Stoppen met roken: wat werkt? Onderzoek, cijfers en feiten

Stoppen met roken: wat werkt? Onderzoek, cijfers en feiten Lasertherapie, medicijnen, nicotinevervangers, inhalators. Er bestonden nog nooit zo veel hulpjes bij het stoppen met roken. Maar wat werkt het beste? Hierover is al heel wat onderzoek gedaan. Hier een aantal methodes om te stoppen met roken, en de resultaten van onderzoek over de vraag: wat helpt nu het beste? De cijfers liegen er niet om. Wanneer je 'gewoon' stopt met roken, zonder welk hulpmiddel dan ook, heb je een wel heel klein kansje om te slagen. 5%, zeggen veel statistieken, wat hooguit oploopt naar een percentage of tien, zeker als de arts je heeft geadviseerd te stoppen. Als je bepaalde hulpmiddelen - of hulptroepen - inzet, vergroot je kans sowieso naar 15%. Maar wat zegt onderzoek over de vraag, welke hulpmiddelen het beste helpen? Zelfs als je in aanmerking neemt dat veel onderzoeken niet onafhankelijk zijn én de gemeten variabelen c.q. periodes verschillen, is er wel een lijn te ontdekken in onderzoeksresultaten.

Zyban en nicotinevervangers

In een Amerikaans onderzoek dat door fabrikant Zyban werd geinitieerd, werd de nicotine-vervangingsmethode geprobeerd in vergelijking met het geneesmiddel Zyban. Als derde optie werd een combinatie van beide middelen toegepast. 900 mensen werden gevraagd om een van beide methodes te proberen ofwel allebei tegelijk. Van degenen die alleen Zyban probeerden, was 36% gestopt met roken - in elk geval na afloop van de testperiode. Na een jaar was dat nog altijd 30%.

Resultaten nicotinevervangers

De nicotinevervangingstherapie had een iets lager slagingspercentage na afloop van de testperiode, en ook een jaar later. Het aantal stoppers was meteen na de testperiode 23%, maar er was na een jaar nog maar 15% van over.

Zyban en nicotinevervangers tegelijk

Het bleek dat de combinatie van beide methodes net de meeste kans op slagen opleverde. Meteen na de proefperiode was het percentage gebruikers dat met succes gestopt was, 39%. Daar was na een jaar nauwelijks op ingeleverd: 35,5% was nog altijd rookvrij.

Zyban en nicotinevervangers: wat en hoe

Zyban is een op voorschrift van de arts verkrijgbaar geneesmiddel, dat bij stoppen met roken in samenwerking met je arts kan worden gebruikt. Nicotinevervangende producten zijn bijvoorbeeld nicotinepleisters en nicotinekauwgum, die vrij verkrijgbaar zijn.
Wat wel even belangrijk is, is dat de bloeddruk door de combinatie van Zyban en nicotinevervangers kan stijgen. Deze wordt dus door de arts gecontroleerd.

Test: nicotinepleisters én nicotine-inhalator

Een onderzoek door het Frans Nationaal Instituut voor Gezondheid en Medisch Onderzoek vroeg rokers om ofwel een nicotine-inhalator te gebruiken, ofwel een combinatie van nicotine-inhalator en nicotinepleisters. Na zes weken waren 60,5% van degenen die beide methoden samen toepasten gestopt met roken. Voor de inhalator alleen was dat percentage lager: 47,5%. Na twaalf weken waren de cijfers echter al aardig gezakt. Toen was 42% van de combinatie-gebruikers nog rookvrij, en 31% van degenen die alleen de inhalator hadden gebruikt. Na een jaar was 19,5% van degenen die de combinatie hadden toegepast nog rookvrij. Van degenen die zich op de nicotine-inhalator hadden gestort, waren nog maar 14% rookvrij. De conclusie was dus: meerdere nicotine-vervangende bronnen tegelijk gebruiken, vergroot de kans op succes.

Laserbehandeling

Een van de nieuwere behandelingen tegen rookverslaving is laserbehandeling. De laser gebruikt, net als acupressuur, bepaalde punten in het oor om de neiging tot roken te behandelen. Het gaat om een zogenaamde koude laser, die dus geen hitte afgeeft die onaangename sensaties kan opleveren, zoals de warmtelaser. In combinatie met coaching, voedings- én leefstijladvies, komen de resultaten volgens de vooral Amerikaanse full treatment laserklinieken op een wel heel mooi succespercentage van 85 tot 95%. De narigheid is dat wetenschappelijk aannemelijk, breed ondersteund en onafhankelijk onderzoek nog niet gedaan is. Ook is het percentage genoemd door de klinieken, gewoonlijk van toepassing op iets dat in feite een combinatie van middelen is: laser, voedingsadvies, leefstijladvies én/of coaching.

Coaching en leefstijladvies

Het International Journal of Evidence Based Coaching and Mentoring publiceerde een onderzoek naar het effect van (life)coaching. De deelnemers aan het onderzoek kregen negen sessies van een half uur aangeboden met een gecertificeerde coach, over drie maanden tijd. Jen Irwin van de University of Western Ontario in Canada zegt: "Vergeleken met andere methodes zoals nicotinevervangers, zelfhulpmethodes of hypnotherapie, is het succes van werken met coaching opvallend." De studie werd uitgevoerd onder 'sterk verslaafde' jonge vrouwen en mannen tussen de 19 and 29 jaar oud. Het effect van coaching kwam gemiddeld tien procent hoger uit dan de andere methodes. Nicotinevervangers kwamen op een succespercentage van 14%, life coaching op 22%. Bij zelfhulp was het gemiddelde slechts 5%.

Los van de 'rokerspersoon'

Volgens de onderzoekers zorgt het werken met coaching dat mensen hun stress beter kunnen reguleren, hun eigen identiteit kunnen losmaken van hun 'persoonlijkheid' als roker, en de toekomst positief kunnen bekijken. Het gevoel zelfsturend te zijn, werd losgekoppeld van de relatie met de sigaret. De conclusie: het idee dat je zelf invloed hebt op je rookgedrag én jezelf positief kunt bekijken en stimuleren, heeft niet alleen effect voor allerlei andere gedragingen maar ook voor rookgedrag. Echter: de studie beperkte zich tot een periode van zes maanden maximaal. Bovendien bevalen de onderzoekers verder gaand onderzoek aan. Toch blijkt uit al het bovenstaande maar weer: niet alle hulp bij stoppen met roken zit in een pilletje. Integendeel. En als je stoppen serieus neemt, doe je er goed aan om optimaal gebruik te maken van alle beschikbare hulpmiddelen en hulptroepen. Je vergroot je slaagkans altijd met vele malen. Doen!
© 2011 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stoppen met roken met Zyban (bupropion)Stoppen met roken met Zyban (bupropion)Zyban, ook wel Zyntabac genoemd, is een hulpmiddel dat je kan helpen bij het stoppen met roken. Zyban helpt de ontwennin…
Stoppen met roken met nicotinepleistersStoppen met roken met nicotinepleistersStoppen met roken, velen zetten het ieder jaarweer bovenaan het lijstje met goede voornemens. Stoppen met roken kan echt…
Stoppen met roken: zijn nicotinepleisters schadelijk?Stoppen met roken: zijn nicotinepleisters schadelijk?De nicotinepleister of nicotinepatch is een van de vervangproducten van nicotine die gebruikt worden door rokers die wil…
Roken: heel slecht voor de gezondheidRoken: heel slecht voor de gezondheidOngeveer 27,9% van de mensen in Nederland rookt. Iedereen weet dat roken slecht voor je is, maar toch blijven er heel ve…
Stoppen met roken, tamelijk moeiteloos en definitief!Roken is zeer verslavend begin er daarom niet mee, roken is dodelijk, roken veroorzaakt hart en vaatziekten etc. etc. Ie…
Bronnen en referenties
  • Zyban
  • New England Journal of Medicine
  • Tobaccofree.org
  • Archives of internal medicine
  • Coaching Commons
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 28-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.