Ontgiften van zware metalen

Het zit in de lucht, in water, medicijnen, cosmetica en bewerkte voeding; niemand ontkomt aan het binnen krijgen van zware metalen. Lood, cadmium, kwik, arsenicum, barium, tin en thallium zijn zware metalen en sterke gifstoffen die in ons eten en drinkwater zitten. De giftige effecten hebben invloed op mentale functies, beschadigen het zenuwstelsel en verlagen het energieniveau. Verder kunnen zware metalen de oorzaak zijn van ziekten aan de longen, hersenen, nieren, lever en andere organen. Ook bloedziekten worden in verband gebracht met zware metalen. In de westerse samenleving lopen we grote kans om gifstoffen in de vorm van zware metalen binnen het fysieke lichaam te krijgen. Het kan daarom geen kwaad om op metaalinname te letten. Daarbij is het noodzaak af en toe te ontgiften teneinde ziekten te voorkomen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Ziekteverschijnselen door zware metalen

Wanneer we langdurig worden blootgesteld aan zware metalen kan dat leiden tot achteruitgang van spieren en zenuwen. Je krijgt dan verschijnselen die lijken op Alzheimer, ziekte van Parkinson, Multiple Sclerose en spierdystrofie. Een manier om aan zware metalen te ontkomen is chelatietherapie. Er wordt met deze therapievorm via een aminozuur dat metaalionen bindt, gewerkt. Deze substantie wordt in het bloed gespoten waar het zware metalen verzamelt en vervolgens afvoert uit het lichaam. Vaak worden synthetische stoffen als DMSA en EDTA gebruikt om te ontgiften maar deze stoffen belasten op hun beurt ook het ontgiftingssysteem van het lichaam. Ze worden daarom als eenmalige handeling of laatste redmiddel toegepast.

Voeding tegen zware metalen

Omdat de gangbare manieren om gif te verliezen nare bijwerkingen hebben, stellen experts dat het beter is om zoveel mogelijk op natuurlijke wijzen van zware metalen af te komen. Er zijn voedingsmiddelen die eenzelfde werking hebben als chelatietherapie, maar dan zonder de bijwerkingen. Een voorbeeld daarvan is Chlorella Pyrenoidosa. Deze alg verwijdert cadmium, lood en kwik en bevat gluthion, een middel dat de lever helpt te ontgiften. Spirulina is een goed ontgiftingsmiddel tegen lood.

Koriander tegen zware metalen

Koriander is ook in staat om gifstoffen aan zich te binden en af te voeren uit het lichaam. Onderzoeker Yoshiaki Omura toonde aan dat wie een soep eet met veel koriander meer kwik afscheidt. Er zijn cilantrotabletten op basis van koriander die meehelpen kwik af te voeren. Verder kun je twee weken twee eetlepels lang korianderpesto eten om van het zware metaal kwik af te komen.

Antioxidantrijk voedsel

Het is belangrijk om als je wilt ontgiften veel voedsel met antioxidanten te eten. Voorbeelden daarvan zijn ui, knoflook, broccoli, spruitjes en koolsoorten zoals witte kool, bloemkool en boerenkool. Deze voedselsoorten zorgen ervoor dat vrije radicalen een stuk minder kans hebben om ziekten te veroorzaken. Daarnaast worden de supplementen zoals koriander beter opgenomen als je deze groente eet. Voeding met transvetten en geraffineerde producten doen juist het omgekeerde; ze zorgen ervoor dat zware metalen makkelijker opgenomen worden door het menselijk lichaam.

Sauna en sport

Het is goed om een voedingspatroon te combineren met andere manieren om, te ontgiften. Zweten door sport en saunagebruik helpt ook mee om zware metalen af te voeren. Iedereen kan ervaren dat je na een tijdje zweten je ´een ander mens´ voelt. Je bent ontdaan van gifstoffen. Saunagebruik na een uurtje inspannend sporten is extra goed. In combinatie met sporten en saunabezoek moet je veel water drinken; dat helpt eveneens om het lichaam te ontgiften.

Metaalarbeiders

Onder 350 metaalarbeiders is een onderzoek uitgevoerd met betrekking tot zware metalen. Metaalarbeiders krijgen door hun werk extra doses zware metalen binnen. Uit dit placebogecontroleerde onderzoek blijkt dat wanneer arbeiders homeopathische chlorella gebruikten zware metalen zoals aluminium, antimonium, arsenicum, thallium, nikkel, kwik, lood, cadmium, uranium en beryllium uit het lichaam verwijderd worden zonder dat essentiële mineralen worden geëlimineerd. Er zijn helaas niet veel andere onderzoeken op dit gebied uitgevoerd. Daarom is het verstandig om andere middelen dan chlorella die verkocht worden als ontgifter van zware metalen, niet te gebruiken.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Elementen en metalenElementen en metalenWeetjes en wetenswaardigheden. Wat is een element? Welk element komt het meeste voor? Welk element werd als eerste in de…
Zware metalen aantonenZware metalen aantonenEr bestaan verscheidene technieken die in staat zijn om zware metalen te detecteren. Zware metalen zijn elementen en kun…
Zware metalen: gevolgen voor de gezondheidDe meeste zware metalen zijn erg slecht voor ons, een van de ergste op dit moment is lood. Lood is een gevaarlijk stof d…
Thallium: Het elementThallium: Het elementThallium (van Grieks: groene tak, vanwege de groene emissielijn in het spectrum) is in 1861 ontdekt door Sir William Cro…

Osteopathie en betrouwbare behandelingOsteopathie en betrouwbare behandelingOsteopathie is een wijze van genezen waarbij zowel het bewegingsapparaat als de orgaanstelsels en het zenuwstelsel worde…
Droge handen in de winterDroge handen in de winterIn de winter kan het voorkomen dat je last hebt van droge handen. Dit is iets waar veel mensen mee te maken hebben. Drog…
Bronnen en referenties
  • Wetenschappelijk tijdschrift ´Medisch Dossier´ oktober 2008
  • Groot handboek geneeskrachtige planten, Geert Verhelst
  • Foto´s voor collage Wikimedia commons
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 27-08-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.