Droge handen in de winter

Droge handen in de winter In de winter kan het voorkomen dat je last hebt van droge handen. Dit is iets waar veel mensen mee te maken hebben. Droge handen in de winter zijn vervelend, want het zorgt voor irritaties en pijn. Op welke manieren kun je voorkomen dat jouw handen in de winter droog worden? Waar kun je zoal op letten?

Waarom zijn je handen in de winter droog?

Er zijn heel veel mensen die alleen last hebben van droge handen wanneer het winter is. Hoe kan dat toch? In de meeste gevallen heeft dit te maken met de lage luchtvochtigheid in huizen en kantoren. Wanneer we naar buiten gaan doen we in de winter vaak handschoenen aan en ook hierdoor kan er weinig vocht bij je handen komen. Een andere oorzaak kan de douche zijn. Erg veel mensen douchen in de winter veel langer en met veel warmer water dan in de zomer. Hoewel je het misschien niet direct verwacht, kan ook dit voor droge handen zorgen.

Check de luchtvochtigheid

Om droge handen in de winter te voorkomen, kan het verstandig zijn om de luchtvochtigheid in huis te meten. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een hygrometer. Is de luchtvochtigheid te laag? Dan kun je hier gemakkelijk iets aan doen. Hang bijvoorbeeld bakjes water aan de verwarming, of zet bakjes water in de vensterbank. Een raam een stukje open zetten kan ook al schelen en eventueel kun je ook altijd nog kiezen voor een luchtbevochtiger aan te schaffen. Hierdoor kan de luchtvochtigheid al snel veranderen in huis en dit kan enorm schelen met je droge handen.

Let op met handschoenen

Zoals reeds beschreven, kunnen handschoenen ook snel zorgen voor droge handen. Veel mensen beginnen al heel vroeg met het dragen van handschoenen terwijl dit vaak nog helemaal niet nodig is. Wanneer je handschoenen draagt, kies dan voor handschoenen gemaakt van materiaal dat goed ademt. Wil je om wat voor een reden dan ook toch handschoenen dragen, dan kan het helpen om ze eerst in te smeren met vaseline.

De douche?

Zoals gezegd is de douche een boosdoener als het gaat om droge handen in de winter. En dat is vreemd, want dat is niet iets dat je direct verwacht. Je staat toch immers onder het water? Wanneer de douche echter te warm is, kan dit je huid flink uitdrogen. Aangezien veel mensen in de winter warmer en langer douchen dan in de zomer. Om te voorkomen dat je huid uitdroogt door de douche, zou je minder warm of lang kunnen douchen. Ook zou je doucheschuim kunnen gebruiken speciaal voor mensen met een droge huid.

Andere middelen tegen droge handen

Er zijn verschillende andere manieren om je droge handen tegen te gaan. Scrub je handen bijvoorbeeld met grote regelmaat of bezoek een manicure. Er zijn ook speciale crèmes die kunnen helpen tegen droge handen. Kies bij voorkeur voor een handcrème waar geen zeep in zit, omdat dit juist voor droge handen kan zorgen. Een andere optie is om gebruik te maken van vaseline. Je kunt je handen elke avond voor het slapengaan insmeren met vaseline. Dit kun je gedurende de dag ook een paar keer doen. Je handen worden vanzelf een beetje droger.
© 2013 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen tegen droge handen? TipsWat te doen tegen droge handen? TipsDroge handen, wanneer je er last van hebt, wil je er uiteraard zo snel mogelijk vanaf komen. Droge handen kunnen erg jeu…
Tips tegen droge handenTips tegen droge handenDroge handen hebben is heel vervelend, je handen voelen grof en ruw aan, wat kun je doen tegen droge handen?
Wat moet je niet doen met droge handen?Wat moet je niet doen met droge handen?Wanneer je last hebt van droge handen, dan is dat natuurlijk ontzettend vervelend. Het jeukt en soms doet het ook erg ve…

Ontgiften van zware metalenHet zit in de lucht, in water, medicijnen, cosmetica en bewerkte voeding; niemand ontkomt aan het binnen krijgen van zwa…
De wonderlijke witte bloedcellen (leukocyten)De wonderlijke witte bloedcellen (leukocyten)Witte bloedcellen (leukocyten) zijn relatief groot en niet zo talrijk als de rode bloedcellen (erytrocyten). De verhoudi…
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 17-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.