Drugs & Drugsverslaving (soorten + effecten blowen)

Je kent het wel je bent een jaar of 16 jaar en je gaat uit en komt voor het eerst in aanraking met drugs je wilt erbij horen dus neemt probeert het zelf ook, meestal is dit gewoon een jointje (ook wel softdrugs genoemd) maar steeds vaker zie je ook drugs die illegaal zijn, denk hierbij aan speed of cocaïne (wordt ook wel harddrugs genoemd). Maar wat is drugs dan eigenlijk? Het zijn stoffen die invloed hebben op ons denken, voelen en waarnemingen.

Geschiedenis van de drugs en waar komt het vandaan

We weten niet precies wanneer drugs is ontstaan maar men schat dat het begin van de drugs ongeveer 7000 jaar geleden is, hierbij werd drugs vooral gebruikt als medicijn. Zoals je misschien al weet komen de meeste drugs uit de natuur, denk bijvoorbeeld aan hasj, die komt van een hennepplant, cocaïne komt van de coca plant en opium van de papaverplant. Niet al deze drugs komen tegenwoordig meer uit de natuur want in deze tijd zijn er mensen die deze drugs namaken in een laboratoria.

De drugs werden vroeger vooral gebruikt als medicijn , een voorbeeld hiervan is dat vroeger mensen in het Andesgebergte op bladeren van de coca plant konden kauwen om zo ademhalingsproblemen te voorkomen, tevens werden de bladeren van deze plant ook gebruikt als verdoving of als pijnstilling. Pas rond de jaren 50 en 60 kwamen de echte drugs, hier bedoel ik mee dat men toen pas voor andere dingen ging gebruik dan als medicijn. De eerste gebruikers waren de chinezen, ze gebruikten hasj, lsd en marihuana. Deze drugs ging ook over in Nederland, in het jaar 1970 waren er veel mensen die drugs gebruikte, het was dus erg populair. XTC werd populair in de jaren van 1990 (het werd aan het einde van 1800 uitgevonden in Duitsland), ook leuk om te weten is dat in die tijd Lsd afnam, dit kwam mede door de komst van paddo’s, ecodrugs en smartdrugs.

Drie soorten drugs

Drugs kan ik je in drie categorieën verdelen, zo heb je middelen met een werking dat verdovend is, drugs met een stimulerende werking en drugs die ervoor zorgen dat je waarneming veranderd, hier bedoel ik mee dat je dingen gaat zien of horen dat er eigenlijk helemaal niet is.

  • Drugs met een werking dat verdovend zijn (werken vaak versuffend en neemt angst en spanning weg):
  • Opium, Morfine, Heroïne, Alcohol, Kalmering en slaap middelen

  • Drugs met een stimulerende werking (peppen je lichaam en geest op)
  • Speed, XTC, Nicotine, Cocaïne, Cafeïne

  • Drugs die zorgen dat je waarneming verandert (zorgen voor een andere beleving dan de werkelijkheid)
  • Wiet, Hash, Lsd, Paddo’s

Drugsverslaving

Laten we beginnen met wat verslaving precies inhoud, dat is als je niet 100% meer de baas over jezelf bent. De verslaving kan komen doordat je regelmatig een bepaalde drugs gebruikt, hierdoor wil je lichaam steeds weer die drugs, als je het op een gegeven moment niet meer neemt gaat je lichaam protesteren (ook wel lichamelijke afhankelijkheid). Naast het optreden van lichamelijke afhankelijkheid kunnen ook geestelijke en gewenning optreden.

Een voorbeeld hiervan is dat als een heroïne verslaafde stopt met het gebruik van deze drugs hij/zij erge spierpijn of pijn in de botten kan krijgen. Met geestelijk bedoelen we dat je alleen maar bezig bent in je hoofd om de drugs weer te gebruiken. Met gewenning bedoelen we dat de gebruiker steeds meer van dezelfde drugs nodig hebt om het effect van die drugs te voelen. Denk bijvoorbeeld aan iemand die eerst van 1 jointje helemaal stoned werd, maar naar een jaar regelmatig gebruikt te hebben nu meerdere jointjes moet roken om hetzelfde gevoel te krijgen.
© 2009 - 2024 Simplylife, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wiet verslavingWiet verslavingEen wiet verslaving of cannabis verslaving is een verslaving waarbij men verslaafd is geraakt aan het gebruik van wiet,…
mijn kijk opLegaliseren van softdrugsIn Terneuzen stond de grootste coffeeshop van Nederland. Er kwamen veel buitenlandse toeristen, maar omdat een coffeesho…
Hennep: Wiet en HasjAls je wiet hebt gehad kun je je heel raar en zweverig voelen en je moet dan overal om lachen. Het kan ook juist het teg…
Nicotine helpt met stoppen met rokenNicotine helpt met stoppen met rokenWereldwijd zijn er 1,1 miljard rokers. Veel mensen willen ook stoppen met roken, omdat dat niet goed is voor je lichaam…
Simplylife (22 artikelen)
Laatste update: 03-07-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.