Wat moet je niet doen met droge handen?

Wat moet je niet doen met droge handen? Wanneer je last hebt van droge handen, dan is dat natuurlijk ontzettend vervelend. Het jeukt en soms doet het ook erg veel pijn. Het laatste dat je wilt, is het proces verergeren. Welke dingen moet je dus vooral niet doen wanneer je last hebt van droge handen? Welke dingen kun je het beste vermijden?

Droge handen

Droge handen kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo kun je bijvoorbeeld droge handen krijgen door de luchtvochtigheid in huis. Ook kan je huid droog worden door bepaalde huidproblemen. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld van nature al droge handen en hebben hier erg snel last van.

Zeep

Zeep gebruiken voor je handen klinkt logisch en veel mensen hebben niet in de gaten dat een droge huid kan ontstaan door het gebruik van zeep. Er zijn mensen die slecht reageren op zeep en daarbij kan zeep de huid ook nog eens flink uitdrogen. Kies daarom bijvoorbeeld voor zeepvrije zeep, zodat je je handen toch schoon kunt maken, zonder dat daar zeep bij komt te kijken. Let tevens altijd heel goed op de ingrediënten van bijvoorbeeld handcrème. Het is heel goed mogelijk dat hier zeep in zit, zonder dat je dat in de gaten hebt.

Douchen

Een droge huid en dus ook droge handen, kan ontstaan door het douchen. Mensen die te vaak, te lang of te warm douchen, kunnen last krijgen van een droge huid. Mensen weten dit niet altijd, omdat je niet direct verwacht dat de huid droog kan worden als je vaak onder het water staat. Let hier dus op en douche bij voorkeur net iets minder warm of lang.

Schoonmaakmiddelen

Er zijn veel agressieve schoonmaakmiddelen, vol bestandsdelen die slecht kunnen reageren op de huid en waar je dus droge handen van kunt krijgen. Je kunt kiezen voor minder agressieve schoonmaakmiddelen, maar wanneer dit geen optie is, kun je ook overwegen om rubberen handschoenen te dragen.

Losse velletjes

Heb je last van droge handen? Dan is de kans vrij groot dat je last hebt van losse velletjes op je handen. Waarschijnlijk heb je de neiging hier aan te trekken en ze weg te halen. Er kunnen vervelende wonden ontstaan wanneer je aan deze velletjes zit en dit kan ook gaan bloeden. Je huid kan er pijnlijker door worden en het is dus beter om niet aan deze losse vellen te komen. Ze vallen er vanzelf wel af en door er af te blijven voorkom je korstjes en wonden.

Welke middelen werken?

Als je last hebt van droge handen, dan weet je waarschijnlijk al hoeveel middeltjes er op de markt zijn die bewijzen om een droge huid tegen te gaan. Luister hierbij vooral naar je gevoel. Als je een product gebruikt en het voelt niet goed, dan is het waarschijnlijk ook geen product dat werkt voor jou. Probeer dus een product te vinden dat voor jou werkt en niet waarvan anderen zeggen dat het werkt. Wat je sowieso kunt doen is gebruik maken van vaseline. Smeer je handen hiermee in voordat je gaat slapen. Een goede handcrème kan ook helpen.

Huisarts of dermatoloog

Wanneer het je niet lukt om van je droge handen af te komen, kun je altijd nog naar je huisarts gaan die je kan doorverwijzen naar een dermatoloog. Je kunt dan hulp krijgen voor jouw specifieke probleem.

Lees verder

© 2013 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips tegen droge handenTips tegen droge handenDroge handen hebben is heel vervelend, je handen voelen grof en ruw aan, wat kun je doen tegen droge handen?
Droge handen: oorzaak en tipsDroge handen: oorzaak en tipsDroge handen vormen vooral in de droge winterperiode bij veel mensen klachten. Droge handen kunnen echter het hele jaar…
Was je handen goedWas je handen goedWas jij je handen wel goed? Handen wassen wordt ons al van jongs af aan geleerd. Maar is handen wassen ook echt nuttig e…

Fantoom Vibratie SyndroomWie kent het niet: je denkt dat je telefoon rinkelt in je broekzak, maar wanneer je die eruit haalt blijkt dat er helema…
Osteopathie en betrouwbare behandelingOsteopathie en betrouwbare behandelingOsteopathie is een wijze van genezen waarbij zowel het bewegingsapparaat als de orgaanstelsels en het zenuwstelsel worde…
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 17-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.