Droge handen en eczeem

Droge handen en eczeem Het is goed mogelijk dat je last hebt van droge handen omdat je eczeem hebt. Eczeem is een huidaandoening en veel mensen die dit hebben, hebben erg veel last van droge handen. Wat kun je hier zoal tegen doen om de droge huid te verminderen? Wat kun je doen tegen droge handen die zijn ontstaan door eczeem?

Wat is eczeem?

Eczeem is een huidaandoening waar veel mensen last van hebben. Het kan zorgen voor droge handen, maar ook kan de huid gaan schilferen of jeuken. Sommige mensen hebben niet alleen last van eczeem op hun handen, maar ook op hun romp, benen, hoofd of armen. Veel mensen die eczeem hebben, hebben daar vooral in de wintermaanden erg veel last van. Eczeem kan namelijk erg seizoensgebonden zijn.

Eczeem en symptomen

Zoals al werd gezegd kan de huid erg schilferig zijn, maar ook kan de huid rood en droog zijn. Het kan zijn dat de huid op verschillende plekken bloedt en dat er wondjes zitten. Dit komt door het vele krabben. Eczeem komt vooral vaak in de winter voor, maar kan ook zeker in de zomermaanden voorkomen. Als iemand last heeft van Craquelé-eczeem, dan is de eczeem doorgaans erg plaatselijk.

Droge huid

Door eczeem kan er een droge huid ontstaan. Wanneer je droge handen hebt door eczeem, dan kun je het idee hebben alsof je gek wordt van de jeuk. Vooral in de wintermaanden kan dit heel vervelend zijn.

Maatregelen?

Wanneer je last hebt van eczeem, dan zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen. Let bijvoorbeeld goed op wanneer je gaat douchen. Douche niet te lang en zet het water ook niet te warm. Na het douchen is het belangrijk dat je je handen met eczeem goed droog maakt. Doe dit echter door te deppen met de handdoek en niet door te wrijven. Gebruik bij voorkeur geen zeep, omdat dit juist de huid nog verder kan uitdrogen. Eventueel zou je je handen kunnen insmeren met vaseline.

Zon

Mensen met eczeem hebben in het algemeen veel minder last van hun huid wanneer de zon schijnt. Dit is dus iets om goed in de gaten te houden wanneer je last hebt van droge handen en eczeem. Zoek de zon dus op zodra je kan, maar let natuurlijk wel goed op voor zonnebrand en smeer je altijd goed in. Voor sommige mensen kan het helpen om in de winter een korte vakantietrip te maken naar de zon.

Middelen tegen een droge huid

Je kunt ervoor kiezen om vaseline op je huid te smeren. Hier kunnen je handen wat minder droog door worden. Pas wel een beetje op met andere middelen en probeer niet zomaar van alles uit. De eczeem kan er juist erger door worden. Pas dus op met bijvoorbeeld handcrème en raadpleeg eerst een arts voordat je gebruik maakt van bepaalde middelen.

Dermatoloog

Aangezien eczeem een huidaandoening is, kan het raadzaam zijn een dermatoloog te raadplegen. Een dermatoloog is iemand die gespecialiseerd is in huidproblemen en kan dus voor de juiste behandeling en het juiste advies zorgen. Een dermatoloog mag eventueel ook medicatie voorschrijven. Doorgaans moet je wel een doorverwijzing krijgen van bijvoorbeeld je huisarts om terecht te kunnen bij een dermatoloog. Je moet er ook rekening mee houden dat er behoorlijke wachttijden kunnen gelden en dat je niet direct een plekje hebt.

Lees verder

© 2013 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips tegen droge handenTips tegen droge handenDroge handen hebben is heel vervelend, je handen voelen grof en ruw aan, wat kun je doen tegen droge handen?
Droge handen: oorzaak en tipsDroge handen: oorzaak en tipsDroge handen vormen vooral in de droge winterperiode bij veel mensen klachten. Droge handen kunnen echter het hele jaar…
Eczeem behandelingEczeem behandelingEczeem is een huidaandoening die vaak voorkomt bij jongere kinderen maar kan ook voorkomen op latere leeftijd. Deze aand…
Was je handen goedWas je handen goedWas jij je handen wel goed? Handen wassen wordt ons al van jongs af aan geleerd. Maar is handen wassen ook echt nuttig e…

Pijnappelklier of epifyse nog veel onderzoek nodigDe pijnappelklier (ook epifyse genoemd) is een kegelvormige klier die zich in het midden van de hersenen bevindt. De kli…
Spijsvertering onder de loep  de leverSpijsvertering onder de loep de leverDe lever heeft een spilfunctie in de spijsvertering. De poortader transporteert immers het zeer voedingsstofrijke bloed…
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 24-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.