Roken: heel slecht voor de gezondheid
Ongeveer 27,9% van de mensen in Nederland rookt. Iedereen weet dat roken slecht voor je is, maar toch blijven er heel veel mensen roken. Het is een verslaving waar veel mensen onder leiden. Als je rookt is de kans groter dat je longkanker krijgt dan mensen die niet roken.
Roken en de gezondheid
Geschiedenis
Het is allemaal begonnen in Zuid-Amerika. Tabak werd gerookt, gestoven en gesnoven. Vroeger was tabak een medicijn en werk door indianen gebruikt. Daarna werd tabak ook populair bij de rest van de wereld. Het is bekend dat ze rond het jaar 500 al rookte. In het begin van de 20e eeuw waren de sigaar en de pijp heel populair. Rond het jaar 1945 was het heel normaal om een pakje sigaretten mee te nemen naar school, en om dan te vragen aan een vriend(in): ''Rook jij al?''. Rond 1950 werd er aangetoond dat je van roken longkanker kon krijgen. Er kwam reclame voor tabak dat je gezondheid slechter werk door roken, en er kwam een rookverbod in het Nederlandse openbaar vervoer. Tabak mocht niet meer worden verkocht aan personen onder de 16 jaar. Sinds 1 juni 2008 is het rookverbod ingesteld in uitgaansgelegenheden. Veel mensen zijn het daar niet mee eens.
Belangrijke giftige stoffen in tabak
- Nicotine
- Teer
- Koolmonoxide
Nicotine is een verslavend middel wat in sigaretten zit. Daarom is het zo moeilijk om met roken te stoppen als je al een paar jaar rookt. De nicotine komt via de longen in het bloed en bereikt de hersenen al binnen 10 seconden. Nicotine maakt de wanden van je bloedvaten ruwer, cholesterol blijft daardoor aan de wand plakken. Het gevolg daarvan is dat je bloed minder snel gaat stromen. Er mag niet meer dan 1mg nicotine in een sigaret zitten.
Teer is een giftig en kankerverwekkend mengsel van chemische stoffen. Teer blijft in je longen zitten waardoor het steeds lastiger wordt voor je lichaam om zuurstof op te nemen. Als je al een hele lange tijd rookt krijg je meestal een rokershoestje. Dat komt doordat de teer de trilhaartjes in de longen kapot maken en daardoor worden vieze stoffen niet meer tegengehouden.
Koolmonoxide (CO) zit ook in de uitlaatgassen van een auto, en als je te veel inademt kan je stikken. Bij koolmonoxide is het bij nicotine precies hetzelfde dat je bloedvaten ruwer worden en dat daarom je hart extra hard moet werken om bloed er doorheen te pompen. Koolmonoxide is kleur-, reuk-, en smaakloos. Ook je
conditie gaat er flink van achteruit.
Wat voor klachten/ziekten kan je krijgen van roken?
- Hart- en vaatziekten
- Longontsteking
- Bronchitis
- Ziekte van Graves
- Rugklachten
- Huidkanker
- Slokdarmkanker
Stoppen met roken
Steeds meer mensen willen stoppen met roken omdat het gewoon puur slecht voor je is. Er zijn verschillende hulpmiddelen om te stoppen met roken:
- Nicotinepleisters
- Nicotinekauwgom
- Acupunctuur
- Softlaserbehandeling
- Zyban tabletten
en nog veel meer...
Nicotinepleisters brengen een dosis nicotine in het bloed, dat zorgt dat je minder trek krijgt in een sigaret. Als je de pleisters gebruikt en tegelijkertijd ook nog rookt, kan je een overdosis nicotine binnenkrijgen waardoor dat kan leiden tot verschillende ziektes. Een nicotinepleister heeft de inhoud van 1 pakje sigaretten.
Nicotinekauwgom heeft verschillende smaken zoals citrus, drop, fruit en mint. Nicotinekauwgom kan je eten als je heel erg verlangt naar een sigaret. Zo krijg je dus toch nog nicotine binnen.
Acupunctuur kan je helpen bij het stoppen met roken. Je kan het gebruiken als je de onrust die je hebt bij het stoppen met roken te verminderen. Het zal uiteindelijk er naar leiden dat de lust om een sigaret te nemen steeds meer afneemt.
Een
softlezerbehandeling is acupunctuur met laserlicht. Bij deze behandeling zou het zal het verlangen naar een sigaret af kunnen nemen. Het belangrijkste is dat je er ook zelf achterstaat om te stoppen met roken.
Zyban tabletten helpen de ontwenningsverschijnselen te verminderen bij het stoppen met roken. Dit is niet de populairste manier om te stoppen met roken omdat als je met de tabletten stopt, je verslaving aan nicotine weer terug komt.
Lees verder