Osteopathie en betrouwbare behandeling

Osteopathie en betrouwbare behandeling Osteopathie is een wijze van genezen waarbij zowel het bewegingsapparaat als de orgaanstelsels en het zenuwstelsel worden behandeld. Klachten als bijvoorbeeld rugklachten of uitstralende pijn in de armen of benen en ook whiplash en slechte darmwerking kunnen in het algemeen behandeld worden met medicijnen. Daarmee wordt meestal de pijn wel verminderd, waardoor het leven aangenamer wordt, maar wordt de oorzaak van de klachten niet weggenomen. In die gevallen kan osteopathie vaak wel een uitkomst bieden.

Osteopaat zoekt naar oorzaak

Een osteopaat is immers opgeleid om te zoeken naar de oorzaak van de klachten. Die oorzaak van een pijn kan een heel andere zijn dan door de patiënt verwacht. Een osteopaat onderzoekt de verschillende bewegingssystemen van het lichaam en kan daardoor de werkelijke oorzaak opspeuren. Hij gaat daarna aan het werk om van daaruit de patiënt te behandelen en dat hoeft dus niet altijd de plek te zijn waar de patiënt de pijnklachten ervaart. Zo kunnen nekklachten bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een vastzittend gewricht in de wervelkolom maar ze kunnen ook veroorzaakt worden door een slecht werkende darm.

Opleiding en kwaliteitsbewaking voor betrouwbare behandeling

Door al die mogelijke oorzaken te onderzoeken zal de osteopaat de juiste therapie kunnen toepassen vanuit de kennis over welke lichaamsweefsels met elkaar in verbinding staan en over op welke manier ze elkaar kunnen beïnvloeden. Het komt vaak voor dat de osteopaat oorzaken van de klachten vindt waar andere behandelaars verstek moesten laten gaan. Om osteopathie veilig te kunnen toepassen is een goede opleiding en daarna bijscholing en nascholing verreist. Om de kwaliteit te kunnen waarborgen bestaan enkele organisaties zoals de NVO (Nederlandse Vereniging voor Osteopathie), het NRO (Nederlands Register voor Osteopathie) en de NOF (Nederlandse Osteopathie Federatie).

Nederlandse Vereniging voor Osteopathie

De NVO is opgericht mede ter bescherming van het beroep en om erkenning te verkrijgen van zorgverzekeraars. Momenteel vergoeden bijna alle zorgverzekeraars, afhankelijk van de gekozen aanvullende verzekeringsvoorwaarden, de behandeling (geheel of gedeeltelijk). Deze moet dan wel worden uitgevoerd door een geregistreerde osteopaat. De NVO behartigt sinds 1986 de belangen van de Nederlandse osteopaten. Deze organisatie geldt als een democratische instelling met statuten en een huishoudelijk reglement. De vereniging streeft er naar dat de osteopathie wetenschappelijk erkend wordt als therapie. Daarnaast onderhoud de organisatie contacten met relevante andere beroepsorganisaties en met organisaties van patiënten en opleidingen. Ook worden de belangen van aspirant-leden behartigd en worden osteopaten begeleid bij het starten van een praktijk voor osteopathie.

Nederlands Register voor Osteopathie

Het NRO registreert osteopaten die afgestudeerd zijn en bewaakt de kwaliteit van het register. Het register bestaat sinds 1989. De leden dienen zich uiteraard te houden aan de regels die het NRO heeft opgesteld en vallen onder toezicht van een klachtencommissie en tuchtraad. Osteopaten die ingeschreven zijn bij het NRO mogen de titel D.O.-MRO voeren. Alle leden van de NVO zijn geregistreerd bij de NRO waardoor het register voor patiënten een welkome bron is voor het vinden van een osteopaat in de buurt. Ook kunnen patiënten bij de NRO terecht voor informatie en voor eventuele klachten met betrekking tot hun behandeling door een bij de NRO geregistreerde osteopaat.

Nederlandse Osteopathie Federatie

De derde organisatie voor osteopaten het NOF stelt zich evenals de NVO en het NRO ten doel om de kwaliteit en de deskundigheid van de osteopaten te registreren en te bevorderen. Het merendeel van de NOF geregistreerden is echter ook lid van de NVO.
© 2013 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Osteopathiebehandeling kan helpen bij veel klachtenOsteopathiebehandeling kan helpen bij veel klachtenOsteopathie behoort tot de manuele geneeswijzen. Het is een wetenschap waarbij grondige medische kennis vereist is. Oste…
De osteopaat en de chiropractorWat is het verschil tussen een osteopaat en chiropractor? Welke therapie past het best bij jou klachten?
Het Rett syndroom: behandeling & therapieHet Rett syndroom: behandeling & therapieIn een ander artikel staat geschreven wat het Rett syndroom nou eigenlijk is, met de daarbij horende symptomen. In dit a…
Rugklachten bij paardenRugklachten bij paarden, het herkennen van rugklachten en het laten behandelen van rugklachten bij paarden. Osteopathie…

Wat moet je niet doen met droge handen?Wat moet je niet doen met droge handen?Wanneer je last hebt van droge handen, dan is dat natuurlijk ontzettend vervelend. Het jeukt en soms doet het ook erg ve…
Ontgiften van zware metalenHet zit in de lucht, in water, medicijnen, cosmetica en bewerkte voeding; niemand ontkomt aan het binnen krijgen van zwa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tomasdelgado, Pixabay
  • Winkler Prins
  • Osteopathie-nro.nl
  • Osteopathie.nl
  • Osteopathiefederatie.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 09-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.