Droge huid voorkomen, verzorgen en behandelen

Droge huid voorkomen, verzorgen en behandelen Droge huid is één van de meest voorkomende huidproblemen. Vooral tijdens de winter kan de huid droog en trekkerig aanvoelen en zelfs beginnen schilferen. Toch kan je droge huid gemakkelijk voorkomen, verzorgen en behandelen met voeding en een huisgemaakte crème.

Oorzaken van een droge huid

Dehydratatie

Dehydratatie is de voornaamste oorzaak van een droge huid. Als je dagelijks niet genoeg water drinkt of veel caffeïne en suiker verbruikt, dan zorgt dit onherroepelijk voor een trekkerige en droge huid.

Ongezonde voeding

Naast dehydratatie staat ook ongezonde voeding bovenaan de lijst van oorzaken. Vooral vitamine A en vitamine B tekorten zorgen voor een droge huid.

Tips om een droge huid te voorkomen, te verzorgen en te behandelen

Amandelolie, olijfolie of druivenpitolie

Masseer je droge huid dagelijks voor het slapengaan met amandelolie, olijfolie of druivenpitolie (of een mengeling van de drie). Dit is de beste methode die er bestaat om een droge huid te voorkomen, te verzorgen en te behandelen.

Aloe vera

Smeer een dikke laag aloe vera gel op je huid en laat indringen totdat er geen gel meer overblijft.

Bananen

Plet een rijpe banaan. Smeer dit vervolgens op de droge huid en laat minimum twintig minuten intrekken. Daarna afspoelen met lauw water.

Papaya

Pureer een papaya en breng de pulp één keer per week op je gezicht aan om een droge huid te voorkomen.

Avocado

Plet een avocado en meng met enkele druppels citroensap.Laat twintig minuten in de droge huid intrekken en spoel daarna af met lauw water.

Wortelen

Kook en plet een wortel en breng de pulp aan op je gezicht om je droge huid mee te verzorgen en te behandelen.

Eigeel

Masseer je gezicht vijftien minuten lang met het geel van een ei.

Honing

Breng een dikke laag honing aan op je droge huid. Laat vijftien minuten intrekken en spoel af met lauw water.

Pindaboter, melk en honing

Een droge huid kan je heel gemakkelijk voorkomen, verzorgen en behandelen door ze in te smeren met 2 eetlepels pindaboter, een beetje melk en een vierde theelepel honing. Laat deze natuurlijke crème intrekken totdat ze helemaal is opgedroogd. Daarna afspoelen met lauw water.

Groene klei en honing

Voeg één theelepel groene klei in poedervorm samen met één theelepel honing. Breng aan op de droge huid en laat twintig minuten intrekken.

Havermout en honing

Peelings kunnen een droge huid soms nog meer uitdrogen. Je kunt echter ook een natuurlijke peeling maken op basis van havermout en honing die je huid niet alleen peelen maar ook verzorgen en voeden.

Amandelpasta en melk

Nog een andere peeling kan je maken op basis van een beetje amandelpasta (te verkrijgen in de natuurvoedingswinkel) waaraan je een beetje volle melk hebt toegevoegd. Masseer hiermee minimum vijftien minuten lang de droge huid. Nog beter zou zijn om de amandelpasta en melk een hele nacht lang te laten intrekken.

Eigeel, sinaasappelsap, olijfolie, rozenwater en limoensap

Meng 1 eigeel met 1 theelepel sinaasappelsap, 1 theelepel olijfolie, enkele druppels rozenwater en enkele druppels limoensap. Breng dit mengsel elke ochtend op je gezicht aan en laat minimum vijftien minuten intrekken. Daarna goed afspoelen.

Volle melk en kurkuma

Masseer je droge huid dagelijks met een beetje volle melk waaraan je een flinke schep kurkuma hebt toegevoegd.

Water

Je huid kan je het best reinigen met lauw water alleen. Zorg ervoor dat het water nooit te warm is, zeker tijdens de winter. Wat je ook kunt doen, is een katoenen bolletje weken in een mengeling van volle melk, olijfolie en zonnebloemolie, en hiermee je gezicht wassen. Eindig met een beetje lauw water.
© 2012 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Droge hielen verzorgen en eelt voorkomenDroge hielen verzorgen en eelt voorkomenDroge hielen en eelt betekenen gewoon dat je je voeten te weinig aandacht geeft. Door je voeten niet te veel te belasten…
Wat moet je doen tegen een droge huid?Wat moet je doen tegen een droge huid?Een droge huid is geen zware medische aandoening, maar het is toch iets vervelends. Gelukkig bestaan er genoeg oplossing…
Droge huid: wat kun je hieraan doen?Droge huid: wat kun je hieraan doen?Tegenwoordig willen mensen dagelijks onder de douche omdat ze zich schoon willen voelen. Vooral een warme douche kan de…
Droge handen: oorzaak en tipsDroge handen: oorzaak en tipsDroge handen vormen vooral in de droge winterperiode bij veel mensen klachten. Droge handen kunnen echter het hele jaar…

Een mini-stijltang: Dé must-have voor alle vrouwen!Je kent het verschijnsel wel: vrouwen met krullen willen stijl haar en vrouwen met stijl haar willen juist krullen. Hier…
Grijs haar voorkomen, verhelpen en behandelenGrijs haar voorkomen, verhelpen en behandelenDe oorzaak voor grijs haar kan veelzijdig zijn: erfelijkheid, stress, slechte voeding, gebrek aan vitamines, chemo en ee…
Bronnen en referenties
 • The American Holistic Medical Association Guide to Holistic Health: Healing Therapies For Optimal Wellness. The American Holistic Medical Association.
 • Healing and Prevention Through Nutrition. Evita Ochel.
 • Geneeskrachtige kruiden voor dummies. Christopher Hobbs.
 • Handboek natuurlijke gezondheid, natuurlijke geneeswijzen. Andrew Weil.
 • De taal der kruiden. Mellie Uyldert.
 • Compleet handboek van de natuurlijke geneeswijzen. Jane Alexander.
 • Natuurlijk pijn verlichten. Richard Thomas & Sjoukje Leegsma.
 • Het handboek voor een natuurlijke gezondheid. Mark Evans.
 • Geneeskrachtige planten en kruiden. Ute Kunkele & Till Lohmeyer.
 • Geneeskrachtige kruiden en planten. Elfrune Wendelberger.
 • Ayurveda en kruiden. Vasant Lad & David Frawley.
 • Praktische homeopathie. Claude Binet.
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 20-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.