Stoppen met roken, tamelijk moeiteloos en definitief!
Roken is zeer verslavend begin er daarom niet mee, roken is dodelijk, roken veroorzaakt hart en vaatziekten etc. etc. Iedere roker kent deze teksten en toch trekt men zich er niets van aan en blijft stug doorroken. Waarom? simpel, als roker ben je verslaafd aan nicotine en heb je deze stof gewoon nodig, het heeft niet veel zin om hieraan weerstand te bieden want het verzet ertegen leidt tot niets, het frustreert alleen maar. De verslaving overwinnen, hoe kunnen we dat dan wel definitief doen? We gaan u in dit verhaal een van de beste oplossingen aanbieden, een combinatie van trance-sessies en de werkgroep "stoppen met roken", aan de slag!
Aggressieve reclame naast de feiten over roken
Eerst maar eens wat feiten over roken. In de jaren '60 was roken heel gewoon, zo'n 90% van de mannen rookte regelmatig of deed dit bij gelegenheid. Sigarettenreclames waren agressief: uw dokter rookt het liefst Camel sigaretten en als u slank wilt blijven dan neemt u Lucky Strike! Vandaag de dag ligt het percentage mannelijke rokers onder de 30, van de vrouwen rookt 26% regelmatig. Onderzoek onder jongeren tot 19 jaar wijst uit dat 21% regelmatig rookt.
Roken is een verslaving veroorzaakt door nicotine in de tabak. Nicotine heeft de eigenschap in te werken op de hersenen, er ontstaat een gevoel van welbehagen. Echter, nicotine wordt snel afgebroken door het lichaam waardoor de roker opnieuw de behoefte voelt om te roken. Voorts veroorzaakt nicotine een snellere hartslag en een stijging van de bloeddruk. Naast nicotine bevat sigarettenrook ook koolmonoxide. Deze stof bindt zich aan de zuurstof in ons bloed en vermindert daardoor de hoeveelheid zuurstof in onze bloedbaan en de vitale organen in het lichaam. Door het gebrek aan zuurstof verslechtert de conditie van het lichaam.
Roken verhoogt bovendien de kans op kanker, longziekten en hart- en vaatziekten, minder bekend is dat roken ook Alzheimer, artritis en oogziekten kan veroorzaken. Tegenwoordig weten we dat ook meeroken schadelijk is voor de gezondheid, niet voor niets is het roken in openbare ruimten en op de werkplek verboden. Ook roken tijdens de zwangerschap is sterk af te raden, de baby krijgt immers de schadelijke stoffen binnen via het bloed van de moeder.
Ondanks alle bekende risico's en de waarschuwende teksten op de verpakkingen van sigaretten en shag blijft de roker toch door gaan met roken om zijn verslaving te bevredigen.
De meesten van ons worden voor het eerst geconfronteerd met roken op de middelbare school. Al vanaf de jaren '60 is er een preventiebeleid en er wordt in bepaalde lesuren voorlichting gegeven over roken en het wel wee van de roker maar aan de andere kant is er toch iets spannends aan en proberen we graag de dingen uit die ons verboden worden. Bovendien is het op school nog steeds heel stoer, wees een bink, rook en drink!
Ontstaan van de verslaving gaat verrassend snel
In vroeger jaren was er nog niet de totale verkettering van de roker die we vandaag de dag zien, roken was heel gewoon, het mocht overal. Onze ouders rookten, ooms en tantes rookten, buren, iedereen. In de trein? Hele coupés zagen blauw van de rook, zo erg dat zelfs de rokers een raampje open zetten. Wel werd er, ook door rokers, gewaarschuwd voor de gevaren van roken en de verslaving. Toch werd de sigaret beschouwd als een genotsmiddel, men zag de roker immers zichtbaar genieten van het roken en dat maakte natuurlijk nieuwsgierig.
Echter, als we een roker zien genieten van zijn sigaret zijn we ons er niet van bewust dat dit genieten enkel en alleen veroorzaakt wordt door het weer op peil brengen van de hoeveelheid nicotine in het bloed en daarmee het bevredigen van de verslaving. Toch proberen we het ook, nieuwsgierig als we zijn, want iedereen wil genieten en als dat zo eenvoudig te bereiken is met een sigaret waarom zouden we dat dan niet doen? Helaas blijkt dan dat die eerste sigaret beslist niet lekker is, hij heeft een smerige smaak en hoesten, duizeligheid en misselijkheid zijn het gevolg. Wel is hiermee de eerste stap gezet op weg naar de verslaving.
Degene die het niet nog eens probeert heeft geluk, andere rokers zullen de asprirant roker echter aanmoedigen even "door te bijten" want weldra zul je er van genieten! Dat is ook zo, de cirkel van verslaving is verrassend snel rond! Elke roker weet nog het wanneer, waar en waarom van de eerste sigaret. Was het een Marlboro of een Peter Stuyvesant? Of mischien Shag? Vraag het en de roker zal het je in geuren en kleuren weten te vertellen, ook zullen ze beamen dat het achteraf gezien een hele domme actie was want de verslaving was geboren. Iedere roker herkent dit gegeven, hoe je van de eerste sigaret af aan een roker bent geworden en de verslaving je onverhoeds snel letterlijk bij de keel heeft gegrepen zonder dat je je daar op dat moment van bewust was.
Verslavingsartsen zijn er vandaag de dag van overtuigd dat een nicotineverslaving zelfs sterker is dan een heroïneverslaving. Ook ex-rokers die toch weer begonnen zijn staven achteraf deze uitspraak. Het begint met: "Och, ik rook nu al zo lang niet meer, eentje zal toch geen kwaad kunnen?" en de volgende dag kopen ze een pakje en na een week roken ze weer net zo veel als voorheen. Blijkbaar was die ene sigaret er toch een te veel. Ook bij degene die blijvend is gestopt kan zelfs na jaren de trek in een sigaret soms ineens heel hevig zijn omdat de verslaving gekoppeld is aan bepaalde situaties en momenten.
Nog een geniepig detail: fabrikanten van sigaretten voegen onder andere ammoniak toe aan de tabak omdat daardoor de tabaksrook sneller wordt opgenomen in het bloed zodat de hersenen, die immers ook snel werken, automatisch de koppeling met bepaalde momenten maken! Iedere roker kent het, even pauze? een rustmoment? na het eten? Roken! Het is mede door die koppeling in de hersenen een heel zware verslaving. Van diegenen die stoppen met roken slaagt slechts 10% blijvend mede dankzij deze voor velen onbewuste koppeling.
Stoppen met roken is moeilijk dat zullen we niet ontkennen
Met het verstrijken van de jaren probeer je als roker dan wel eens te stoppen maar meestal is dit nooit voor lang. Rokers wringen zich in allerlei bochten en roken bijvoorbeeld overdag op het werk niet maar s' avonds thuis wel. Ze stellen de eerste sigaret zo lang mogelijk uit of roken alleen bij de koffie of een biertje, koffie en drank zijn de beste vriendjes van nicotine. Er zijn ook rokers die gaan minderen en dat is helemaal een drama want het verlangen naar de sigaret wordt daar alleen maar groter door, wat een ellende, wat een zelfkwelling!
Nog erger: uw man of vrouw stopt met succes ondanks dat hij of zij daarbij flink gehinderd wordt door u als nog wel rokende partner. Min of meer noodgedwongen gaat u het ook proberen maar het lukt niet met als gevolg een heleboel frustratie en?!? Nog meer roken!
Hulp bij het stoppen met roken is absoluut onmisbaar
Het idee om definitief te stoppen komt meestal niet vanzelf. Het is een proces van jaren en het moet eerst blijvend post vatten in ons hart voordat het op wat voor manier dan ook gaat lukken.
Je moet het echt willen. Is dat punt eenmaal bereikt dan is het juist goed om hulp te zoeken, dit is niet iets om je voor te generen en het verhoogt de kans op slagen aanzienlijk. Praat er allereerst over met de huisarts, die helpt u op weg, er zijn heel veel mogelijkheden.
Een absolute aanrader is trance-coaching in combinatie met de werkgroep "stoppen met roken" van het Jellinek. Wat, het Jellinek? Jazeker, het bekende verslavingsinstituut behandelt al jaren tabaksverslaafden met veel succes. En trance-coaching, wat is dat dan? Een bekende trance-coach is Robert Jan Simons uit Amsterdam. Robert Jan beïnvloedt het onderbewuste, dit wordt als het ware geherprogrammeerd met als resultaat dat je je herboren voelt als een blije niet roker. Niks zweverigs aan, het werkt gewoon, na afloop van twee sessies ben je zonder probleem een niet roker! Geen ontwenningsverschijnselen, irritatie, boosheid, onvrede, aankomen, gevoel van leegte of wat dan ook, het voelt alsof je nooit gerookt hebt en je krijgt een levenslange garantie, mocht je om wat voor reden dan ook weer terug vallen dan kun je opnieuw een sessie aanvragen zonder dat daarvoor kosten berekend worden, dit is behoorlijk overtuigend nietwaar? In combinatie met de werkgroep stoppen met roken van het Jellinek heb je alle troeven in handen om tamelijk moeiteloos en definitief te stoppen met roken!
We maken een voor- en nadelenbalans
Een van de eerste lessen bij het Jellinek staat in het teken van het maken van een voor- en nadelenbalans van het roken en het niet roken. Door dit op papier te zetten wordt je als aankomend ex-roker gesterkt in je motivatie, zo'n balans kan er als volgt uitzien:
Stoppen met roken heeft de volgende voor- en nadelen
nadelen:
- geen bevredigen van de verslaving
- trek in een sigaret
- veel onrust momenten
voordelen:
- meer energie
- geen doorgerookt gevoel
- niet langer het gevoel te moeten roken
- meer bewegingsvrijheid
- niet meer het gevoel te falen tegenover jezelf
- meer zelfvertrouwen
- geen aanslag meer op je gebit
- frisser uiterlijk
- gezonder gevoel
- geen rookstank om je heen
- geen rokershoest meer
- geen shagtroep in huis, auto
- geen hoofdpijn door roken
- geen brandgaatjes in kleding
- meteen geld besparen
- niet langer verslaafd
- minder kans op ernstige ziekten door roken
- betere conditie
- makkelijker uit eten, theather, bios etc.
- vul de lijst zelf aan, mogelijkheden genoeg
Blijvend gemotiveerd en zonder het gevoel iets te missen
Kortom, de voordelen zijn legio en de nadelen verdwijnen op den duur helemaal vanzelf. De voor- en nadelenbalans helpt absoluut bij het definitief stoppen, zeker als men deze bij zich draagt in de vorm van een zogenaamde "crashcard". Wanneer je trek krijgt pak dan de kaart erbij in plaats van een sigaret, lees de kaart keer op keer aandachtig door en concentreer je op alle positieve gevolgen van het stoppen. Nog zo een: het is niet het stoppen volhouden maar: het goede gedrag voortzetten!, een subtiel verschil maar het werkt wel. Ook heel interessant is de cursusmiddag bij het Jellinek onder leiding van een verslavingsarts gespecialiseerd in nicotineverslaving, zeer informatief. Een van de dingen die zij tegen de cursisten zegt is: "jullie zitten hier niet voor niets, jullie zijn ervaren stoppers, je weet waar de valkuilen liggen, stap er vanaf nu niet meer in" Heel nuchter geredeneerd en absoluut een steuntje in de rug van deze ervaren arts. De teamleiding is ook heel goed, allemaal ex-rokers dus ze weten waar het over gaat. De combinatie van de sessies bij Robert Jan en de werkgroep stoppen met roken bij het Jellinek kunnen van iedereen een blije niet-roker maken.
Blij omdat het stoppen niet wordt ervaren als een gemis maar juist als een waardevolle nieuwe kans in het leven. Een van de cursisten vond dat mensen die de trance sessies met Robert Jan al gedaan hadden een streepje voor hadden, "ja, jullie doen het met voodoo" zei hij schertsend. Wellicht, als het maar werkt en al met al doorloopt iedereen een heel traject voordat ze tevreden kunnen zijn met het resultaat en zichzelf een echte niet-roker kunnen noemen en dat ook blijven.
Aanvaard hulp bij het stoppen, dit maakt het een stuk makkelijker!
Natuurlijk gaat het niet vanzelf en moet er een zekere prestatie verricht worden maar achteraf gezien kan het tamelijk moeiteloos gaan door de juiste hulpbronnen in te schakelen. Ook zware rokers, twee of meer pakjes per dag, kunnen op deze manier blijvend stoppen. Het is niet de bedoeling om hier reclame te maken voor Robert Jan Simons of het Jellinek bij zo een gevoelig onderwerp als het stoppen met roken maar in het kader van bovenstaand verhaal lijkt het ons echter wel gepast om wat meer informatie hierover te geven en daarom is hier het adres van de site van Robert Jan Simons:
hetlichaamliegtnooit.nl en van het Jellinek:
Jellinek verslavingszorg, beide sites kunnen de roker prima op weg helpen bij het maken van de keuze nu echt definitief te stoppen en dus actie te ondernemen. De site van het
Trimbos instituut is ook zeer goed, er wordt hier objectief heldere en op feiten gebaseerde informatie gegeven zonder dat er een belerend vingertje wordt opgestoken.
Steun in de rug
We hopen de aspirant stoppers hiermee wat motivatie te hebben gegeven en zijn altijd bereid antwoord te geven op vragen over stoppen met roken, stoppen verrijkt je leven dat is zeker, het is een buitengewoon positieve stap die voor iedereen aan te raden is! Het is uw eigen infoteur ook gelukt om met bovenstaande methode blijvend te stoppen, nu al ruim twee jaar rookvrij en niet met het gevoel iets te missen, integendeel, het is ontzettend fijn om geen roker meer te zijn. Ook u zult het in de loop der tijd steeds meer gaan waarderen dat u bent gestopt. Veel succes op de cursus en met de trance-sessies bij Robert Jan Simons!