Roken: heel slecht voor de gezondheid

Roken: heel slecht voor de gezondheid Ongeveer 27,9% van de mensen in Nederland rookt. Iedereen weet dat roken slecht voor je is, maar toch blijven er heel veel mensen roken. Het is een verslaving waar veel mensen onder leiden. Als je rookt is de kans groter dat je longkanker krijgt dan mensen die niet roken.

Roken en de gezondheid


Geschiedenis

Het is allemaal begonnen in Zuid-Amerika. Tabak werd gerookt, gestoven en gesnoven. Vroeger was tabak een medicijn en werk door indianen gebruikt. Daarna werd tabak ook populair bij de rest van de wereld. Het is bekend dat ze rond het jaar 500 al rookte. In het begin van de 20e eeuw waren de sigaar en de pijp heel populair. Rond het jaar 1945 was het heel normaal om een pakje sigaretten mee te nemen naar school, en om dan te vragen aan een vriend(in): ''Rook jij al?''. Rond 1950 werd er aangetoond dat je van roken longkanker kon krijgen. Er kwam reclame voor tabak dat je gezondheid slechter werk door roken, en er kwam een rookverbod in het Nederlandse openbaar vervoer. Tabak mocht niet meer worden verkocht aan personen onder de 16 jaar. Sinds 1 juni 2008 is het rookverbod ingesteld in uitgaansgelegenheden. Veel mensen zijn het daar niet mee eens.

Belangrijke giftige stoffen in tabak

 • Nicotine
 • Teer
 • Koolmonoxide

Nicotine is een verslavend middel wat in sigaretten zit. Daarom is het zo moeilijk om met roken te stoppen als je al een paar jaar rookt. De nicotine komt via de longen in het bloed en bereikt de hersenen al binnen 10 seconden. Nicotine maakt de wanden van je bloedvaten ruwer, cholesterol blijft daardoor aan de wand plakken. Het gevolg daarvan is dat je bloed minder snel gaat stromen. Er mag niet meer dan 1mg nicotine in een sigaret zitten.

Teer is een giftig en kankerverwekkend mengsel van chemische stoffen. Teer blijft in je longen zitten waardoor het steeds lastiger wordt voor je lichaam om zuurstof op te nemen. Als je al een hele lange tijd rookt krijg je meestal een rokershoestje. Dat komt doordat de teer de trilhaartjes in de longen kapot maken en daardoor worden vieze stoffen niet meer tegengehouden.

Koolmonoxide (CO) zit ook in de uitlaatgassen van een auto, en als je te veel inademt kan je stikken. Bij koolmonoxide is het bij nicotine precies hetzelfde dat je bloedvaten ruwer worden en dat daarom je hart extra hard moet werken om bloed er doorheen te pompen. Koolmonoxide is kleur-, reuk-, en smaakloos. Ook je conditie gaat er flink van achteruit.

Wat voor klachten/ziekten kan je krijgen van roken?

 • Hart- en vaatziekten
 • Longontsteking
 • Bronchitis
 • Ziekte van Graves
 • Rugklachten
 • Huidkanker
 • Slokdarmkanker

Stoppen met roken

Steeds meer mensen willen stoppen met roken omdat het gewoon puur slecht voor je is. Er zijn verschillende hulpmiddelen om te stoppen met roken:
 • Nicotinepleisters
 • Nicotinekauwgom
 • Acupunctuur
 • Softlaserbehandeling
 • Zyban tabletten

en nog veel meer...

Nicotinepleisters brengen een dosis nicotine in het bloed, dat zorgt dat je minder trek krijgt in een sigaret. Als je de pleisters gebruikt en tegelijkertijd ook nog rookt, kan je een overdosis nicotine binnenkrijgen waardoor dat kan leiden tot verschillende ziektes. Een nicotinepleister heeft de inhoud van 1 pakje sigaretten.

Nicotinekauwgom heeft verschillende smaken zoals citrus, drop, fruit en mint. Nicotinekauwgom kan je eten als je heel erg verlangt naar een sigaret. Zo krijg je dus toch nog nicotine binnen.

Acupunctuur kan je helpen bij het stoppen met roken. Je kan het gebruiken als je de onrust die je hebt bij het stoppen met roken te verminderen. Het zal uiteindelijk er naar leiden dat de lust om een sigaret te nemen steeds meer afneemt.

Een softlezerbehandeling is acupunctuur met laserlicht. Bij deze behandeling zou het zal het verlangen naar een sigaret af kunnen nemen. Het belangrijkste is dat je er ook zelf achterstaat om te stoppen met roken.

Zyban tabletten helpen de ontwenningsverschijnselen te verminderen bij het stoppen met roken. Dit is niet de populairste manier om te stoppen met roken omdat als je met de tabletten stopt, je verslaving aan nicotine weer terug komt.

Lees verder

© 2009 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De effecten van het gebruik van tabakDe effecten van tabak zijn desastreus op het lichaam. Vanwege dit feit is het belangrijk dat wanneer je rookt of regelma…
De schadelijke effecten van rokenJaarlijks overlijden er ongeveer 2.2 miljoen mensen over de hele wereld aan de gevolgen van roken. In Nederland sterven…
Nicotine helpt met stoppen met rokenNicotine helpt met stoppen met rokenWereldwijd zijn er 1,1 miljard rokers. Veel mensen willen ook stoppen met roken, omdat dat niet goed is voor je lichaam…
De feiten over roken: waarom roken vaak dodelijk isDe feiten over roken: waarom roken vaak dodelijk isBijna iedereen weet wel dat roken slecht is voor de mens. Kanker, hart- en vaatziekten, COPD, ze worden allemaal veroorz…

Crystal Meth, verwoestende drugCrystal Meth, verwoestende drugChrystal Meth is een vorm van speed die versterkt is, en valt zodoende onder de harddrugs. Meth is vooral veel in gebrui…
Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 19-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.