyban, kan afbouwen van de behandeling worden overwogen", heb ik behoorlijke onttrekkingsverschijnselen gehad. Dit heeft mijn inziens te maken met de invloed van Zyban op de dopamine aanmaak. Zyban zorgde ervoor dat ik tijdens het gebruik heel uitgelaten en gelukkig was, en na het abrupt stoppen met Zyban omdat het doosje leeg was, werd ik inactief en depressief.

Mogelijke bijwerkingen

Als bijwerkingen worden onder andere genoemd: slapeloosheid, beven, trillen, communicatiestoornissen, hoofdpijn, duizeligheid, depressie, opwinding, en angsten. Ik had last van slapeloosheid en hoofdpijn. De slapeloosheid heb ik bestreden met Melatonine, en een goede slaap hygiene. De hoofdpijn kon prima met paracetamol bestreden worden.

Conclusie

Zyban is een middel waarvan het goed is dat het op alleen op doktersvoorschrift verkregen kan worden. Ook omdat Zyban invloed op psyche kan hebben, waar je je in eerste instantie niet zo van bewust bent. Zyban is alleen geen zaligmakend middel. Want als jij na 7 dagen"niet roken" van je nicotine verslaving af bent begint het gevecht tegen de sociale verslaving, en dat is het lastigste gedeelte van de rookverslaving.
© 2009 - 2024 Sysnet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stoppen met roken met Zyban (bupropion)Stoppen met roken met Zyban (bupropion)Zyban, ook wel Zyntabac genoemd, is een hulpmiddel dat je kan helpen bij het stoppen met roken. Zyban helpt de ontwennin…
Stoppen met roken d.m.v. nieuwe anti rook behandelingStoppen met roken d.m.v. nieuwe anti rook behandelingRokers en ex-rokers weten hoe moeilijk het is om te stoppen met roken. Het roken is een echte verslaving en je komt er n…
Nicotine helpt met stoppen met rokenNicotine helpt met stoppen met rokenWereldwijd zijn er 1,1 miljard rokers. Veel mensen willen ook stoppen met roken, omdat dat niet goed is voor je lichaam…
Stoppen met roken: Hoe stop ik met roken?Als je stopt met roken heb je daar veel voordelen van. Maar hoe stop je met roken? In dit artikel worden verschillende m…

Drugs & Drugsverslaving (soorten + effecten blowen)Je kent het wel je bent een jaar of 16 jaar en je gaat uit en komt voor het eerst in aanraking met drugs je wilt erbij h…
Medicijnmisbruik, hoe zit dat?Verslaving kennen we al in vele soorten en maten. We kennen allemaal de gevolgen van overmatig alcoholgebruik en we wete…
Bronnen en referenties
  • http://www.ikstop.nl/stopmethoden/zyban.html
Sysnet (64 artikelen)
Laatste update: 02-11-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.