Wat moet je doen tegen een droge huid?

Wat moet je doen tegen een droge huid? Een droge huid is geen zware medische aandoening, maar het is toch iets vervelends. Gelukkig bestaan er genoeg oplossingen tegen een droge huid.

Hoe ontstaat een droge huid?

Op onze huid ligt een dun laagje talg, het is een talglaagje. Dit laagje is opgebouwd uit huidvetten die samen een mengel vormen, namelijk het talglaagje. Dit laagje kunnen wij echter niet zien. Het talglaagje houdt onze huid soepel en voorkomt ruwheid. Wanneer dit laagje echter afgebroken wordt of de hoeveelheid aan huidvetten verminderd wordt, zal dit een droge huid veroorzaken. Want doordat de laag verdund of afgebroken is, zal er vochtverlies via de huid optreden waardoor de huid uitdroogt. Daarom is het van belang om je huid niet al te vaak te wassen met zeep zodat het talglaagje intact blijft. Mensen die dan ook veelvuldig in contact komen met reinigingsproducten als water en zeep, zoals schoonmaaksters, hebben dus een grotere kans op een droge huid.

De belangrijkste oorzaken van uitdroging

Er zijn heel wat oorzaken van een droge huid, de belangrijkste zijn:
  • Overtallig gebruik of contact met zeep of andere reinigende producten
  • Koude temperatuur
  • Gure wind
  • Droge lucht

Gevolgen van een droge huid

Er zijn ook heel wat mogelijke gevolgen van een droge huid, zoals bijvoorbeeld ook roodheid van je huid, maar de belangrijkste zijn:
  • Het schilferen of afbladeren van de huid wanneer je met een handdoek of iets dergelijks erover wrijft.
  • Jeuk aan de armen en benen na het nemen van een douche of bad.
  • De glans van je huid is weg. Je huid heeft eerder een witte kleur en ziet er uitgedroogd uit.

Oplossingen voor een droge huid

Draag handschoenen

Als je veel in contact komt met reinigingsproducten, bijvoorbeeld wanneer je schoonmaakster of afwasser bent, draag dan geschikte handschoenen zodat je huid niet voortdurend in aanraking komt met de reinigingsproducten.

Voldoende luchtvochtigheid

Tijdens de winter zetten de meeste mensen hun centrale verwarming op waardoor de luchtvochtigheid afneemt. Daardoor zal je last gaan krijgen van een jeukende droge huid. Dit is gemakkelijk op te lossen door bijvoorbeeld een pot met water op de verwarming te zetten.

Niet te veel zeep gebruiken!

Zorg ervoor dat je niet te veel in contact komt met zeep en andere reinigingsproducten zoals shampoo. Natuurlijk mag je wel nog een beetje gebruiken, maar let er gewoon op dat je niet te veel gebruikt.

Gebruik een crème

Tegenwoordig zijn er genoeg crèmes te verkrijgen en vaak tegen een zacht prijsje. Zelf gebruik ik een vaseline op basis van aloë vera als ik last heb van een droge huid. Het gebruik is heel simpel: je smeert wat crème op je droge huid en laat het intrekken.

Niet te lang douchen

Als je te lang onder een hete douche staat of in een heet bad ligt zal er ook vochtverlies optreden. Dit kun je voorkomen door niet te lang blootgesteld te worden aan het hete water. Bovendien kun je nadat je bent afgedroogd een crème aanbrengen om de uitdroging van de huid tegen te gaan.
© 2011 - 2024 Michielvl, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welk soort huidtype heb ik?Welk soort huidtype heb ik?Welk soort huidtypes zijn er allemaal en welke heb ik nu eigelijk. Hieronder vindt je een overzicht welk soort huidtypes…
Droge handen en eczeemDroge handen en eczeemHet is goed mogelijk dat je last hebt van droge handen omdat je eczeem hebt. Eczeem is een huidaandoening en veel mensen…
Een droge, verouderde huid oppeppen van binnenuitEen droge, verouderde huid oppeppen van binnenuitIedereen wil zijn of haar gezonde, jonge huid behouden. Antirimpelcrèmes zijn niet aan te slepen in de winkels, maar kun…
Droge huid in de winter: huidverzorgingDroge huid in de winter: huidverzorgingWat zijn de oorzaken van een te droge huid tijdens de winter? Wat zijn de oorzaken waarom een droge huid nog droger word…

Oplossingen haaruitvalOplossingen haaruitvalDe gemiddelde mens verliest zo'n honderdtal haren per dag. Indien je er meer verliest, lijd je aan haaruitval. Dringend…
Beauty: CouperoseRelatief veel mensen hebben in meer of mindere mate last van couperose. Soms hebben mensen niet eens in de gaten dat ze…
Michielvl (9 artikelen)
Gepubliceerd: 09-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.