Behandelingen van donkere kringen of wallen onder de ogen

Behandelingen van donkere kringen of wallen onder de ogen Wallen of kringen onder de ogen kunnen er voor zorgen dat men er moe, ouder of minder gezond uitziet. De wallen kunnen vaak hardnekkig zijn en moeilijk te bestrijden. Er zijn verschillende behandelopties mogelijk. Kringen onder de ogen kunnen ook hardnekkig zijn en vragen om een andere aanpak. Ook camouflage behoort tot de mogelijkheden.

Oorzaken van wallen onder de ogen

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor wallen onder de ogen. Huidverslapping is één van de belangrijkste oorzaken. Tijdens het ouder worden treedt vaak huidverslapping op en de huid onder ogen zakt wat uit. Er ontstaat een grotere uitstulping en de wallen worden erger. Het kan ook zijn dat er te veel huid of te veel vet aanwezig is, zodat er een bolling ontstaat.

Er bestaan verschillende soorten wallen

Om een juiste behandeling te kunnen geven is het van belang eerst te kijken om welke soort het gaat. Wallen onder de ogen kunnen we onderverdelen in twee soorten, namelijk:

Wallen die gevuld zijn met vocht

Deze soort is gemakkelijker te bestrijden. Het gebruik van een oogcrème die vochtophoping onder de ogen tegengaat is aan te bevelen. Zelf het vocht wegmasseren is ook een optie. Vanuit de binnenooghoek naar de richting van de jukbeenderen, zodat het vocht via het lymfesysteem wordt afgevoerd. Ook het bezoek aan een erkende schoonheidssalon kan uitkomst brengen. Mocht de schoonheidsspecialiste vaststellen dat het vocht niet voldoende kan worden afgevoerd, dan kan er eventueel worden overgegaan op het verwijderen van het vocht via geluidsgolven. Het overtollige vocht wordt dan afgevoerd via het lymfesysteem, zodat de wallen aanzienlijk verminderen of verdwijnen.

Wallen die gevuld zijn met vet

Deze kunnen echter niet door de schoonheidsspecialiste worden behandeld. Wel kunnen deze wallen eventueel door een cosmetische ingreep worden verwijderd.

Oorzaken van donkere kringen onder de ogen

Er kunnen diverse oorzaken zijn voor het ontstaan van donkere kringen, zoals onder andere:
 • Slaapgebrek.
 • Het kan genetisch bepaald zijn.
 • Veroudering (waardoor de huid slapper wordt).
 • Ongezonde voeding.
 • Bloedarmoede.

Dunne, doorschijnende huid onder de ogen

De huid onder de ogen kan dun zijn, waardoor donkere kringen beter zichtbaar worden. Ook een gebrek aan vocht in het lichaam kan de donkere kringen verergeren. Doordat er (te) weinig vocht tussen de huid aanwezig is kan de kleur van het bot er doorheen schijnen. Hierdoor ontstaat een grauwe kleur onder de ogen.

Wat kun je doen tegen kringen onder de ogen?

 • Meer water drinken zodat er voldoende vocht onder de huid komt.
 • Zorg voor een goede en voldoende nachtrust.
 • Probeer stress te vermijden.
 • Gezond en vitaminerijk eten.
 • Vermijd overmatig gebruik van koffie of alcohol.
 • Roken is ook niet bevorderlijk voor een stralende huid.
 • Bij bloedarmoede kun je op doktersadvies ijzertabletten slikken.

Bron: Aitoff, PixabayBron: Aitoff, Pixabay
Natuurlijke middelen
Tien minuten tot een kwartier (afgekoelde) theezakjes of zakjes van groene thee op de ogen leggen heeft een verhelderend effect op donkere kringen. Ook schijfjes komkommer, of schijfjes aardappel op de ogen leggen kan helpen om kringen te verminderen.

Eye Slices Bright Eyes van Biotanix verminderen donkere kringen en zwellingen

Dit zijn groene schijfjes gedrenkt in een vloeistof die o.a. bestaat uit rooibosthee. De schijfjes moeten gedurende vijf minuten op de ogen worden gelegd. Er zitten twee schijfjes in de verpakking, goed voor tien maal gebruik. Deze eye pads hebben tevens een verkoelend en kalmerend effect. Ze kosten rond de tien tot ongeveer twaalf euro en zijn verpakt in een groen plastic doosje.

Crèmes voor de oogcontour

Even better oogcrème van Clinique heeft een oplichtende en verhelderende werking op de oogcontour. Het product zit in een kleine tube van slechts 10 ml. Op de tube zit een speciale applicator die een verkoelende werking heeft op de huid. Knijp licht in de tube zodat er een kleine hoeveelheid van de crème naar buiten komt en strijk dit met de applicator over de huid, van binnen naar buiten. De crème bevat lichtreflecterende deeltjes en is iets gekleurd. Nadeel is de prijs van ongeveer 40 euro voor 10 ml. Na twaalf weken zouden de kringen 30 procent lichter zijn. Met deze kleine tube doe je geen twaalf weken, dus deze methode is vrij prijzig.

Eye wonder van Dr. Skin vermindert zwellingen rond de ogen, het is kalmerend en herstellend en kan ook worden gebruikt bij donkere kringen. Dit product bevat geen parfum, geen parabenen en geen minerale oliën.

Fresh Eyes van Biomed heeft een vochtafdrijvende werking en is honderd procent natuurlijk. Het product zorgt voor een strakkere huid rond de ogen en voor een frisse oogopslag. Het bevat echter wel parfum.

Camouflage

Clinique heeft ook een concealer van Even Better. Deze camoufleert vlekken, donkere kringen en egaliseert de teint. Het heeft een oplichtende werking. Neem een kleur die niet al te licht is, hierdoor kunnen de kringen juist naar voren komen. Eén tint lichter dan de eigen huidskleur is meestal goed. Maar neem zeker geen kleur die te donker is! Kies voor een concealer met gele ondertonen. Ook andere merken hebben goede concealers. Bijvoorbeeld Coverderm en Vichy hebben producten voor huidimperfecties, zoals wijnvlekken, littekens, acné, enz. Deze make-up en concealers zijn waterbestendig. De make-up van Coverderm moet met een speciale reiniger worden verwijderd.

Lichtreflecterende pigmenten

Camouflageproducten en foundation met lichtreflecterende pigmenten weerkaatsen het licht, zodat huidimperfecties of donkere kringen rond de ogen minder opvallen. Deze producten zijn van verschillende merken verkrijgbaar, bijvoorbeeld van Max Factor, L’oreal en Yves Rocher, evenals Even Better Eyes van Clinique.
© 2016 - 2024 Ymannee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wallen en donkere kringen verwijderen met carboxytherapieWallen en donkere kringen verwijderen met carboxytherapieWallen verwijderen is gemakkelijker dan je denkt. Als je verschillende jaren last had van wallen en donkere kringen onde…
Kringen onder de ogen laten verwijderen, hoe?Kringen onder de ogen laten verwijderen, hoe?Donkere kringen onder je ogen. Hoe verwijder je die? Als je last hebt van donkere kringen onder je ogen, wil je daar mee…
Last van wallen? Verminder ze met smoothiesLast van wallen? Verminder ze met smoothiesHeb je last van wallen en donkere kringen onder de ogen? Hebben de vele feestjes hun gevolgen voor de huid? Gelukkig kan…
Donkere kringen onder je ogen, wat doe je er aan?Donkere kringen onder je ogen, wat doe je er aan?Donkere kringen onder de ogen zijn voor veel mensen een storende factor. Ze zien er niet fris en uitgeslapen uit, wat ku…

La vie est belle, eau de parfum van LancômeLa vie est belle, eau de parfum van LancômeLa vie est belle van Lancôme, gelanceerd in 2012, bestaat voor bijna vijftig procent uit natuurlijke ingrediënten. De ge…
Waar of niet waar? Fabels en feiten over grijs haarWaar of niet waar? Fabels en feiten over grijs haarVoor velen geldt grijs haar als een symbool van wijsheid en ervaring, anderen haten het krijgen van grijze haren omdat z…
Bronnen en referenties
 • Opleiding tot schoonheidsspecialiste
 • Afbeelding bron 1: Aitoff, Pixabay
Ymannee (48 artikelen)
Gepubliceerd: 18-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.