Grijs haar kleuren met henna
Heb je grijs haar maar ben je er nog niet aan toe om het uit te laten groeien? Dan ben je gedoemd de rest van je leven je haar te verven. De meeste mensen grijpen hiervoor naar chemische haarkleurmiddelen. Deze geven de beste en meest zekere grijsdekking, maar zijn niet goed voor je haar en hoofdhuid, waardoor er allergische reacties kunnen ontstaan. Gelukkig kan het ook anders: gezonder en natuurlijker. Veilig kleuren met henna.
Lawsonia
De hennastruik komt van het plantengeslacht Lawsonia. De plant komt voor in Noord-Afrika, India en het Nabije Oosten. Het poeder dat uit de struik gewonnen wordt, geeft een rode kleurstof af waarmee de haren geverfd kunnen worden.
Rood
Pure henna is dus rood. Toch zijn er ook pakjes henna te koop die een andere kleur bieden; goudblond, kastanje bruin of zwart. In deze gevallen gaat het niet meer om pure henna, maar is het poeder gemengd met andere kleurstoffen om een andere tint te verkrijgen.
De pasta aanmaken
Henna maak je aan in een pastic of glazen bakje met een niet-metalen lepel. Je voegt (warm) water toe en mengt dit tot een yoghurtdik papje. Dit is in principe voldoende, maar je kunt er ook nog andere dingen aan toevoegen; bijvoorbeeld citroensap voor de glans en om er zeker van te zijn dat de kleurstof vrijkomt. Het beste kun je het papje na het aanmaken een nacht afgedekt laten staan. Dit noemt men de ‘dye release’, het vrijgeven van de verfstof.
Om het papje wat smeuïger te maken kun je crèmespoeling, olijfolie, honing of yoghurt toevoegen. Dit is extra voedend voor het haar en vergemakkelijkt tevens het uitspoelen.
Grijs
Vaak wordt het afgeraden om grijs haar te kleuren met henna. Zou je pure (dus rode) henna op je grijze haren smeren en dit een uur of twee in laten trekken, kun je er bijna vanuit gaan dat je grijze haren worteltjesoranje uit de strijd komen. Dit wil je waarschijnlijk niet, daarom zijn er wat trucjes die je kunt uitproberen.
Hennagloss voor blondines
Ben je van nature blond en wil je je grijze haren wegwerken? Dan kun je een hennagloss proberen. Hiervoor maak je een theelepeltje henna aan met wat warm water tot een gladde pasta, je voegt een theelepel citroensap toe en laat dit een nacht afgedekt staan.
De volgende dag meng je het beetje henna met een kopje crèmespoeling zonder siliconen. Siliconenvrije haarprodukten zijn beter voor je haar en zorgen er ook voor dat de henna beter aan je haren hecht.
Smeer dit papje op je grijze uitgroei. Met een kwast kun je heel nauwkeurig werken, of je laat het een ander voor je doen. De conditioner maakt het aanbrengen gemakkelijk. Dek je haren af met een plastic mutsje en drapeer een handdoek om je hoofd. Laat de pasta hooguit drie kwartier zijn werk doen en spoel je haren uit. Als het goed is, zijn je grijze haren voorzien van een mooie goudblonde gloed.
Let wel: Henna is een natuurprodukt. Zekerheid over het resultaat heb je dus niet. Het kan zijn dat deze behandeling niet pakt, of dat je haren toch meer oranje zijn geworden dan je voor ogen had.
Cassia op grijs haar
Cassia of senna
Naast henna is er ook cassia, in de volksmond ‘kleurloze henna’ genoemd. Cassia heet ook wel senna. Hoewel afkomstig van een andere struik dan de lawsonia, is het principe hetzelfde; je maakt een papje van het poeder met heet water, waar je naar behoefte andere ingrediënten aan toevoegt. Deze pasta smeer je in haar, waarna je het liefst een paar uur laat zitten.
Effect op grijs haar
Op grijs, wit of heel lichtblond haar geeft cassia een gele gloed, als je het op zijn minst een uur of drie laat zitten en aan het papje citroensap toevoegt voor de dye release. Je kunt dit eens testen als je de eerder genoemde hennagloss met pure henna nog niet aandurft. Mocht je met cassia het gewenste effect op je grijze haren krijgen, dan is dat geweldig. Mocht je weinig of helemaal geen effect hebben, dan kun je een volgende keer een theelepel henna toevoegen om wat meer kleur te krijgen. Je kunt de dosis henna dan steeds een beetje opvoeren om het gewenste effect te krijgen. Beter zo dan andersom, teveel henna geeft meer kleur en deze kleur is definitief! Experimenteren dus en met een beetje geduld je ideale mix samenstellen.
Henna en grijsdekking voor donkerharigen
Van nature een brunette of zwartharige met grijze uitgroei? Dan kun je eerst een hennabehandeling doen op de uitgroei. Laat de pasta anderhalf tot drie uur zitten. Daarna kun je je haren verven met indigo, dit is ook een natuurlijk kleurpoeder dat gebruikt wordt om de haren donkerder te krijgen.
Een eetlepel indigo poeder mengen met een kopje conditioner. Laat dit mengsel een kwartier rusten. Zet dit papje op je eerder met henna behandelde uitgroei en laat de pasta afgedekt een kwartioer zitten voor kastanjebruine resulataten, twintig tot veertig minuten voor donkerder bruin haar en een uur of langer voor zwart haar. Ook hier is het een kwestie van uitproberen. Laat de indigo eerst wat korter intrekken als je niet te donkere resultaten wilt, of voeg wat minder indigopoeder toe. Je kunt de dosis altijd nog opvoeren of de pasta langer laten zitten.
Veilig en voedend
Het voordeel van henna boven chemische haarkleuringen is dat het goed voor je haar is. Na een hennabehandeling glanst het haar, voelt het stevig aan en zul je minder last van haaruitval hebben. Dit in tegenstelling tot chemische kleurmiddelen, die het haar alleen maar uitdrogen.
Gezondheid
Naast de uiterlijke voordelen biedt henna een nog veel beklangrijker voordeel: het is gezond voor jezelf! Chemische haarkleuingen trekken niet alleen in je haren, maar ook inde huid, zodat de giftige stoffen in je bloedbaan terecht kunnen komen. Op de langere termijn is dat niet zo’n prettig idee. Bovendien geven chemische haarkleurmiddelen nogal eens een allergische reactie. Je hoofdhuid wordt rood, gaat jeuken en verven kun je dan voorlopig wel vergeten. Probeer daarom zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijke middelen om je gezondheid en je haren een plezier te doen.