Osteopathiebehandeling kan helpen bij veel klachten

Osteopathiebehandeling kan helpen bij veel klachten Osteopathie behoort tot de manuele geneeswijzen. Het is een wetenschap waarbij grondige medische kennis vereist is. Osteopaten zijn mensen die in een gedegen opleiding van vijf jaar het vak hebben geleerd en zij werken volgens een bepaalde filosofie. Deze manier van behandelen helpt mensen omdat het vele klachten kan verminderen. Sedert het begin van de ontdekking van deze geneeswijze door Dr. Andrew Still hebben al veel mensen baat gehad bij een behandeling door een osteopaat.

Geschiedenis van de osteopathie

De ontdekker van deze geneeswijze was Dr. Andrew Still. Deze arts was van mening dat ziekten ontstaan wanneer er verlies in de bewegelijkheid van gewrichten of beenderen optreedt. Lichaamsweefsels die hun beweeglijkheid verliezen zullen altijd een negatieve invloed hebben op de gezondheid van de mens. De methode osteopathie bestaat sedert 22 juni 1874. We moeten echter wel bedenken dat deze opvattingen gezien moeten worden in de tijd toen er nog weinig bekend was over virussen of soms een schadelijke bacterie. Aan het eind van de twintigste eeuw werd de osteopathie bekend als manuele behandelwijze. De betekenis van het woord osteopathie is in de letterlijke zin van het woord: ziekte van beenderen. Sportbeoefenaars maken regelmatig gebruik van de osteopaat. Zo heeft de voetballer Wesley Sneijder aangegeven dat hij begin 2013 niet zo'n goede resultaten behaalde en om weer op topniveau te komen heeft hij gekozen voor een aantal behandelingen van een Franse osteopaat. Ook wielrenner Johny Hoogerland zegt zijn Nederlandse titel behaald te hebben door behandeling door zijn osteopaat.

De osteopathiebehandeling

Osteopathie is een manueel beroep. Er worden geen medicijnen gebruikt maar ook geen apparatuur. De handen zijn het gereedschap waarmee het werk volledig gedaan wordt. Het is een veilige vorm van kennis en kunde van genezer. De osteopaat heeft kennis van de samenhang van de weefsels, de anatomie en verder de embryologie, neurologie en fysiologie. Men gaat bij het behandelen uit van de totale mens. Daarom spreekt men dan ook over een holistische behandelwijze. Men kijkt daarbij naar de samenhang van alle weefsels:
  • Het bewegingsapparaat (geheel van beenderen, gewrichten en spieren)
  • Het orgaansysteem (inwendige organen maar ook bloedvaten)
  • Het craniosacrale system (minder bekend misschien maar hierbij denken we aan hersenvlies, ruggenmerg en hersenvochtcirculatie)

Bewegingen op gang brengen

Als we er nu van uitgaan dat deze systemen met elkaar in verbinding zijn en elkaar beïnvloeden dan kunnen we begrijpen dat behandeling nodig is van het gehele lichaam wanneer ergens bewegingsverlies optreedt. Bewegingen worden weer op gang gebracht en daar waar nodig worden deze gestimuleerd. Soms bestaan de klachten al vele jaren en denken mensen dat ze hiermee maar moeten leren leven. Dan kan het van belang zijn een osteopaat te raadplegen.

Bewegingsverlies kan klachten geven

Bewegingsverlies kan allerlei oorzaken hebben. We kunnen denken aan: operaties, bevallingen, verklevingen van weefsel, maar ook aan ontstekingen die kunnen ontstaan. Geestelijke en lichamelijke stress kan aanleiding geven tot vermindering van de beweeglijkheid. Indicaties voor behandeling zijn o.a.
  • Chronische rugpijn en nekpijn
  • Pijnen of uitstraling in armen en benen
  • Hoofdpijn en migraine
  • Buikpijn
  • Huilbaby's of kinderen met eetproblemen
  • Paniekaanvallen en hyperventilatie
  • Kinderen met ADHD, lichamelijke problemen of geestelijke klachten

Osteopathie voor kinderen

Kinderen kunnen soms moeilijk verwoorden wat er aan de hand is. Er kunnen vage klachten zijn waar de behandelend arts
niet altijd een oplossing voor heeft. Een osteopaat kan dan een goede keuze zijn. Maar ook baby's kunnen klachten krijgen die door een osteopaat behandeld kunnen worden.

Hoe vinden we een osteopaat in onze eigen omgeving?

Via de website van de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO) vind je in de regio de hulp van een osteopaat. Ook op de site van het Nederlands Register voor Osteopathie kan men een osteopaat in de eigen omgeving vinden. Osteopaten staan hier ingeschreven bij de Nederlandse Vereniging Osteopaten. Hier kan men ook nagaan welke opleiding de osteopaat heeft gevolgd.

Vergoeding door ziektekostenverzekering

Alvorens een osteopaat te bezoeken dien je contact op te nemen met de zorgverzekeraar om te bezien of de kosten van de behandeling vergoed worden. In de meeste gevallen zal de vergoeding 75% van de behandeling bedragen. Een verwijzing door de huisarts is niet noodzakelijk. Zo nodig zal de osteopaat zelf met de huisarts contact opnemen.

Opleiding tot osteopaat

Het is mogelijk om de opleiding tot osteopaat in deeltijd te volgen. Men kan de volgende graden behalen: Diploma in de osteopathie (DO). BSc (bachelor) en het Masterdiploma in de osteopathie. De toevoeging MRO aan de titel betekent dat de osteopaat is geregistreerd bij het NRO. Dit is het Nederlands Register voor osteopathie.
© 2013 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Osteopathie en betrouwbare behandelingOsteopathie en betrouwbare behandelingOsteopathie is een wijze van genezen waarbij zowel het bewegingsapparaat als de orgaanstelsels en het zenuwstelsel worde…
De osteopaat en de chiropractorWat is het verschil tussen een osteopaat en chiropractor? Welke therapie past het best bij jou klachten?
Rugklachten bij paardenRugklachten bij paarden, het herkennen van rugklachten en het laten behandelen van rugklachten bij paarden. Osteopathie…
Het Rett syndroom: behandeling & therapieHet Rett syndroom: behandeling & therapieIn een ander artikel staat geschreven wat het Rett syndroom nou eigenlijk is, met de daarbij horende symptomen. In dit a…

Kwakzalverij herkennenKwakzalverij herkennenAls men pocht met kennis van genezing zonder die kennis te bezitten, noemt men dat kwakzalverij. Tegenwoordig maken adve…
Ontzuren door zuiveringszout in te nemen en extra tipsOntzuren door zuiveringszout in te nemen en extra tipsOnverklaarbare aandoeningen worden voor een deel veroorzaakt door een tekort aan natriumbicarbonaat, waardoor zuren snel…
Bronnen en referenties
  • www.osteopathie.nl
  • Wikipedia
  • www.opleiding osteopathie Zeist.eu
Reactie

Fredy, 15-09-2015
Zeer zeker dat een osteopaat meer bereikt in één behandeling dan een fysio met zestien. Na drie behandelingen was ik zelfs van mijn druk in het hoofd en last van mijn onderrug af. In één keer wist hij me dus van verplaatste elleboogpijn af te helpen. Pas na vijf jaar pas ik hem weer toe. Maar ondanks dat hij snel helpt, wordt het met een zorgverzekering snel nijpend.
Ook omdat ik wat neuro-feedback training kan gebruiken. Nu na zes jaar misbruik van mijn energie en onvermogen om een andere draai te maken aan mijn gedrag ten opzichte van misbruikers. Ik wens een beter leven in goede gezondheid dankzij moderne heelkunde zonder chemicaliën. Wat jammer dat daar weinig waarde aan wordt gehecht. Reactie infoteur, 15-09-2015
Beste Fredy,

Dank voor uw reactie. De zorgverzekering is voor de mensen een echt probleem. Er wordt erg vaak gekort en het is lastig om een goede en vooral betaalbare verzekering te vinden. Veel mensen vinden baat bij de behandeling door een osteopaat. Zij zullen dan ook moeten proberen om met de zorgverzekering contracten af te sluiten.
Ik wens je het beste,
met vriendelijke groet,
Celientje1.

Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 23-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.