Grijs haar voorkomen, verhelpen en behandelen

Grijs haar voorkomen, verhelpen en behandelen De oorzaak voor grijs haar kan veelzijdig zijn: erfelijkheid, stress, slechte voeding, gebrek aan vitamines, chemo en een slechte conditie van de hoofdhuid. Door deze oorzaken aan de basis aan te pakken, kan je grijs haar voorkomen, verhelpen en behandelen. Hier volgen enkele tips.

Oorzaken

Erfelijkheid

Vroegtijdig grijs haar heeft in de meeste gevallen veel met erfelijkheid te maken. Als één van je ouders op jonge leeftijd grijs is geworden, dan bestaat de kans dat je hier ook met jonge leeftijd te kampen mee gaat hebben.

Voeding en vitamines

Na erfelijkheid is slechte voeding de voornaamste oorzaak van vroegtijdig grijs haar. Zorg dat je gevariëerd eet en genoeg vitamines binnenkrijgt en neem eventueel een voedingssupplement. Vooral vitamine B, ijzer, koper en jodium zijn belangrijk om de kleur van je haar te behouden.

Conditie van je hoofdhuid

Een slechte conditie van de hoofdhuid ligt eveneens aan de basis van grijs haar. Geregeld met vuil haar rondlopen werkt grijs haar zeker in de hand. Ook je haar met te heet water wassen en het nadien te heet stylen is slecht voor de conditie van je haar en moet je vermijden indien je grijs haar wil voorkomen.

Stress en vermoeidheid

Grijs haar door stress en vermoeidheid is een veelgehoorde oorzaak. Stress en problemen veroorzaken ongelooflijk veel spanning in de hoofdhuis waardoor vitamines en zuurstof het haar niet meer kan bereiken. Het effect hiervan kan onmiddellijk zijn. Iedereen kent wel minimum één persoon die grijs in één nacht is geworden.

Chemo

Bepaalde soorten chemo voor kankerpatiënten kunnen het haar in zeer korte tijd grijs maken of laten uitvallen. Dit is één van de normale neveneffecten van de behandeling.

Grijs haar voorkomen, verhelpen en behandelen

Voeding

Bepaalde voeding moet ten allen tijde vermeden worden indien je grijs haar wenst te voorkomen, te verhelpen en te behandelen. Deze voedingsmiddelen zijn suiker, koekjes, wit brood, witte pasta, frisdranken, confituur, taart en gebak.

Yoghurt met biergist

Eet dagelijks een potje yoghurt met een soeplepel biergist. Dit is de ideale remedie om grijs haar te verhelpen, te behandelen en te voorkomen.

Currybladeren

Het overvloedig eten van currybladeren helpt eveneens om grijs te voorkomen en te verhelpen. De currybladeren kan je eten als chutney of uitgeperst in karnemelk.

Vitamines

Neem extra vitamines en mineralen om grijs haar te voorkomen en te verhelpen. Geef de voorkeur aan de volgende vitamines en mineralen: ijzer, koper, jodium en vitamine B12.

Thee als spoelwater

Grijs haar kan je gemakkelijk behandelen door na de shampoobeurt het laatste spoelwater door koude thee te vervangen. Dit helpt om vroegtijdig grijs haar te verminderen.

Massage van de hoofdhuid met amandelolie

Masseer je hoofdhuid verschillende keren per week met amandelolie. Dit verbetert de bloeddoorstroming naar het haar en geeft het tegelijkertijd extra voedingsstoffen.

Massage van het voorhoofd

Ook het dagelijks masseren van je voorhoofd is een probaat middel om grijs haar te voorkomen. Dit verhelpt blokkages en verbetert de bloeddoorstroming.

Camoufleren

Grijs haar kan je uiteraard ook altijd camoufleren door het te kleuren. Hoewel dit de meest gebruikte methode is, weigeren veel mensen dit te doen om de negatieve effecten van de chemicaliën op het lichaam te voorkomen. Denk er ook aan dat het haar kleuren het grijs worden erger kan maken. Het gebruik van henna is een meer natuurlijke manier om grijs haar te camoufleren.Bovendien maakt henna het haar zachter.
© 2012 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beauty: wat te doen met grijs haar?Beauty: wat te doen met grijs haar?De een vindt grijs worden geen probleem en de ander wel. De een krijgt een mooie kleur grijs haar en de ander niet. Maar…
Waar of niet waar? Fabels en feiten over grijs haarWaar of niet waar? Fabels en feiten over grijs haarVoor velen geldt grijs haar als een symbool van wijsheid en ervaring, anderen haten het krijgen van grijze haren omdat z…
Grijs haar voorkomen en behandelen. Help ik word grijs!Grijs haar voorkomen en behandelen. Help ik word grijs!U begint stilaan grijs te worden? Geen nood, u bent niet de enige persoon op deze planeet. Het is nu eenmaal een fenomee…
Vroegtijdig grijze of witte haren: Oorzaken van grijs haarVroegtijdig grijze of witte haren: Oorzaken van grijs haarBij het verouderen krijgen mensen witte of grijze haren. Het menselijk lichaam heeft miljoenen haarzakjes langs de huid.…

Droge huid voorkomen, verzorgen en behandelenDroge huid voorkomen, verzorgen en behandelenDroge huid is één van de meest voorkomende huidproblemen. Vooral tijdens de winter kan de huid droog en trekkerig aanvoe…
Pigmentvlekken verwijderen en vervagenPigmentvlekken verwijderen en vervagenPigmentvlekken laseren is de bekendste en meest gebruikte methode om deze ongewenste huidverkleuringen te verwijderen. T…
Bronnen en referenties
 • The American Holistic Medical Association Guide to Holistic Health: Healing Therapies For Optimal Wellness. The American Holistic Medical Association.
 • Healing and Prevention Through Nutrition. Evita Ochel.
 • Geneeskrachtige kruiden voor dummies. Christopher Hobbs.
 • Handboek natuurlijke gezondheid, natuurlijke geneeswijzen. Andrew Weil.
 • De taal der kruiden. Mellie Uyldert.
 • Compleet handboek van de natuurlijke geneeswijzen. Jane Alexander.
 • Natuurlijk pijn verlichten. Richard Thomas & Sjoukje Leegsma.
 • Het handboek voor een natuurlijke gezondheid. Mark Evans.
 • Geneeskrachtige planten en kruiden. Ute Kunkele & Till Lohmeyer.
 • Geneeskrachtige kruiden en planten. Elfrune Wendelberger.
 • Ayurveda en kruiden. Vasant Lad & David Frawley.
 • Praktische homeopathie. Claude Binet.
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 20-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.